Domek_Falx Napisano 6 Października 2024 Autor Napisano 6 Października 2024 40 minut temu, push-up78 napisał: Spoko nie wymyślam sobie nazw.Tak tylko może to taka maniera z nazwami olejnych farb ale sam używam tychże odcieni i sobie chwalę.Jest tego więcej.Ale ok nie mądrze się .Rób po swojemu skoro masz wiedze w księdze malowania figurek to nie będę nic więcej doradzał.Tam w sumie masz wyłuszczone co i jak.Nie pytam nie zabieram głosu, maluj chwal się postępami. Tak się tylko zdziwiłem nazwami, bo w akrylach są typu: skin tone, dark skin, basalt grey, vermillon... no dobra też są dziwne XD. Co do książki to wspieram się, ale jakoś nie potrafię współgrać z tym co tam jest napisane (być może dla tego, że nie korzystam z tych samych farb co w książce, być może dlatego, że jest po angielsku i są tam terminy, których nie rozumiem a tłumaczenie tych obszernych opisów było by bardzo żmudne, a może po prostu nie potrafię się do tego dostosować). Absolutnie nie uważam, że się mądrzysz, lubię korzystać z wiedzy bardziej doświadczonych ode mnie, i chętnie słucham. Jeżeli moje wypowiedzi zabrzmiały zbyt sarkastycznie, przemądrzale czy w jakiś inny sposób urażająco to przepraszam, nie miały tak zabrzmieć. Wracając do samego modelu... Obecnie zrobiłem czerwoną tunikę i przyciemniłem jaskrawy czerwony, kolorem niebieskim (w ciemniejszych miejscach) i wyszedł mi przyjemny hmm.. burgundowy? (nie jestem dobry w kolorach XD), już czuje problem przy "Lorice", zmieszałem kolor aluminium i "naturalnej stali" by uzyskać w miarę jasny metal, ale nie wiem czy cieniować metalizery tak jak zwykłą farbę czyli po prostu silnie rozcieńczając. Do twarzy jeszcze wrócę oczywiście, a zdjęcia wrzucę jutro jeżeli Cię to interesuje. Cytuj
cieciwa Napisano 7 Października 2024 Napisano 7 Października 2024 No dobra już dawno się zgubiłem ... Cytuj
Domek_Falx Napisano 7 Października 2024 Autor Napisano 7 Października 2024 16 godzin temu, cieciwa napisał: No dobra już dawno się zgubiłem ... To od początku Cytuj
cieciwa Napisano 7 Października 2024 Napisano 7 Października 2024 Pewnie trzeba będzie Choć może być ciężko ... pewnie sporo spraw stanie się bardziej zrozumiałą jak sam zacznę malować ... Cytuj
Domek_Falx Napisano 8 Października 2024 Autor Napisano 8 Października 2024 Mała aktualizacja, gdyż mam mało czasu ostatnio. Trochę przystopowałem z twarzą i przeszedłem do tuniki. Wybór padł na standardową czerwień (70.909. vermillion) przyciemnianą kolorem niebieskim (70.925 blue) w miejscach zagłębień materiału czy bardziej schowanych pod "loricą segmentatą" (eleganckie spolszczenie łacińskich nazw :D). Cytuj
cieciwa Napisano 8 Października 2024 Napisano 8 Października 2024 Hmmmm.... Przeglądnąłem to co zaprezentowałeś od początku do teraz. Oglądnąłem filmiki z malowania twarzy... Potem popatrzyłem na głowę jaką ja mam i uznałem, że nie będę jej malował. Zostanie mi do pomalowania korpus. Można powiedzieć że stchórzyłem, ale trudno. Cytuj
cieciwa Napisano 11 Października 2024 Napisano 11 Października 2024 Pytanie niezupełnie związane z malowaniem .... Co to za "ustrojstwo" w którym masz zamocowaną na początku głowę legionisty a na ostatnim zdjęciu korpus? I pytanie drugie, ale to już chyba bardziej do osób tworzących figurki od podstaw: Czego się używa, żeby manewrować głową z figurki 180mm? Jakiegoś specjalnego statywu ? Cytuj
Domek_Falx Napisano 13 Października 2024 Autor Napisano 13 Października 2024 To statywik wraz z giętarką do foto trawionych elementów firmy Ustar model UA-90633. Zaraz wrzucę przy okazji zdjęcia Legionisty. Cytuj
Domek_Falx Napisano 13 Października 2024 Autor Napisano 13 Października 2024 Teraz, _OldMan_ napisał: O dokładnie, 155zł na ali. Całkiem spoko opcja. Cytuj
Domek_Falx Napisano 13 Października 2024 Autor Napisano 13 Października 2024 Dorzucam resztę z prac nad głową. Kierując się podpowiedziami Push-up78 zrobiłem wash w podobnym kolorze, który zasugerował. Wszystkie załączone tutaj zdjęcia są wyciętymi klatkami z filmu, ponieważ po prostu zapomniałem robić zdjęcia... 1 i 2 to różnica przed i po w miejscu ucha. 3 i 4 to "zawashowana" broda. Wszystkie zdjęcia "po" to jeszcze na wilgotnej miksturze. Możliwe, że jeszcze później wrzucę zdjęcia, ale to późno. Etap twarzy zamykam, bo nie chce przedobrzyć, i tak osiągnąłem znacznie więcej niż chciałem na początku! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi