talmud12 Napisano Sobota o 17:42 Share Napisano Sobota o 17:42 Mam pytanie: jaki jest dobry klej do plastiku?- pytam bo naciołem się na klej firmy Tamiya z pędzelkiem, szybko schnący: elementy wcale się nie kleiły, więc musiałem korzystać z kropelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano Sobota o 17:54 Share Napisano Sobota o 17:54 Klejów „z pędzelkiem” Tamiya ma kilka, pytanie który dokładnie… temat jest wbrew pozorom dość szeroki, bo pytanie co będziesz chciał kleić i jak. W tym przypadku zakładam, że mogłeś użyć Tamiya Extra Thin Quick Setting Cement, i tutaj zależy w jaki sposób go aplikowałeś. Ten klej działa w specyficzny sposób - nie smarujesz nim części, tylko składasz je razem - np. połówki kadłuba, ściskasz palcami i dopiero wtedy przejeżdżasz po spoinie pędzelkiem z klejem - klej wnika do szczeliny i rozpuszczając plastik „spawa” go. Osobiście używam do klejenia plastiku czterech różnych klejów, w zależności od sytuacji i klejonych elementów. A klej CA (czyli min. „Kropelka”) też jest jednym z najczęściej używanych… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talmud12 Napisano Sobota o 17:59 Autor Share Napisano Sobota o 17:59 (edytowane) Bardzo dziękuję za udzieloną odpowiedz. Od siebie dodam, że Kropelka szybko zasycha w opakowaniu, więc trzeba ją szybko kleić... Edytowane Sobota o 18:06 przez talmud12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano Sobota o 18:31 Share Napisano Sobota o 18:31 Tak, niestety to jest przypadłość klejów CA, że dość szybko gęstnieją. Ale w moim odczuciu są nieocenione i najczęściej stosowane w moim warsztacie. Może trochę Ci pomoże lista tych, które ja używam: 1. wspomniany wyżej Tamiya Extra Thin QuickTime Setting Cement - klejenie dużych elementów, długich spoin typu połówki skrzydeł, kadłuba, stateczników itp. Czasem zwilżam nim bardzo delikatnie też np. wytrasowane linie podziału, wykonane samodzielnie nity, aby złagodzić krawędzie. 2. Tamiya CA (klej cyjnaoakrylowy), wydaje mi się, że zasycha i gęstnieje wolniej niż „Kropelka”, ładnie i szybko łapie, dobrze zmywa się go debonderem - klej stosuję do wszystkich małych elementów, skraczu, szpachlowania szczelin, klejenia blaszek i innych materiałów do plastiku - jeden z najczęściej używanych u mnie klejów. 3. Ammo Slow Dry CA Black - też CA, ale wolniej schnie, jest też troszkę elastyczny, stosuję go do klejenia elementów które wymagają dopasowania i ustawienia, dzięki temu że wolniej schnie jest czas na precyzyjne dopasowanie. Czarna spoina też przydaje się do szpachlowania, lepiej widać co jest jeszcze do wyszlifowania. Podobno bardzo dobrym odpowiednikiem tego kleju jest podobny produkt AK. 4. Ammo Ultra Glue - klej PVA, przeźroczysta spoina, dość długo schnie, ale przydaje się do klejenia niedużych elementów (także blaszek), jest czas na precyzyjne ułożenie, łatwo można wyczyścić nadmiar wodą. Dobry do elementów przezroczystych, gdzie zwykły klej CA może spowodować nalot i zaparowanie szybek/owiewki. Choć jeżeli masz odpowiedni klej CA też owiewki można kleić z użyciem cyjanoakrylu. Dodatkowo używam też jeszcze Tamiya epoksydowy klej dwuskładnikowy - jako klej specjalny, gdzie muszę uzyskać bardzo mocną spoinę, też do różnych materiałów np. żywice. Jest dość kłopotliwy w aplikacji, wolno schnie i jest to klej „one way ticket”, co może być zaletą lub wadą - jest bardzo mocny i raczej połamiesz elementy niż rozerwiesz spoinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talmud12 Napisano Sobota o 18:46 Autor Share Napisano Sobota o 18:46 Jeszcze raz wielkie dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi