MakoS89 Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca (edytowane) Na wstępie, jako nowy szwej na forum witam wszystkich artystów. 4 lata temu bazowałem w warsztacie pancernym, potem przyszedł czas na pojazdy cywilne w gablotce pozostawiając trochę miejsca na samoloty z okresu II WŚ. Wpadła mi w ręce 109'tka którą chcę jak najpoprawniej odwzorować historycznie ze zdjęć pilota Josefa Prillera. Zanim zacznę dłubać w tym egzemplarzu mam kilka pytań. Nie znam dokładnej terminologii, nomenklatury lotnictwa i nazewnictwa poszczególnych elementów statku powietrznego za co przepraszam. Przeglądając forum robionych przez was modeli BF'a potwierdziłem się w przekonaniu że macie ogromną wiedzę i jestem we właściwym miejscu. Jeżeli chodzi o mój plastik na którym będę pracował chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę. 1) Czy instrukcja malowania ma błędy? (w trumpeterze były) * Dodałem 3 kolorowe zdjęcia - na każdym z nich osłona karabinów w kolorze żółtym różni się w ilości pomalowanych elementów. 2) Czy konieczne jest dorabianie jakichś elementów? 3) Czy brakuje w poszyciu linii podziału, nitów, jakiś szczegółów itp.? 4) Z jakiego materiału robicie linkę anteny i jakiej grubości w skali 1/32 stosuje się przeważnie? 5) Muszę zaktualizować warsztat pod kątem washy, co nabyć obowiązkowo? Postępy prac już w krótce, na pewno pojawią się nowe pytania oraz wasze spostrzeżenia. Edytowane 18 Marca przez MakoS89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca Messerschmitt miał na imię Willy (Wilhelm), a nie Eduard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 2 godziny temu, _OldMan_ napisał: Messerschmitt miał na imię Willy (Wilhelm), a nie Eduard. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 3 godziny temu, MakoS89 napisał: 3) Czy brakuje w poszyciu linii podziału, nitów, jakiś szczegółów itp.? Nie, wręcz przeciwnie. Generalnie polecam zorganizowanie sobie planów z zaznaczonym nitowaniem i studia nad tematem. Model Eduarda ma wiele.... miejsc rozmijających się z rzeczywistością, za dużo by wymieniać wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 5 godzin temu, RogerM napisał: Model Eduarda ma wiele.... miejsc rozmijających się z rzeczywistością, za dużo by wymieniać wszystkie. Bardzo delikatnie powiedziane . 9 godzin temu, MakoS89 napisał: 1) Czy instrukcja malowania ma błędy? (w trumpeterze były) Nie sądzę żeby nie miała. Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia, a w przypadku maszyny Prillera szału nie ma. 9 godzin temu, MakoS89 napisał: 2) Czy konieczne jest dorabianie jakichś elementów? Zależy jak chcesz zbudować model. Generalnie zawsze trzeba coś dołożyć, choćby ze zwykłej przyzwoitości. 1:32 to już taka skala gdzie nie da się iść na skróty. 9 godzin temu, MakoS89 napisał: 3) Czy brakuje w poszyciu linii podziału, nitów, jakiś szczegółów itp.? @RogerMjuż bardzo dobrze na ten temat odpowiedział. 9 godzin temu, MakoS89 napisał: 4) Z jakiego materiału robicie linkę anteny i jakiej grubości w skali 1/32 stosuje się przeważnie? Osobiście najbardziej lubię rozciągniętą ramkę. Grubość jak zwykle u mnie na oko . 9 godzin temu, MakoS89 napisał: 5) Muszę zaktualizować warsztat pod kątem washy, co nabyć obowiązkowo? Podstawowe kolory farb olejnych w tubkach plus white spirit, takie żeby wymieszać sobie kolor jaki potrzebujesz. No chyba że chcesz gotowce, to masz do wyboru, do koloru. Ja jestem leń i korzystam z gotowców, tubki leżą odłogiem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi