Skocz do zawartości

Legionista rzymski 1 wiek naszej ery.

Domek_Falx

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, push-up78 napisał:

Spoko nie wymyślam sobie nazw.Tak tylko może to taka maniera z  nazwami olejnych farb ale sam używam tychże odcieni i sobie chwalę.Jest tego więcej.Ale ok nie mądrze się .Rób po swojemu skoro masz wiedze w księdze malowania figurek to nie będę nic więcej doradzał.Tam w sumie masz wyłuszczone co i jak.Nie pytam nie zabieram głosu, maluj chwal się postępami.

Tak się tylko zdziwiłem nazwami, bo w akrylach są typu: skin tone, dark skin, basalt grey, vermillon... no dobra też są dziwne XD. Co do książki to wspieram się, ale jakoś nie potrafię współgrać z tym co tam jest napisane (być może dla tego, że nie korzystam z tych samych farb co w książce, być może dlatego, że jest po angielsku i są tam terminy, których nie rozumiem a tłumaczenie tych obszernych opisów było by bardzo żmudne, a może po prostu nie potrafię się do tego dostosować). Absolutnie nie uważam, że się mądrzysz,  lubię korzystać z wiedzy bardziej doświadczonych ode mnie, i chętnie słucham. Jeżeli moje wypowiedzi zabrzmiały zbyt sarkastycznie, przemądrzale czy w jakiś inny sposób urażająco to przepraszam, nie miały tak zabrzmieć. 

Wracając do samego modelu... Obecnie zrobiłem czerwoną tunikę i przyciemniłem jaskrawy czerwony, kolorem niebieskim (w ciemniejszych miejscach) i wyszedł mi przyjemny hmm.. burgundowy? (nie jestem dobry w kolorach XD), już czuje problem przy "Lorice", zmieszałem kolor aluminium i "naturalnej stali" by uzyskać w miarę jasny metal, ale nie wiem czy cieniować metalizery tak jak zwykłą farbę czyli po prostu silnie rozcieńczając. Do twarzy jeszcze wrócę oczywiście, a zdjęcia wrzucę jutro jeżeli Cię to interesuje.

Mała aktualizacja, gdyż mam mało czasu ostatnio.  Trochę przystopowałem z twarzą i przeszedłem do tuniki. Wybór padł na standardową czerwień  (70.909. vermillion) przyciemnianą kolorem niebieskim (70.925 blue) w miejscach zagłębień materiału czy bardziej schowanych pod "loricą segmentatą" (eleganckie spolszczenie łacińskich nazw :D).

P1033005.jpg

P1033010.jpg

P1033011.jpg

P1033016.jpg

Hmmmm....

Przeglądnąłem to co zaprezentowałeś od początku do teraz.

Oglądnąłem filmiki z malowania twarzy...

Potem popatrzyłem na głowę jaką ja mam i uznałem, że nie będę jej malował.

Zostanie mi do pomalowania korpus.

Można powiedzieć że stchórzyłem, ale trudno.

Pytanie niezupełnie związane z malowaniem ....

Co to za "ustrojstwo" w którym masz zamocowaną na początku głowę legionisty a na ostatnim zdjęciu korpus?

I pytanie drugie, ale to już chyba bardziej do osób tworzących figurki od podstaw: Czego się używa, żeby manewrować głową z figurki 180mm?

Jakiegoś specjalnego statywu ?

Dorzucam resztę z prac nad głową. Kierując się podpowiedziami Push-up78 zrobiłem wash w podobnym kolorze, który zasugerował. Wszystkie załączone tutaj zdjęcia są wyciętymi klatkami z filmu, ponieważ po prostu zapomniałem robić zdjęcia... 1 i 2 to różnica przed i po w miejscu ucha.

3 i 4 to "zawashowana" broda. 

Wszystkie zdjęcia "po" to jeszcze na wilgotnej miksturze. Możliwe, że jeszcze później wrzucę zdjęcia, ale to późno.  Etap twarzy zamykam, bo nie chce przedobrzyć, i tak osiągnąłem znacznie więcej niż chciałem na początku!1.thumb.jpg.851b70027a01b67899e7f6dbdcd71357.jpg2.thumb.jpg.c3c4ee4dfcbdf09d7efae4ec71779494.jpg3.thumb.jpg.35254f15e98b7428e893732cc446e939.jpg4.thumb.jpg.e98b7cc69303fb8b8914c94d1b60485a.jpg

• Like 1