Skocz do zawartości

PWS-26 1/72 Lukgraph & Art of Trans - inbox porównawczy

Wojtek59

Rekomendowane odpowiedzi

Za namową kolegi  Wymysł  poniżej przedstawiam porównanie zestawów  modeli PWS-26 jak w temacie.

Pudełka pomijam.

Na początek instrukcja:Z lewej strony będzie Lukgraph, z prawej Art of Trans.

Lukgraph -  kilkustronicowa, drobiazgowo rozpisana instrukcja montażu z podaniem kolorów.

Art of Trans - zbiór kilkunastu renderów. Dla osób nie znających samolotu - rzecz prawie nie do przejścia.

20241019_123132.thumb.jpg.15e57fda93d834e561499f72c57cd8a2.jpg

Po drugie - kratownica kadłuba i kabina pilotów - w obu przypadkach wydruk 3D

Lukgraph - kratownica kadłuba z rozpórkami pokryta płótnem w okolicach kabiny pilotów, 1 k.m. , 2 fotele bez pasów, dwa drążki sterowe i 2 kpl. pedałów, tablice przyrządów ucznia i instruktora

Art of Trans - dwa wydruki - jeden wydruk kompletnej kabiny z rozpórkami, pokrytej płótnem w okolicach kabiny pilotów, z przyrządami sterowniczymi, fotelami i tablicami przyrządów (konia z rzędem temu, kto to wytnie z supportów bez uszkodzenia zawartości kabiny)  oraz drugi zawierający to samo, tylko w podzespołach do montażu, tzn. kratownica kadłuba z rozpórkami pokryta płótnem w okolicach kabiny pilotów, 2 k.m., 2 fotele bez pasów, dwa drążki sterowe i 2 kpl. pedałów, tablice przyrządów ucznia i instruktora (przy wycinaniu z supportów trochę uszkodziłem pedały pilotów. Ciekawostką jest sposób mocowania przyrządów sterowniczych (pedałów i drążków - to ten wykrzywiony - w zamyśle prosty - pręcik o średnicy ok. 0,4 mm, na który należy nawlec pedały i przykleić drążki. Wszystko wewnątrz kabiny pilotów wsuwając pręcik w odpowiednie gniazda w podłodze kratownicy. Tablice przyrządów o gr. ok. 0,1 mm (sic!) w formie "z dziurkami na zegary" do wklejenia do kratownicy.

We wszystkich trzech przypadkach malowanie jest czasochłonne ze względu na maskowanie.

20241019_104806.thumb.jpg.74eb62037963048ca1f53cd468a03353.jpg

Po trzecie - płatowiec.

Lukgraph - kadłub to wydruk 3D, skrzydła i usterzenie odlane z żywicy (mogą się trafiać pęcherzyki powietrza).

Art of Trans - wszystko wydruk 3D.

Jak widać bardzo podobne, z wyjątkiem kadłuba Art of Trans, który kadłub zrobił jako całość (obie połówki wraz ze statecznikiem pionowym), a Lukgraph je podzielił klasycznie

Lukgraph - nie ma elementów ustalających części względem siebie.

Art of Trans - rozwiązał to w formie wnęk i prostokątnych łączników, dosyć ściśle pasowanych. 

Dla wyjaśnienia - te białe prostokąciki w dolnych płatach - to moje doróbki, bo oryginały uszkodziłem.

20241019_111034.thumb.jpg.b91c124b1d309995b1c7f8159943ef50.jpg

Po czwarte silnik z osłoną - w obu przypadkach wydruk 3D.

Lukgraph   - silnik osobno i całe 'oborudowanie' - osobno, do samodzielnego montażu. malowanie wygląda na bezproblemowe. Osłona silnika - podział typowy dla tego rodzaju konstrukcji. Śmigło wygląda na poprawne. Dołożyłem tutaj fotokarabin.

Art of Trans - silnik jako jeden wydrukowany element (z całym "oborudowaniem') - tylko jak to wszystko pomalować bez większych problemów mocowanie silnika - to ten gruby pręt wystający z tyłu. Osłona silnika - również bez większych odstępstw od klasycznego podziału. Można mieć  zastrzeżenia przy odcinaniu cieniutkich elementów osłony silnika (0,25 mm śr.) od supportów - jak widać jeden pękł i pofrunął w niebyt. Musiałem dorabiać. Śmigło wygląda nie najgorzej, widać postęp w stosunku do poprzednich, ale bez małej korekty się nie obejdzie. Fotokarabinu nie znalazłem.

20241019_113533.thumb.jpg.7ea0f49b7b36b6f8a26a2ae159863f95.jpg

Po piąte - "drobnica" - podwozie i zastrzały - wydruki 3D w obu przypadkach.

Widać trochę inny podział technologiczny podwozia głównego w Art of Trans - już wszystko połączone, łącznie z piastami kół. odpada problem ustalania geometrii.

20241019_120151.thumb.jpg.be11627ac99623e3606aaab1b9c12b76.jpg

Po szóste - "blachy i szkło" (sorki - nie złapałem ostrości)

Lukgraph - na folii wydrukowane obrysy szkiełek wiatrochronu, którego ramki są wytrawione. Do tego trochę drobiazgów w formie pasów pilotów, popychaczy, dźwigni, uchwytów itp.

Art of Trans - szkiełka w formie vacu bez ramek, ale być może ja ich  nie otrzymałem, bo na renderach występują. Blaszek brak. Przyrządów celowniczych - brak, lub ich nie otrzymałem.

20241024_155409.thumb.jpg.9882db187e4088c726d51633cd6da53a.jpg

Po siódme - kalki.

Lukgraph - dwa malowania z dodatkami w postaci tablic przyrządów.

Art of Trans - jedno malowanie z dodatkowymi białymi poddrukami.

20241019_105655.thumb.jpg.b0b05a36fd75dfc16584bf700dc58525.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi ostatnio nie wychodzą.

Edytowane przez Wojtek59
  • Like 5
  • Thanks 2

• Wojtek59 changed the title to PWS-26 1/72 Lukgraph & Art of Trans - inbox

@Wojtek59 proponuję napisać w tytule " inbox porównawczy"

No i dodać "Po ósme" - ceny obu modeli z ewentualnymi kosztami dostawy.

Edytowane przez Grzes
  • Like 2

• Wojtek59 changed the title to PWS-26 1/72 Lukgraph & Art of Trans - inbox porównawczy
2 godziny temu, Grzes napisał:

@Wojtek59 proponuję napisać w tytule " inbox porównawczy"

No i dodać "Po ósme" - ceny obu modeli z ewentualnymi kosztami dostawy.

Pretinum non sunt de quibus

lub

Dżentelmeni nie mówią o pieniądzach

A poważnie - po prostu nie pamiętam. 

Specjalnie odgrzebałem:

Lukgraph - dwie szt. z przesyłką - 356 zł

Art of Trans - jedna szt. - 130 zł + 15 zł InPost

Edytowane przez Wojtek59
  • Like 1

3 godziny temu, Wojtek59 napisał:

Pretinum non sunt de quibus

lub

Dżentelmeni nie mówią o pieniądzach

A poważnie - po prostu nie pamiętam. 

Specjalnie odgrzebałem:

Lukgraph - dwie szt. z przesyłką - 356 zł

Art of Trans - jedna szt. - 130 zł + 15 zł InPost

Wojtek

Jak z bliska oceniasz fakturę skrzydeł?

Faktura nie różni się w znaczący sposób. Przynajmniej ja nie widzę. Mimo, że jedne to wydruk 3D a drugie to odlew żywiczny.  

IMO - zapewne znikną pod surfacerem i farbą

Zobaczymy, które pierwsze opadną. 😆

• Like 1
  • Thanks 1