Greggoryus Napisano 27 Listopada 2024 Napisano 27 Listopada 2024 Jak w tytule... Będę wrzucał zdjęcia raczej bez komentarza z warsztatu nad modelem Tamiya Ducati Superleggera V4 1/12. Jestem zadziwiony, jak dokładne są nowe modele Tamiya. Od zawsze trzymali dobry poziom, ale nowoczesne projekty to kosmos... Dobrego dnia i dzięki za śledzenie 3 Cytuj
Greggoryus Napisano 16 Stycznia 2025 Autor Napisano 16 Stycznia 2025 W dniu 14.01.2025 o 13:38, Michal_1981 napisał: Idzie coś do przodu? W przyszłym tygodniu będzie update, sprawy rodzinne i nie byłem od świąt w pracowni Cytuj
radziu_82 Napisano 25 Stycznia 2025 Napisano 25 Stycznia 2025 Będziesz robił jakiś wash silnika? Fajnie by podkreślił detale i nadał wizualną głębię. Chociaż pewnie by trochę przyciemnił malowanie. Cytuj
Greggoryus Napisano 25 Stycznia 2025 Autor Napisano 25 Stycznia 2025 12 minut temu, radziu_82 napisał: Będziesz robił jakiś wash silnika? Fajnie by podkreślił detale i nadał wizualną głębię. Chociaż pewnie by trochę przyciemnił malowanie. Tak, dziś składam silnik ze sprężyną i będę nadawał delikatny wash Cytuj
Greggoryus Napisano 26 Stycznia 2025 Autor Napisano 26 Stycznia 2025 Update Wash na motorze. Po zdjęciach widzę, że muszę poprawić kilka niedociągnięć przed wstawieniem w ramę. 1 Cytuj
Greggoryus Napisano 3 Marca 2025 Autor Napisano 3 Marca 2025 Update Male pytanie o pomoc. Guma zbiera mi sporo kurzu, który jest trudno usunąć. Macie na to jakiś sposób? 1 Cytuj
Michal_1981 Napisano 3 Marca 2025 Napisano 3 Marca 2025 Gumy do zamrażarki. Potem papier ścierny. Umyć. Nie wycierać niczym. Członek z tego forum - specjalista od moto - polecał mi kiedyś by pomalować opony potem podkładem czarnym: (jego moto są superowe) cytuję : " Po umyciu szczoteczką nie wycieram opon żadnymi papierami ani ściereczkami czy też ręcznikami ,po wyschnięciu z aero kładę delikatną warstwę bądź dwie surfacera black 1500, ale może być też inna farba akrylowa bądź celulozowa z serii C Gunze w czarnym pół macie. Co do Twojego moto to idzie spoczko. Trochę mało widać bo moto jest czarny a strasznie mało światła u Ciebie... 2 Cytuj
Greggoryus Napisano 5 Marca 2025 Autor Napisano 5 Marca 2025 Dzięki za podpowiedź z oponami! Update Na chłodnicy i setach będzie jeszcze lekko wash 3 Cytuj
Michal_1981 Napisano 6 Marca 2025 Napisano 6 Marca 2025 Nabiera kształtu. Efekt psuja drobinki kurzu na wszystkich czarnych elementach. Wiem, że na żywo pewnie słabo je widać.... Ważna jest czystość pomieszczenia. Ja bardzo często ścieram kurze i zawsze przed sesją malowania gruntownie sprzątam (podłoga i zakamarki) Model odkładam do pudełka gdy nie jest przy nim robione. Bardzo porządnie sprzątam po fazie klejenia modelu - po "pilnikowaniu i papierowaniu" ścierniwem zostaje sporo syfu. Dużo kurzu uwalniają też zasłony w oknach, pościel no i dywan.... Jest taki pędzelek Tamiya antyelektrostatyczny do omiatania kurzu - ale drogi. Zwykłym też omieciesz. Widać też odcisk palca na przednim błotniku-widać miękka farba jeszcze była przy montażu. Nie dajesz na czarny bezbarwnego by zabezpieczyć , utwardzić i nabłyszczyć ? Z ostatniego foto - Prawa strona ramy czarnej nad silnikiem wygląda jak surowy plastik zjechany papierem ściernym - może to tylko złudzenie. Cytuj
Greggoryus Napisano 6 Marca 2025 Autor Napisano 6 Marca 2025 40 minut temu, Michal_1981 napisał: Nabiera kształtu. Efekt psuja drobinki kurzu na wszystkich czarnych elementach. Wiem, że na żywo pewnie słabo je widać.... Ważna jest czystość pomieszczenia. Ja bardzo często ścieram kurze i zawsze przed sesją malowania gruntownie sprzątam (podłoga i zakamarki) Model odkładam do pudełka gdy nie jest przy nim robione. Bardzo porządnie sprzątam po fazie klejenia modelu - po "pilnikowaniu i papierowaniu" ścierniwem zostaje sporo syfu. Dużo kurzu uwalniają też zasłony w oknach, pościel no i dywan.... Jest taki pędzelek Tamiya antyelektrostatyczny do omiatania kurzu - ale drogi. Zwykłym też omieciesz. Widać też odcisk palca na przednim błotniku-widać miękka farba jeszcze była przy montażu. Nie dajesz na czarny bezbarwnego by zabezpieczyć , utwardzić i nabłyszczyć ? Z ostatniego foto - Prawa strona ramy czarnej nad silnikiem wygląda jak surowy plastik zjechany papierem ściernym - może to tylko złudzenie. Hej, dzięki za podpowiedzi Model składam w mojej pracowni kaletniczej i nie ma opcji, żebym zachował tam należytą sterylność przez cały czas. Model będzie wyczyszczony z kurzu przed skończeniem. Co do omiatania pędzlem elektrostatycznym, dobrze sprawdza się też pędzel do makijażu, do podkładu. O gęstym,miękkim włosiu Ślad na przednim błotniku to mój błąd, ale na szczęście tylko do zdjęcia. Układałem model już bez rękawiczki i został tłusty ślad, nie jest trwały Co do ramy na ostatnim zdjęciu - przez przypadek dotknąłem pędzlem z farbą metaliczną i to był ratunek na szybko. Będę poprawiał ten element. Niestety, jest to mój drugi model motocykla w życiu i chyba czwarty tak skomplikowany w ogóle i nie wystrzegłem się błędów Skończone mam również owiewki i jak nie lubiłem kalkomanii, to po tym modelu szczerze ich nienawidzę... Lakier wyszedł bardzo dobrze, a kalkomanie wszystko spsuły Jest tam dużo defektów, które będą widoczne na kolejnych zdjęciach. Ile zjadło mi to nerwów, tylko ja wiem możliwe, że w przyszłości poprawie cały owiewkowy stuff... No, ale jest jak jest. Overall jestem zadowolony, przyjemnie się składa modele Tamiya Cytuj
Michal_1981 Napisano 6 Marca 2025 Napisano 6 Marca 2025 No mnie też trochę te kalki przerażają i na początek wybieram modele bez tak ekstremalnych . Chciałem kupić ten model ale jeszcze nie jestem na jego kalki gotowy. Zawsze możesz zrobić "naked bike" bez owiewek- ładny silniczek pokazać. Te rękawice to gumowe stosujesz? Generalnie jest spoczko jak na taki trudny model Cytuj
Greggoryus Napisano 6 Marca 2025 Autor Napisano 6 Marca 2025 1 minutę temu, Michal_1981 napisał: No mnie też trochę te kalki przerażają i na początek wybieram modele bez tak ekstremalnych . Chciałem kupić ten model ale jeszcze nie jestem na jego kalki gotowy. Zawsze możesz zrobić "naked bike" bez owiewek- ładny silniczek pokazać. Te rękawice to gumowe stosujesz? Generalnie jest spoczko jak na taki trudny model Nitrylowe, od zawsze do wszystkiego co związane z farbami Cytuj
Greggoryus Napisano 10 Marca 2025 Autor Napisano 10 Marca 2025 It is what it is... Nie jest perfekcyjnie, ale jak na moje bardzo niewiele doświadczenie modelarskie i stopień skomplikowania modelu - jestem zadowolony. Kalkomanie przy tej sztuce to robota dla masochisty... Niewykluczone, że w przyszłości owiewki wyczyszcze i zrobię okleiny na nowo. Albo pomaluję... 2 Cytuj
Michal_1981 Napisano 10 Marca 2025 Napisano 10 Marca 2025 Wygląda całkiem przyzwoicie!. Co prawda sporo detali brakuje ( czerwony kolor na kanapie, odblask pomarańczowy na zacisku, czerwone pierścienie z kalkomanii na oponach , złoty kolor na lagach). Generalnie fotki nie są zbyt ostre i mało widać szczegółów. Kalki położone całkiem spoko. Widać trochę nieobrobionych krawędzi przed malowaniem i podział formy wulkanizacyjnej na oponach. Na zbiorniku też na 1 foto kilka farfocli widać. Bardzo szybko Ci to poszło. Dla mnie ok jak na początek. Jest potencjał Cytuj
Greggoryus Napisano 12 Marca 2025 Autor Napisano 12 Marca 2025 W dniu 10.03.2025 o 22:35, Michal_1981 napisał: Wygląda całkiem przyzwoicie!. Co prawda sporo detali brakuje ( czerwony kolor na kanapie, odblask pomarańczowy na zacisku, czerwone pierścienie z kalkomanii na oponach , złoty kolor na lagach). Generalnie fotki nie są zbyt ostre i mało widać szczegółów. Kalki położone całkiem spoko. Widać trochę nieobrobionych krawędzi przed malowaniem i podział formy wulkanizacyjnej na oponach. Na zbiorniku też na 1 foto kilka farfocli widać. Bardzo szybko Ci to poszło. Dla mnie ok jak na początek. Jest potencjał Dzięki Michał za śledzenie tematu i dobre słowo Nie jest perfekcyjnie, to prawda. Kalkomanie na opony po prostu zniszczyłem przy aplikacji, więc odpadły, a brak czerwonego na siedzisku był zamierzony. Takie widzimisię Co do zdjęć, teraz otworzyłem temat na komputerze i widzę, że straszliwie zjadło jakość przy uploadzie... Będę musiał to ogarnąć inaczej na przyszłość, nie wysyłając bezpośrednio z telefonu. Jak wspomniałem, modelarstwo to moja zajawka "od czasu do czasu", a model motocykla w zasadzie drugi. Wcześniej, jakoś 3 lata temu, zrobiłem Honde VFR750, która koniec końcu nie znalazła się ze zdjęciami na forum. W porównaniu, to Ducati wyszło sto razy lepiej więc jakiś tam progres jest... Jak znów nabiorę sił, wrócę do tematu Dodge'a, który zacząłem pewien czas temu: Pozdrowienia! Cytuj
Michal_1981 Napisano 12 Marca 2025 Napisano 12 Marca 2025 To super. Najważniejsze, że jest progres. Szacun za taki efekt jeśli wcześniej nic nie robiłeś w modelarstwie za bardzo - samo ogarnięcie aerografu to kosmos. Masz rację, robienie na początek wszystkiego "na zicher" jest trudne. Z czasem przyjdzie umiejętność to się ogarnie podobne tematy. Dlatego starałem się wybierać na początek model łatwy i na dodatek potrzebowałem dokładnego filmiku na YT z instrukcją krok po kroku ( jak dla małpy) co trzeba zrobić ... To bardzo pomaga, poza tym człowiek w końcu uczy się już od dziecka przez naśladownictwo. Motocykl mi się bardzo podoba i chyba go jednak kupię Powodzenia z autem. NIe kupuję na razie aut. Moim zdaniem motocykle 1/12 tamki są bardziej realistyczne niż auta 1/24 - przynajmniej wymagają mniej skill'a by nie wyglądały jak zabawki. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi