Tromboni Napisano wczoraj o 07:05 Share Napisano wczoraj o 07:05 Witam mam aerograf fine art fa-130 z dyszą 0,3 mm i mam z nim taki problem że bardzo słabo maluje albo jak już maluje to zostawia bardzo chropowatą powłoke ale zauważyłem że ten problem pojawia się tylko wtedy kiedy maluje farbami z pigmentem no np.czarny, żółty a jak maluje bezbarwnym to problem znika i nie wiem co może być tego przyczyną. Tak dla informacji maluje farbami Tamiya farby z pigmentem rozcieńczam 1:1 A bezbarwny 1:2 Oczywiście dedykowanym rozcieńczalnikiem tamiya x-20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano wczoraj o 07:38 Share Napisano wczoraj o 07:38 31 minut temu, Tromboni napisał: maluje farbami Tamiya farby z pigmentem rozcieńczam 1:1 Składowych tego zachowania jest więcej, ale na początek zwiększ rozcieńczenie farby. Rolę gra też ciśnienie i odległość aerografu od malowanej powierzchni, poeksperymentuj na tym polu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano wczoraj o 07:46 Share Napisano wczoraj o 07:46 Ale tu nie ma się co dziwić . Przy takim rozcieńczeniu i przy takim rozcieńczalniku tak się dzieje. Zwiększyć rozcieńczenie przynajmniej na 3 do 1 już powinno być lepiej , poeksperymentować z ciśnieniem , zmienić rozcieńczalnik na Laquer Thinner Tamiyi z żółtą lub pomarańczową nakrętką lub na tańszy zastępczy krajowy rozcieńczalnik WAMOD - u . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano wczoraj o 13:49 Autor Share Napisano wczoraj o 13:49 Zobacze czy ten lacquer thinner coś dziala bo kiedys kupiłem 10ml tego i nigdy nie wypróbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano wczoraj o 14:22 Autor Share Napisano wczoraj o 14:22 Sprawdziłem na rozcięńczenie 3:1 lacquer thinnerem i jest o wiele lepiej aerograf zaczoł malować ale czasem nadal pruszy jak coś ciśnienie to mam stałe 20psi bo mój komprosor nie ma ustawiania ciśnienia ale za nie długo kupie sobie nowy i wtedy bede mógł poeksperymentować z ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano wczoraj o 15:31 Share Napisano wczoraj o 15:31 (edytowane) Nie musisz kupować nowego kompresora, możesz pokombinować z zaworkiem MAC na aerografie jeśli go masz, typowo znajdziesz go pod zbiornikiem na farbę. Ewentualnie wepnij jakiś prosty mały reduktor np. Festo na wężu za kompresorem i już będziesz mógł regulować ciśnieniem, wyżej niż 1.5-2bar mało kto chyba maluje. Edytowane wczoraj o 15:31 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano wczoraj o 15:35 Autor Share Napisano wczoraj o 15:35 Nie posiadam takiego zaworka ale planuje dokupić taki przed aerograf z odwadniaczem przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi