Tromboni Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Witam mam aerograf fine art fa-130 z dyszą 0,3 mm i mam z nim taki problem że bardzo słabo maluje albo jak już maluje to zostawia bardzo chropowatą powłoke ale zauważyłem że ten problem pojawia się tylko wtedy kiedy maluje farbami z pigmentem no np.czarny, żółty a jak maluje bezbarwnym to problem znika i nie wiem co może być tego przyczyną. Tak dla informacji maluje farbami Tamiya farby z pigmentem rozcieńczam 1:1 A bezbarwny 1:2 Oczywiście dedykowanym rozcieńczalnikiem tamiya x-20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja 31 minut temu, Tromboni napisał: maluje farbami Tamiya farby z pigmentem rozcieńczam 1:1 Składowych tego zachowania jest więcej, ale na początek zwiększ rozcieńczenie farby. Rolę gra też ciśnienie i odległość aerografu od malowanej powierzchni, poeksperymentuj na tym polu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Ale tu nie ma się co dziwić . Przy takim rozcieńczeniu i przy takim rozcieńczalniku tak się dzieje. Zwiększyć rozcieńczenie przynajmniej na 3 do 1 już powinno być lepiej , poeksperymentować z ciśnieniem , zmienić rozcieńczalnik na Laquer Thinner Tamiyi z żółtą lub pomarańczową nakrętką lub na tańszy zastępczy krajowy rozcieńczalnik WAMOD - u . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja Zobacze czy ten lacquer thinner coś dziala bo kiedys kupiłem 10ml tego i nigdy nie wypróbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja Sprawdziłem na rozcięńczenie 3:1 lacquer thinnerem i jest o wiele lepiej aerograf zaczoł malować ale czasem nadal pruszy jak coś ciśnienie to mam stałe 20psi bo mój komprosor nie ma ustawiania ciśnienia ale za nie długo kupie sobie nowy i wtedy bede mógł poeksperymentować z ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja (edytowane) Nie musisz kupować nowego kompresora, możesz pokombinować z zaworkiem MAC na aerografie jeśli go masz, typowo znajdziesz go pod zbiornikiem na farbę. Ewentualnie wepnij jakiś prosty mały reduktor np. Festo na wężu za kompresorem i już będziesz mógł regulować ciśnieniem, wyżej niż 1.5-2bar mało kto chyba maluje. Edytowane 29 Maja przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja Nie posiadam takiego zaworka ale planuje dokupić taki przed aerograf z odwadniaczem przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi