Skocz do zawartości

Tamiya - Ducati Superleggera V4 1/12

Greggoryus

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule...

Będę wrzucał zdjęcia raczej bez komentarza z warsztatu nad modelem Tamiya Ducati Superleggera V4 1/12.

Jestem zadziwiony, jak dokładne są nowe modele Tamiya. Od zawsze trzymali dobry poziom, ale nowoczesne projekty to kosmos...

Dobrego dnia i dzięki za śledzenie :)

PXL_20241127_133808308.MP.jpg

PXL_20241127_133822676.MP.jpg

PXL_20241127_133835572.MP.jpg

PXL_20241127_133845666.MP.jpg

• Like 3

• 1 month later...
W dniu 14.01.2025 o 13:38, Michal_1981 napisał:

Idzie coś do przodu?

W przyszłym tygodniu będzie update, sprawy rodzinne i nie byłem od świąt w pracowni

• 2 weeks later...
12 minut temu, radziu_82 napisał:

Będziesz robił jakiś wash silnika? Fajnie by podkreślił detale i nadał wizualną głębię. Chociaż pewnie by trochę przyciemnił malowanie.

Tak, dziś składam silnik ze sprężyną i będę nadawał delikatny wash :)

• 5 weeks later...

Update 

Male pytanie o pomoc. Guma zbiera mi sporo kurzu, który jest trudno usunąć. Macie na to jakiś sposób?

PXL_20250303_195840908.jpg

PXL_20250303_195855383.jpg

PXL_20250303_195910132.jpg

PXL_20250303_195950751.MP.jpg

PXL_20250303_200001395.jpg

PXL_20250303_200021935.jpg

PXL_20250303_200032674.jpg

• Like 1

Gumy do zamrażarki. Potem papier ścierny. Umyć. Nie wycierać niczym.

Członek  z tego forum - specjalista od moto - polecał mi kiedyś by pomalować opony potem podkładem czarnym: (jego moto są superowe)

cytuję : " Po umyciu szczoteczką nie wycieram opon żadnymi papierami ani ściereczkami czy też ręcznikami ,po wyschnięciu z aero kładę delikatną warstwę bądź dwie  surfacera black 1500, ale może być też inna farba akrylowa bądź celulozowa z serii C Gunze w czarnym pół macie.

Co do Twojego moto to idzie spoczko. Trochę mało widać bo moto jest czarny a strasznie mało światła u Ciebie...

• Like 2

Nabiera kształtu.

Efekt psuja drobinki kurzu na wszystkich czarnych elementach. Wiem, że na żywo pewnie słabo je widać....

Ważna jest czystość pomieszczenia. Ja bardzo często ścieram kurze i zawsze przed sesją malowania gruntownie sprzątam (podłoga i zakamarki) Model odkładam do pudełka gdy nie jest przy nim robione. Bardzo porządnie sprzątam po fazie klejenia modelu - po "pilnikowaniu i papierowaniu" ścierniwem zostaje sporo syfu.

Dużo kurzu uwalniają też zasłony w oknach, pościel no i dywan.... Jest taki pędzelek Tamiya antyelektrostatyczny do omiatania kurzu -  ale drogi. Zwykłym też omieciesz.

Widać też odcisk palca na przednim błotniku-widać miękka farba jeszcze była przy montażu. Nie dajesz na czarny bezbarwnego by zabezpieczyć , utwardzić i nabłyszczyć ?

Z ostatniego foto - Prawa strona ramy czarnej nad silnikiem wygląda jak surowy plastik zjechany papierem ściernym - może to tylko złudzenie.

40 minut temu, Michal_1981 napisał:

Nabiera kształtu.

Efekt psuja drobinki kurzu na wszystkich czarnych elementach. Wiem, że na żywo pewnie słabo je widać....

Ważna jest czystość pomieszczenia. Ja bardzo często ścieram kurze i zawsze przed sesją malowania gruntownie sprzątam (podłoga i zakamarki) Model odkładam do pudełka gdy nie jest przy nim robione. Bardzo porządnie sprzątam po fazie klejenia modelu - po "pilnikowaniu i papierowaniu" ścierniwem zostaje sporo syfu.

Dużo kurzu uwalniają też zasłony w oknach, pościel no i dywan.... Jest taki pędzelek Tamiya antyelektrostatyczny do omiatania kurzu -  ale drogi. Zwykłym też omieciesz.

Widać też odcisk palca na przednim błotniku-widać miękka farba jeszcze była przy montażu. Nie dajesz na czarny bezbarwnego by zabezpieczyć , utwardzić i nabłyszczyć ?

Z ostatniego foto - Prawa strona ramy czarnej nad silnikiem wygląda jak surowy plastik zjechany papierem ściernym - może to tylko złudzenie.

Hej, dzięki za podpowiedzi :)

Model składam w mojej pracowni kaletniczej i nie ma opcji, żebym zachował tam należytą sterylność przez cały czas. Model będzie wyczyszczony z kurzu przed skończeniem. 

Co do omiatania pędzlem elektrostatycznym, dobrze sprawdza się też pędzel do makijażu, do podkładu. O gęstym,miękkim włosiu :)

Ślad na przednim błotniku to mój błąd, ale na szczęście tylko do zdjęcia. Układałem model już bez rękawiczki i został tłusty ślad, nie jest trwały :)

Co do ramy na ostatnim zdjęciu - przez przypadek dotknąłem pędzlem z farbą metaliczną i to był ratunek na szybko. Będę poprawiał ten element.

Niestety, jest to mój drugi model motocykla w życiu i chyba czwarty tak skomplikowany w ogóle i nie wystrzegłem się błędów :)

Skończone mam również owiewki i jak nie lubiłem kalkomanii, to po tym modelu szczerze ich nienawidzę... Lakier wyszedł bardzo dobrze, a kalkomanie wszystko spsuły 😞 Jest tam dużo defektów, które będą widoczne na kolejnych zdjęciach. Ile zjadło mi to nerwów, tylko ja wiem 😛 możliwe, że w przyszłości poprawie cały owiewkowy stuff... No, ale jest jak jest. Overall jestem zadowolony, przyjemnie się składa modele Tamiya

No mnie też trochę te kalki przerażają i na początek wybieram modele bez tak ekstremalnych :) . Chciałem kupić ten model ale jeszcze nie jestem na jego kalki gotowy.

Zawsze możesz zrobić "naked bike" bez owiewek- ładny silniczek pokazać.  Te rękawice to gumowe stosujesz? 

Generalnie jest spoczko jak na taki trudny model

1 minutę temu, Michal_1981 napisał:

No mnie też trochę te kalki przerażają i na początek wybieram modele bez tak ekstremalnych :) . Chciałem kupić ten model ale jeszcze nie jestem na jego kalki gotowy.

Zawsze możesz zrobić "naked bike" bez owiewek- ładny silniczek pokazać.  Te rękawice to gumowe stosujesz? 

Generalnie jest spoczko jak na taki trudny model

Nitrylowe, od zawsze do wszystkiego co związane z farbami :)

It is what it is...

Nie jest perfekcyjnie, ale jak na moje bardzo niewiele doświadczenie modelarskie i stopień skomplikowania modelu - jestem zadowolony. 

Kalkomanie przy tej sztuce to robota dla masochisty... Niewykluczone, że w przyszłości owiewki wyczyszcze i zrobię okleiny na nowo. Albo pomaluję... :)

PXL_20250306_153251704.jpg

PXL_20250306_153303220.jpg

PXL_20250306_153320313.jpg

PXL_20250306_153356192.jpg

PXL_20250306_153420564.jpg

PXL_20250306_153427389.jpg

PXL_20250306_153442810.jpg

PXL_20250306_153455363.jpg

PXL_20250306_153514533.jpg

PXL_20250306_153522977.jpg

PXL_20250306_153543441.jpg

PXL_20250306_153604013.jpg

PXL_20250306_153616325.jpg

PXL_20250306_153623069.jpg

PXL_20250306_153640843.jpg

PXL_20250306_153655052.jpg

PXL_20250306_153704454.jpg

PXL_20250306_153731000.jpg

• Like 2

Wygląda całkiem przyzwoicie!. Co prawda sporo detali brakuje ( czerwony kolor na kanapie, odblask pomarańczowy na zacisku, czerwone pierścienie z kalkomanii na oponach , złoty kolor na lagach). Generalnie fotki nie są zbyt ostre i mało widać szczegółów. Kalki położone całkiem spoko. Widać trochę nieobrobionych krawędzi przed malowaniem i podział formy wulkanizacyjnej na oponach.  Na zbiorniku też na 1 foto kilka farfocli widać.

Bardzo szybko Ci to poszło. Dla mnie ok jak na początek. Jest potencjał :)

W dniu 10.03.2025 o 22:35, Michal_1981 napisał:

Wygląda całkiem przyzwoicie!. Co prawda sporo detali brakuje ( czerwony kolor na kanapie, odblask pomarańczowy na zacisku, czerwone pierścienie z kalkomanii na oponach , złoty kolor na lagach). Generalnie fotki nie są zbyt ostre i mało widać szczegółów. Kalki położone całkiem spoko. Widać trochę nieobrobionych krawędzi przed malowaniem i podział formy wulkanizacyjnej na oponach.  Na zbiorniku też na 1 foto kilka farfocli widać.

Bardzo szybko Ci to poszło. Dla mnie ok jak na początek. Jest potencjał :)

Dzięki Michał za śledzenie tematu i dobre słowo :) Nie jest perfekcyjnie, to prawda. Kalkomanie na opony po prostu zniszczyłem przy aplikacji, więc odpadły, a brak czerwonego na siedzisku był zamierzony. Takie widzimisię :)

Co do zdjęć, teraz otworzyłem temat na komputerze i widzę, że straszliwie zjadło jakość przy uploadzie... Będę musiał to ogarnąć inaczej na przyszłość, nie wysyłając bezpośrednio z telefonu.

Jak wspomniałem, modelarstwo to moja zajawka "od czasu do czasu", a model motocykla w zasadzie drugi. Wcześniej, jakoś 3 lata temu, zrobiłem Honde VFR750, która koniec końcu nie znalazła się ze zdjęciami na forum. W porównaniu, to Ducati wyszło sto razy lepiej więc jakiś tam progres jest... :)

Jak znów nabiorę sił, wrócę do tematu Dodge'a, który zacząłem pewien czas temu: 

Pozdrowienia! 

To super. Najważniejsze, że jest progres. Szacun za taki efekt jeśli wcześniej nic nie robiłeś w modelarstwie za bardzo - samo ogarnięcie aerografu to kosmos.

Masz rację, robienie na początek wszystkiego "na zicher" jest trudne. Z czasem przyjdzie umiejętność to się ogarnie podobne tematy. Dlatego starałem się wybierać na początek model łatwy i na dodatek potrzebowałem dokładnego filmiku na YT z instrukcją krok po kroku ( jak dla małpy) co trzeba zrobić ... To bardzo pomaga,  poza tym człowiek w końcu uczy się już od dziecka przez naśladownictwo.

Motocykl mi się bardzo podoba i chyba go jednak kupię :)

Powodzenia z autem. NIe kupuję na razie aut.

Moim zdaniem motocykle 1/12 tamki są bardziej realistyczne niż auta 1/24 - przynajmniej wymagają mniej skill'a by nie wyglądały jak zabawki.

• Like 1