Mierzu Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Wątek rozpoczęty. Na razie nie wrzucam zdjęć, bo właściwie jeszcze nic konstruktywnego nie powstało. Mam pytanie do znawców tematu: orientuje się ktoś na jakim kolor bazowy mam pomalować spód pojazdu+resory? Na czarno? Wzałozeniu i tak poajzd będzie brudzony,ale chciałbym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 chętnie będe śledził temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Mam rozgrzebanego tego dziada i właśnie szukam na allegro flak'a do niego bo ten zestawowy to badziew jakich mało. Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim dali za mało tej siatki na burty/podest ,więc chyba trzeba by było zastąpić to jakąś inną siatką. Obserwuję i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 orientuje się ktoś na jakim kolor bazowy mam pomalować spód pojazdu+resory? Na czarno Raczej na kolor bazowy - german gray'a albo DG. A propos - jakie malowanie wybrałeś? To bardzo ciekawy wariant Demaga jest - używało go DAK, a nawet się trochę egzemplarzy uchowało w SS dywizjach do Walk we Włoszech w 44'. Gdzieś widziałem fajną fotkę 10/4 (chyba w trójbarwnym kamo) porzuconego właśnie w Italii. P.S. Chyba nie użyjesz tego pseudoFLAKa Italerki? Gros tych pojazdów miało montowane "38-ki", a nie "30-stki" (jak proponuje producent). Powodzenia w walce. Dwukrotnie podchodziłem do tematu ich Demagów. I zawsze królowały szpachla i papier ścierny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Listopada 2008 Autor Share Napisano 30 Listopada 2008 Zrobię go w malowaniu panzergrau z żółtymi pasami. Teraz nie mam zdjęć, że by poakzać o co mi chodzi. Z zestawu raczej nic nie będę wymieniał, raczej dorabiał. O użycie szpachli się nie boję, bo robiłem już ruskie "cudo" z firmy Modelist, także nic mnie już nie zaskoczy ( chyba) . Przy najbliższejokazji wrzucę foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 No i po dłuższej przerwie wrzucam pierwsze foty. Na chwilę obecną zrobione siedziska i "zegary". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 O ! Mierzu sie objawił ! Trochę "wolnego" i proszę, wypływają..po sztuce. Mało, bo mało, ważne że w ogóle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 ! Mierzu sie objawił ! Trochę "wolnego" i proszę, wypływają..po sztuce. Mało, bo mało, ważne że w ogóle. Będzie więcej, będzie lepiej, będzie... ( : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Dalsza część prac. Muszę przyznać, że po ostatniej przygodzie z modelem firmy Modelist vel Alan ( Bison) jestem po prostu mile zaskoczony przejrzystością instrukcji, co powoduje mniej nerwów i wyrwanych włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Ale ilości szpachli nie zmniejszysz... Np. może by tak usunąć te ślady po wypychaczach na spodzie... No i oczywiście najwięcej pójdzie przy masce - masakra ze spasowaniem tych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Uczciwie pisząc, to nie widzę sensu ich szpachlowania, bo i tak w to miejsce pójdzie migowskie błoto. A czemu piszesz, że przy masce to masakra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Mierzu, wrzuć proszę dokładniejsze zdjęcia gąsienic. Właśnie te z SdKfz 10 są podobne do tych z mojego PZInż 222. Chętnie będę zaglądał bo zawsze podobał mi się ten pojazd, mimo że szkopski ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Pisałem o "wielkich szparach", bowiem takich uśwaidczyłem budując daaaawno temu zwykłego Demaga - ciągnik i próbując zbudować Demaga z PAK-iem 38. Chyba od tego czasu nie poprawili form ... A co do tych śladów na spodzie - wiem, że to nie będzie widoczne, ale wygoda/lenistwo nie zawsze są wskazane w modelarstwie... Jendrass - a podobno tak nie lubisz tych Szwabów ... W razie czego mogę Cię wesprzeć w potrzebie i ofiarować plastikowe (ogniwka + odcinki) traki do Twojego wyczesanego PZInża od tego Demaga z PAK-iem, którego pewnie nie skończę. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Cisza nad tą trumną, każdy ma swoje upodobania. Jak to już powiedział Rafał nie ma co ciągnąć wątku, indywidualna kwestia byle nie paść ofiarą chorej ideologii. Gąski chętnie przyjmę, nawet plastiko-gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Mierzu, wrzuć proszę dokładniejsze zdjęcia gąsienic. Właśnie te z SdKfz 10 są podobne do tych z mojego PZInż 222 Wrzucę jutro, po południu. A co do tych śladów na spodzie - wiem, że to nie będzie widoczne, ale wygoda/lenistwo nie zawsze są wskazane w modelarstwie... To nie tak, że ich nie zaszpachluję, o prostu pójdzie na to i tak szpachla+błoto, zatem, nie uważam, żeby celowo męczyć się z polerowaniem szpachli itp. Idąc wskazanym przez Ciebie tokiem myślenia- lenistwem lub wygodą, będzie używanie gotowego washa Miga, a nie robienie samemu mikstury albo kupowanie modelu , a nie robienie go od podstaw. , albo zamiast kupować metalową lufę, dopieszczenie tej plastykowej. P.S. Chyba nie użyjesz tego pseudoFLAKa Italerki? Gros tych pojazdów miało montowane "38-ki", a nie "30-stki" (jak proponuje producent). A propos luf, wrzuciłbyś jakiś link z taką lufką do kupienia? Nie wiem czy o dobrej myślę, ale czy chodzi o taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Owszem, ale odradzam Ci Jordi (mam taką, ale jej nie użyłem, zestawowa plastikowa z FLAK-a 38 DML'a była o niebo lepsza). Oni robią słabe lufy. Tańsze i lepsze masz z Abera albo z Armorscale (obaj producenci chyba dają wytrawione ażurowe końcówki luf do zgięcia, nie jak w Jordi, że ten element jest wytoczony razem z lufą i nie ma perforacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Zakładając, że chciałbym jednak robić Flaka 38 2cm, to chyba jednak on nie miał ażurowej osłony przy wylocie lufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 FLAK 38 miał dziurkowaną odprowadnicę gazów prochowych w kształcie ściętego stożka (wystarczy rzucić okiem na zestaw Edka choćby do Twojego modelu - tam jest ten perforowany wylot). Identyczną końcówkę posiadał FLAK 30 oraz działka KwK 38 (czy jakoś tak, oznaczenia z " L / " nie pamiętam). Tak gwoli ścisłości - wszystkie te działka - i normalne holowane plotki, i te warianty czołgowe /dla wozów pancernych były praktycznie identico. Ten sam sposób podawania amunicji - magazynki po 20 naboi, te same zamki, te same lufy itd. itp. etc., tylko różby sposób mocowania (jarzmo a łoże) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 FLAK 38 miał dziurkowaną odprowadnicę gazów prochowych w kształcie ściętego stożka (wystarczy rzucić okiem na zestaw Edka choćby do Twojego modelu - tam jest ten perforowany wylot). Identyczną końcówkę posiadał FLAK 30 oraz działka KwK 38 (czy jakoś tak, oznaczenia z " L / " nie pamiętam). Tak gwoli ścisłości - wszystkie te działka - i normalne holowane plotki, i te warianty czołgowe /dla wozów pancernych były praktycznie identico. Ten sam sposób podawania amunicji - magazynki po 20 naboi, te same zamki, te same lufy itd. itp. etc., tylko różny sposób mocowania (jarzmo a łoże) . P.S. "Się zdublowało niechcący", modzie, dopomóż . P.S. 2 Wspominałeś coś, że chcesz robić Geparda z Alana - jeśli będziesz kupował alulufę, najlepiej weź od razu kilka sztuk. Wyjdzie taniej, a one są praktycznie uniwersalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Chodzi o taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 W rzeczy samej, o taką . Wygląda super wypaśnie, czyli jest pewnie z Armorscale'a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Dobra. Wrzucam kolejne dwie fotki. Dołożyłem do modeliku "grill". "Jeden pręcik celowo ułamałem. Daję też na życzenie zdjęcia gąsek. Miałem dać wczoraj, ale problem był z fotowiadrem, czy jak kto woli photobucketem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Niestety brak czasu nie sprzyja robocie na warsztacie. Tyle co udało mi się zrobić od ostatniego razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Kolejne foty. Zrobiłem klosz do reflektora za pomocą still water, troszkę szpachli wymagała górna krawędź "grilla", zamocowałem również platformę do "flaczka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Nie wiem czy te elementy nie powinny być wklejone w tych prostokątach z a nimi. Ja tak w swoim zrobiłem, bo wg zdjęć na tym powinny stać łapy działka a w tej chwili nie będą... Przed: I po: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi