Skocz do zawartości

Problem Rosyjsko-figurkowy

KazimierzLux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem w trakcie planowania dioramy nawiązującej do obrony miasta w którym mieszkam, Wrocławia. Szukam, figurki zabitego żołnierza RKKA, lecz nigdzie nie mogę znaleźć. Mam nadzieję że znajdzie się jakichś użytkownik tegoż forum który będzie miał jakieś informacje.

6 godzin temu, KazimierzLux napisał:

Witam,

jestem w trakcie planowania dioramy nawiązującej do obrony miasta w którym mieszkam, Wrocławia. Szukam, figurki zabitego żołnierza RKKA, lecz nigdzie nie mogę znaleźć. Mam nadzieję że znajdzie się jakichś użytkownik tegoż forum który będzie miał jakieś informacje.

Stalingrad+Miniatures+3509+After+a+Battle+II+-+Russian+Soldiers%252C+Summer+1941++%25288%2529.jpg

35088-1.webp?ph=c4f5bccb5a
Edytowane przez _OldMan_
  • Like 1

9 godzin temu, KazimierzLux napisał:

Witam,

Co do figurki żołnierza RKKA, może warto poszukać w sklepach internetowych specjalizujących się w modelarstwie wojennym, takich jak np. Miniart, Master Box czy Zvezda. Możliwe, że coś w tej tematyce mają, albo możesz poszukać wśród producentów figur w 1:35. Jeśli nie znajdziesz dokładnie tego, czego szukasz, warto rozważyć konwersję dostępnych zestawów

19 minut temu, Natalka99 napisał:

Jeśli nie znajdziesz dokładnie tego, czego szukasz, warto rozważyć konwersję dostępnych zestawów

Właśnie o tym myślałem, ale ciężko przerobić cokolwiek dostępnego na ruskiego soldata

15 godzin temu, KazimierzLux napisał:

Właśnie o tym myślałem, ale ciężko przerobić cokolwiek dostępnego na ruskiego soldata

E bez przesady, jest masa figurek żołnierzy Armii Czerwonej więc nikogo nie trzeba przerabiać, wystarczy zmienić pozy. Nawet prosta Zvezda, Alanger, doskonała Tamiya, Dragon itd, zapytaj wujka gogla "  żołnierze armii czerwonej 1/35"

Tylko do celów dyskusji 

image.jpeg.c36f72f4545fee74062829686a627796.jpeg,  image.jpeg.e47a867faa8040f0bf9d86c533cf3631.jpegimage.jpeg.c05c30e6d580f6da57c31f208951593d.jpeg

Edytowane przez chorąży
chodzi raczej o "obrońców " Breslau ??
  • Like 1

Godzinę temu, KazimierzLux napisał:

Wiem, ale obrońcy byli  Breslau, a nie Wrocławia. Masz jeszcze sporo śladów tych czasów :) chociaż plombami połatali już wiele ubytków. Jest epizod Ślązaków w niemieckich mundurach, którzy też tam się bronili...

25 minut temu, chorąży napisał:

Wiem, ale obrońcy byli  Breslau, a nie Wrocławia. Masz jeszcze sporo śladów tych czasów :) chociaż plombami połatali już wiele ubytków. Jest epizod Ślązaków w niemieckich mundurach, którzy też tam się bronili...

oczywiście, już jakichś czas prowadzę amatorskie, ale legalne, pracę polegające na odnajdowaniu śladów z tamtych czasów. I tak jak pisałeś, śladów jest wiele, nie tylko na budynkach, lecz też w ziemi

59 minut temu, KazimierzLux napisał:

oczywiście, już jakichś czas prowadzę amatorskie, ale legalne, pracę polegające na odnajdowaniu śladów z tamtych czasów. I tak jak pisałeś, śladów jest wiele, nie tylko na budynkach, lecz też w ziemi

Bunkry nad Odrą :)     można tam było znaleźć skrzynie z odznaczeniami i inny "szpej". Okolice dworca centralnego, tam całą dzielnicę mają burzyć, zniknie większość pamiątek, kiedyś na "łódzkiej" wywlekliśmy sterty mundurów w tym co ciekawe, także battledress-y..  poszukam jednego ciekawgo zdjecia, jak sie uda znaleźć to opublikuję ...

3 godziny temu, chorąży napisał:

Bunkry nad Odrą :)     można tam było znaleźć skrzynie z odznaczeniami i inny "szpej". Okolice dworca centralnego, tam całą dzielnicę mają burzyć, zniknie większość pamiątek, kiedyś na "łódzkiej" wywlekliśmy sterty mundurów w tym co ciekawe, także battledress-y..  poszukam jednego ciekawgo zdjecia, jak sie uda znaleźć to opublikuję ...

które bunkry? Przecież wszystko wzdłuż Odry wysadzone a przed tym splądrowane.

no właśnie ".. przed tym.."   :)

Poniżej zdjęcie Ślaskich "obrońców " Breslau, ostatni z nich ten najniższy, a miał na imię Emerych zmarł w 1986 r. Mieli szczęście, w niewoli byli tylko kilka miesiecy.

Nigdy nie udało mi się znaleźć pomnika z tła..

Wroclaw1.jpg

• Like 1