CrazyPillow Napisano 8 Listopada Autor Share Napisano 8 Listopada Ok, pogadajmy teraz o podwoziu. To był druk z polistyrenu. Tutaj druk się udał (dosyć zwarta część), ale wyszła taka rzecz, że bruzdy pomiędzy warstwami są dosyć głębokie. Dlatego szlifowanie powinno być dosyć spore. Potem sprawdzenie poprzez nałożenie warstwy farby lub podkładu i ponowne szlifowanie, bo zawsze coś zostanie. Albo na dzień dobry pokrycie wydruku warstwą rzadkiej szpachli i polerka. W samej geometrii podwozia finalnie nie podoba mi się to, że zrobiłem je monolitowo - z jedynego rysunku samolotu wynika, że w środku owiewki jest przerwa, wypełniona przegubem z gumy czy jakiegoś innego podobnego materiału. Rozwiązanie pewnie identyczne z Karasiem, kolor raczej brązowy. I charakterystyczne fałdki tego przegubu. Tego mi brakuje. Trochę zastanawiam się nad reflektorami do lądowania - w sumie można w skrzydle, ale Karasie miały na golenii podwozia. Ale trudno mi się kłócić z rysunkami A.Glassa. W końcu zasłużony autorytet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada 12 godzin temu, CrazyPillow napisał: Dzięki, ale tu będę próbował odlać szybę z przezroczystej żywicy. nie probuj - przezroczysta zywicy potrzebuje tydzien czasu, zeby sie utwardzic i trzy tygodnie, zeby pozolknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 9 Listopada Autor Share Napisano 9 Listopada 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: tydzien czasu, zeby sie utwardzic i trzy tygodnie, zeby pozolknac A te żywice, z których robią te wybajerzone meble? Ja teraz bawię się z żywicą epoksydową Crystalline 940 (co prawda tylko jakieś 2 tygodnie, ale nie wykazuje brzydkiego zachowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Jedna z moich zywic to byl Epodex, drugiej nie pamietam Podobna zywice sprzedaje tez Trollfactory od ktorych kupuje Silikon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 19 Listopada Autor Share Napisano 19 Listopada Usterzenie: tutaj zainspirowałem się sposobem, w jaki montowany jest model bazowy. Tymczasem, ze względu na pękaty kadłub należało wykonać dzielone usterzenie poziome (poodcinać przy nasadzie i zrobić oprofilowanie ze szpachli). Porządnie obrobić, skoro jest dostęp a potem dokleić końcówki. Usterzenie pionowe nie wpuszczać w kadłub (bo ten jest i tak tam delikatny i mały), tylko odciąć i dokleić od góry. Może nie będzie nadzwyczaj mocne, ale raczej nikt nie będzie tym rzucał. Można też dorobić trzpień z drutu stalowego. Powinno trzymać. No i jakoś tak brakuje mi podziału na statecznik i ster. Chociaż w Karasiu nie jest to łatwo oddzielić (w pionowym). W poziomym łatwizna. Lotki też kłopotliwe w tym względzie przez osłonę napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi