Jump to content

Bishop + Churchill 1:72

Dood
 Share

Recommended Posts

Witam,

Niedawno skończyłem prace nad moją pierwszą dioramą "na serio" i poniżej przedstawiam efekty. Starałem się nadać modelom wygląd mocno zurzytych i odrapanych ale działałem na czuja i nie wiem czy dobrze to zrobiłem.

Miałem spore problemy z Bishopem. To stary model który postanowiłem odnowić ale okazało się że kilku części brakuje a niektóre (zwłaszcza w układzie jezdnym) ułamały się przy próbie rozłorzenia modelu na czynniki pierwsze . Anteny wogóle nie było w zestawie i musiałem ją zrobić sam na oko mierząc długość jaką powinna mieć. Ponadto po ponownym sklejeniu okazało się że nie mogę dopasować górnej części do podwozia ponieważ któraś z części się wypaczyła i nie chcą zaskoczyć. Przez to z tyłu i z przodu powstaje paskudna szpara którą widać na zdjęciu .

Z figurek jestem raczej zadowolony - oprócz podstawek. Przykleiłem do nich piach vikolem przez co ma on inny kolor niż ten na dioramie.

Ale dosyć gadania, czas na zdjęcia ;)

pustynia1rf0.jpg

pustynia2ql8.jpg

pustynia3mi1.jpg

pustynia4hj6.jpg

pustynia5lo0.jpg

pustynia6qj5.jpg

pustynia7jh7.jpg

bishopum3.jpg

bishop2gl9.jpg

bishop3jh5.jpg

brytyjczycynd7.jpg

brytyjczycy2qq4.jpg

churchiljz9.jpg

churchil2lx3.jpg

churchil3bf7.jpg

churchil4qu3.jpg

churchil5sn7.jpg

Niestety moje umiejętności stolarskie są narazie w w powijakach więc zamiast ramki z drewna zastosowałem glinę rzeźbiarską i pomalowałem ją ;) A ślady uzyskałem w sposób następujący - na mokry jeszcze gips wysypałem dużą ilość piasku a potem odcisnąłem ślady gąsiennic lekko przyciskając modele do powierzchni dioramy w odpowiednich miejscach. Po zaschnięciu dało to efekt widoczny na zdjęciach ale nie wiem na ile będzie on trwały ;).

Zdjęcia słabej jakości dlatego trudno wypowiadać się co do szczegółów, ale kilka takich widać:

-tłumik na Churchilu ma mieć kolor rdzawy. To fakt, ale rdza nie ma jednego koloru, zatem mógłbyś się pokusić o zrobienie kilku jej odcieni za pomoca choćby suchych pasteli. Nadto skoro tłumik jest zerdzeiwały, to powinien mieć nierówną powierzchnię,

-wydaje mi się, że bieżniki gumowe kół jezdnych od Bishopa są nierówno pomalowane,

-podstawki tych figurek należałoby jak najszybciej usunąć, bo Twoha diorama " na serio"sprawia wrażenie zabawkowej,

-nie wiem jak tam i Ciebie z washem, ale ja go nie widzę na obu pojazdach, ale może to wina zdjęć. Poruszasz tematy afrykańskie, a tutaj aż się prosi o wash,

-koła napędowe, napinające i cały układ jezdny narażony jest na tarcia gąsek a w Afryce piasku, zatem zęby kół i ich krawędzie powinny być potraktowane metalizerem lub farbą koloru srebnego

-brakuje mi na tej dioramie jakiś worków z piaskiem, umocnionych stanowisk, kamieni

Dzięki za porady. Widzę że moje prace nad makietą tak na dobrą sprawę się dopiero zaczęły a nie skończyły ;) Podstawki odetnę zgodnie z uwagami, po szpachlówkę pobiegnę do sklepu, tłumik postaram się poprawić a washa spróbuję się nauczyć ;) Zabieram się za ćwiczenie technik na starych modelach Efekty moich działań wrzucę na forum kiedy coś mi z tego wyjdzie (lub nie )

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Zrobiłem washa Bishopowi ale wyszedł fatalnie :/ ... Chyba zrobiłem zbyt rozcieńczoną mieszankę i nie wytarłem później wystarczająco. Tak to się prezentuje:

bishopv27tc8.jpg

Spróbuję jeszcze przykurzyć go suchymi pastelami. A kiedy wezmę się za Churchila postaram się wrzucić wątek do warsztatu.

Pozdrawiam