Wojtek59 Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października (edytowane) Za namową kolegi Wymysł poniżej przedstawiam porównanie zestawów modeli PWS-26 jak w temacie. Pudełka pomijam. Na początek instrukcja:Z lewej strony będzie Lukgraph, z prawej Art of Trans. Lukgraph - kilkustronicowa, drobiazgowo rozpisana instrukcja montażu z podaniem kolorów. Art of Trans - zbiór kilkunastu renderów. Dla osób nie znających samolotu - rzecz prawie nie do przejścia. Po drugie - kratownica kadłuba i kabina pilotów - w obu przypadkach wydruk 3D Lukgraph - kratownica kadłuba z rozpórkami pokryta płótnem w okolicach kabiny pilotów, 1 k.m. , 2 fotele bez pasów, dwa drążki sterowe i 2 kpl. pedałów, tablice przyrządów ucznia i instruktora Art of Trans - dwa wydruki - jeden wydruk kompletnej kabiny z rozpórkami, pokrytej płótnem w okolicach kabiny pilotów, z przyrządami sterowniczymi, fotelami i tablicami przyrządów (konia z rzędem temu, kto to wytnie z supportów bez uszkodzenia zawartości kabiny) oraz drugi zawierający to samo, tylko w podzespołach do montażu, tzn. kratownica kadłuba z rozpórkami pokryta płótnem w okolicach kabiny pilotów, 2 k.m., 2 fotele bez pasów, dwa drążki sterowe i 2 kpl. pedałów, tablice przyrządów ucznia i instruktora (przy wycinaniu z supportów trochę uszkodziłem pedały pilotów. Ciekawostką jest sposób mocowania przyrządów sterowniczych (pedałów i drążków - to ten wykrzywiony - w zamyśle prosty - pręcik o średnicy ok. 0,4 mm, na który należy nawlec pedały i przykleić drążki. Wszystko wewnątrz kabiny pilotów wsuwając pręcik w odpowiednie gniazda w podłodze kratownicy. Tablice przyrządów o gr. ok. 0,1 mm (sic!) w formie "z dziurkami na zegary" do wklejenia do kratownicy. We wszystkich trzech przypadkach malowanie jest czasochłonne ze względu na maskowanie. Po trzecie - płatowiec. Lukgraph - kadłub to wydruk 3D, skrzydła i usterzenie odlane z żywicy (mogą się trafiać pęcherzyki powietrza). Art of Trans - wszystko wydruk 3D. Jak widać bardzo podobne, z wyjątkiem kadłuba Art of Trans, który kadłub zrobił jako całość (obie połówki wraz ze statecznikiem pionowym), a Lukgraph je podzielił klasycznie Lukgraph - nie ma elementów ustalających części względem siebie. Art of Trans - rozwiązał to w formie wnęk i prostokątnych łączników, dosyć ściśle pasowanych. Dla wyjaśnienia - te białe prostokąciki w dolnych płatach - to moje doróbki, bo oryginały uszkodziłem. Po czwarte silnik z osłoną - w obu przypadkach wydruk 3D. Lukgraph - silnik osobno i całe 'oborudowanie' - osobno, do samodzielnego montażu. malowanie wygląda na bezproblemowe. Osłona silnika - podział typowy dla tego rodzaju konstrukcji. Śmigło wygląda na poprawne. Dołożyłem tutaj fotokarabin. Art of Trans - silnik jako jeden wydrukowany element (z całym "oborudowaniem') - tylko jak to wszystko pomalować bez większych problemów mocowanie silnika - to ten gruby pręt wystający z tyłu. Osłona silnika - również bez większych odstępstw od klasycznego podziału. Można mieć zastrzeżenia przy odcinaniu cieniutkich elementów osłony silnika (0,25 mm śr.) od supportów - jak widać jeden pękł i pofrunął w niebyt. Musiałem dorabiać. Śmigło wygląda nie najgorzej, widać postęp w stosunku do poprzednich, ale bez małej korekty się nie obejdzie. Fotokarabinu nie znalazłem. Po piąte - "drobnica" - podwozie i zastrzały - wydruki 3D w obu przypadkach. Widać trochę inny podział technologiczny podwozia głównego w Art of Trans - już wszystko połączone, łącznie z piastami kół. odpada problem ustalania geometrii. Po szóste - "blachy i szkło" (sorki - nie złapałem ostrości) Lukgraph - na folii wydrukowane obrysy szkiełek wiatrochronu, którego ramki są wytrawione. Do tego trochę drobiazgów w formie pasów pilotów, popychaczy, dźwigni, uchwytów itp. Art of Trans - szkiełka w formie vacu bez ramek, ale być może ja ich nie otrzymałem, bo na renderach występują. Blaszek brak. Przyrządów celowniczych - brak, lub ich nie otrzymałem. Po siódme - kalki. Lukgraph - dwa malowania z dodatkami w postaci tablic przyrządów. Art of Trans - jedno malowanie z dodatkowymi białymi poddrukami. Przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi ostatnio nie wychodzą. Edytowane 25 Października przez Wojtek59 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października (edytowane) @Wojtek59 proponuję napisać w tytule " inbox porównawczy" No i dodać "Po ósme" - ceny obu modeli z ewentualnymi kosztami dostawy. Edytowane 24 Października przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października (edytowane) 2 godziny temu, Grzes napisał: @Wojtek59 proponuję napisać w tytule " inbox porównawczy" No i dodać "Po ósme" - ceny obu modeli z ewentualnymi kosztami dostawy. Pretinum non sunt de quibus lub Dżentelmeni nie mówią o pieniądzach A poważnie - po prostu nie pamiętam. Specjalnie odgrzebałem: Lukgraph - dwie szt. z przesyłką - 356 zł Art of Trans - jedna szt. - 130 zł + 15 zł InPost Edytowane 24 Października przez Wojtek59 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Pretinum non sunt de quibus lub Dżentelmeni nie mówią o pieniądzach A poważnie - po prostu nie pamiętam. Specjalnie odgrzebałem: Lukgraph - dwie szt. z przesyłką - 356 zł Art of Trans - jedna szt. - 130 zł + 15 zł InPost Wojtek Jak z bliska oceniasz fakturę skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października Faktura nie różni się w znaczący sposób. Przynajmniej ja nie widzę. Mimo, że jedne to wydruk 3D a drugie to odlew żywiczny. IMO - zapewne znikną pod surfacerem i farbą Zobaczymy, które pierwsze opadną. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Bardzo pouczający porównawczy inbox. Ani jednego, ani drugiego nie kupię. Mi wystarczy vintage z RPM. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi