Jump to content

Harrier Gr.7 uzbrojenie - pytanie

Guest Arkady72
 Share

Recommended Posts

W pewnej przyszlosci planuje wykonac Harriera Gr.7 Hasegawy 1:48 rzecz jasna i poniewaz zestaw ten jest dosc ubogi w podwieszenia mam pytanie do bardziej zorientowanych czy brytyjskie Harriery moga przenosic amerykanskie uzbrojenie ? Na przyklad bombki niekierowane ? Moglbym wtedy uzyc tych z zestawu uzbrojenia A Hasegawy, ale czy to byloby zgodne z rzeczywistoscia ?

Przypuszczam ze moga, bo przeciez w USMC uzywaja Harrierow (nie wiem tylko, czy akurat Gr.7), a nie wydaje mi sie, zeby kupowali uzbrojenie od Angoli, tylko swoje podwieszaja... Ponadto amerykanskie uzbrojenie weszlo w pewnym sensie do NATOwskich standardow.

EDIT:

Gr.7 moze normalnie przenosic bomby Mk82 lub Mk83 (do 6 sztuk), ASRAAMy, Sidewindery, Pavewaye, Mavericki, no i brytyjskie Brimstone'y (ciekwostka - pocisk powstal na bazie Hellfire'a)

Zeby daleko nie szukac:

http://www.salthillairshow.com/harrier/index.html

USMC używa wersji AV-8B i AV-8B+. Teorytycznie brytolskie GR.7 mogą przenosić uzbrojenie made in US, zwykle są to pociski rakietowe AIM-9 i AGM-65, reszte uzbrojonka (bomby kierowane i konwencjonalne) to raczej swoje "targają".

No skoro moga przenosic Mk.82 i Mk.83 to jestem juz "w domu".

Poza tym AmraamLine robi zywiczne CPU-123 ( brytyjska wersja GBU-12 ), oby tylko byly mozliwe do zamowienia w Karayi ( to ich oficjalny importer na Polske ).

• 1 year later...

Posiadam ten pierwszy zestaw. Ten drugi niczym sie nie rozni od pierwszego oprocz kalkomanii. Nawiasem mowiac swojego bede robil i tak w malowaniu z Operation Telic, tylko musze dokupic oddzielnie kalki Model Alliance ( przy okazji sa tam tez do Tornado od razu... )