Dood Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Witam, Na chwilę obecną model przedstawia się tak: Model jest zaszpachlowany, pomalowany na kolor podstawowy a kalkomanie są już nałorzone. Chcę mu zafundować: -wash brązem van dycka -suchy pędzel -sidoluxowanie -kurzenie suchymi pastelami całości -brudzenie suchymi pastelami układu wydechowego Wszelkie propozycje i uwagi mile widziane Pozdrawiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 A tak wygląda po nałorzeniu washa: Chciałbym się zapytać jak wyszedł i co poprawić? Czy jest zbyt mocny czy może być? Detale (np. liny) nie zostały jeszcze dokończone i czekają do poprawki (wiem, są zachlapane farbą). Zastanawiam się co zrobic z kółkami - gdzieś widziałem coś o malowaniu krawędzi farbką srebrną lub gun metal. Jak dokładnie należałoby to zrobić? Na teraz to tyle, kolejna odsłona (miejmy nadzieję) wkrótce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Jakimi farbami robiłeś wash'a? Troszkę jest za słabo wytarty jak dla mnie, głównie z kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 Wash robiłem brazem van dycka firmy Georgian rozcięczanym benzyną lakową. Z wycieraniem specjalnie czekam na Wasze opinie żeby wiedzieć co i jak poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 To mogę Ci tyle poradzić żebyś wytarł go z płaskich powierzchni. Wash ma zostać w liniach podziału i innych zagłębieniach. Wtedy będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Dzięki, właśnie o to mi chodziło poniżej zamieszczam zdjęcia modelu po wyczyszczeniu i zrobieniu suchego pędzla: Ponownie proszę o ocenę i ewentualne rady co do poprawek. Mam też pytanie czy po zabezpieczeniu powierzchni modelu sidoluxem efekt dalej bedzie dobrze widoczny? Wszelkie sugestie mile wiedziane ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Dużo lepiej, ale jeszcze przydałyby się pigmenty, bo jak na pustynie to za czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Parafrazujac Mothy Pythona pigmentów nie bedzie Zamiast tego jako surogat bedą suche pastele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Lepiej lepiej po tym wycieraniu czy po zabezpieczeniu powierzchni modelu sidoluxem efekt dalej bedzie dobrze widoczny? Wydaje mi się że to nie zbyt dobry pomysł. Model się będzie świecił jak psu... Może spróbuj zabezpieczyć lakierem matowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Jak mogę podpowiedzieć, to zastosuj lakier matowy Pactry Clear Matt (akryl), albo .. lakieru do włosów, są takie wynalazki, które matują, ale bardzo delikatnie, schnie 2h, ale można potraktować suszarką. 7TP świecił się jak j.. psu na wiosnę, dało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 lakieru do włosów, Że tak zapytam dowolny czy jakiś konkretny rodzaj/producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Dowolny, ale zwróć uwagę czy daje połysk, ja kupiłem "szwarckopa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 27 Listopada 2008 Autor Share Napisano 27 Listopada 2008 Może to będzie głupie pytanie ale czy lepiej najpierw pobrudzić model i psiknąć go lakierem czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 a jaka to firma tak wogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 27 Listopada 2008 Autor Share Napisano 27 Listopada 2008 Sorki, zapomniałem napisać. Firma to Italeri, model Churchill mk. III, skala 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 30 Listopada 2008 Autor Share Napisano 30 Listopada 2008 Brudzenie pastelami wreszcie zokończone. Jak na złość pogoda za oknem jak pod psem i światło niezbty dobre do robienia zdjęć Na chwilę obecną model wygląda tak: Nie wiem czy nie przesadziłem z kurzeniem bo washa teraz słabo widać :/ Spróbowałem też okopcic troche lufę i układ wydechowy. Oddaję efekt pod Waszą ocenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Ten kurz to chyba się trochę zlał z kolorem bazowym, albo wina zdjęć. Wydaje mi się że lufa jest na końcu trochę zadarta do góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Ja bym maznął go po prostu lakierem matowym Pactry, a i poprawiłbym jeszcze suchym pędzlem duże powierzchnie czołgu, ale to tylko taka moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 30 Listopada 2008 Autor Share Napisano 30 Listopada 2008 Kurz okazał się niemal identyczny z kolorem bazowym więc go praktycznie nie widać. Co do lufy to faktycznie wyszła lekko nierówno, spróbuję z tym powalczyć. Co do lakieru to mam pytanie - czy po suchych pastelach mogę go nakładać pędzlem? Aerografu nie mam na tę chwile więc jestem ograniczony do pędzelków. Suchy pędzel raz juz zrobiłem ale pastele go przytłumiły, będę musiał zrobić jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Pomalowałem model lakierem humbrola, zrobiłem ponownie drybrusha i teraz wygląda tak: Na pierwszym zdjęciu kalkomania jest naderwana ale nie mam czym jej narazie wymienić. Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 ale wstawiaj większe fotki, ok? bo tu mało widać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Sorry, zaraz poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi