hadzi Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca (edytowane) Skończony "Fafik" w skali 1/72, użyłem opisanych zestawów Tori Factory: podwozie oraz konwersje do FA-50GF. Tori popełniło błąd, gdyż schemat malowania z instrukcji odpowiada maszynom filipińskim. Kalkomanie są na początku dosc sztywne ale poddają sie płynom Microscale i ładnie siadają. Sa za to dosyc grube a instrukcja jednak wprowadziła mnie w błąd z umieszczeniem niektórych oznaczeń. Edytowane 9 Lipca przez hadzi 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano Piątek o 12:41 Share Napisano Piątek o 12:41 Ogólnie bardzo mi się model podoba, ale ja bym osobiście bardziej wybrudził, a zwłaszcza dyszę silnika. Mam natomiast pytanie odnośnie bombek MK82 czy są dalej używanie wraz z tymi patykami na przodzie (nie wiem do czego to służy mam nadzieje że ktoś mnie oświeci). Bo takie uzbrojenie kojarzy mi się głownie z wojna w Wietnamie i się zastanawiam czy aktualnie jakaś armia używa taki wariant. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Piątek o 13:22 Share Napisano Piątek o 13:22 Pytanie, czy na ten moment polskie FA-50 mogą mieć cokolwiek podwieszone?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano Piątek o 13:31 Share Napisano Piątek o 13:31 6 minut temu, skarczu napisał: Pytanie, czy na ten moment polskie FA-50 mogą mieć cokolwiek podwieszone?? A to w sumie tez jest dobre pytanie, ale tutaj można założyć że nawet jeśli obecnie jeszcze nie mogą, to w najbliższej przyszłości się to zmieni. A w każdym razie mam taką nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Piątek o 13:52 Share Napisano Piątek o 13:52 (edytowane) 5 godzin temu, duju69 napisał: wraz z tymi patykami na przodzie (nie wiem do czego to służy mam nadzieje że ktoś mnie oświeci). Ogólnie to przedłużenie zapalników, które pozwalają wcześniej zdetonować bombę zanim sama uderzy w ziemię, zwiększa to efekt wybuchu. W przypadku chęci bombardowań z niskiego pułapu stosować można w bombach urządzenie opóźniające w stylu TRD, Tail Retarding Device . Te opcje można łączyć. @hadzi fajnie, że uzbroiłeś fafika Edytowane Piątek o 18:25 przez panmopsik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano Sobota o 16:00 Autor Share Napisano Sobota o 16:00 W dniu 11.07.2025 o 14:41, duju69 napisał: Ogólnie bardzo mi się model podoba, ale ja bym osobiście bardziej wybrudził, a zwłaszcza dyszę silnika. Mam natomiast pytanie odnośnie bombek MK82 czy są dalej używanie wraz z tymi patykami na przodzie (nie wiem do czego to służy mam nadzieje że ktoś mnie oświeci). Bo takie uzbrojenie kojarzy mi się głownie z wojna w Wietnamie i się zastanawiam czy aktualnie jakaś armia używa taki wariant. Szczerze to nie mam pojecia, byly dostepne w zestawie konwersyjnym i spodobal mi sie pomysl by je uzyc. Goly jak te co lataja wyglada jak T-50 szkolniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano Sobota o 16:11 Share Napisano Sobota o 16:11 (edytowane) Cześć Też zaczynam sklejanie tego zacnego samolotu i też od Academy tyle że w skali 1:48. @hadzimam do ciebie pytanie.Na jaki kolor pomalowałeś ogónie kokpit(kabine) czy na dark gull grey? Bo ja z instrukcji do tego modelu jest coś nie tak. Wydaje mi się że kabine na dark gull grey a te panele po obu stronach pilota na czarno. Czy tak jest u Ciebie? Czy może jednak jest w instrukcji prawidłowo i kabine na czarno a panele na dark gull grey? Edytowane Sobota o 16:15 przez Tomasz_Dusza dopytanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano Sobota o 16:22 Share Napisano Sobota o 16:22 https://dlapilota.pl/wiadomosci/pilot-fa-50-te-samoloty-beda-mogly-zastapic-w-niektorych-misjach-f-16 W linku na zdjęciu troche widać kabine pilota ale ciężko wywnioskować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Niedziela o 07:18 Share Napisano Niedziela o 07:18 15 godzin temu, hadzi napisał: Szczerze to nie mam pojecia, byly dostepne w zestawie konwersyjnym Mk.82 są używane w naszym lotnictwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano Niedziela o 08:53 Autor Share Napisano Niedziela o 08:53 16 godzin temu, Tomasz_Dusza napisał: Cześć Też zaczynam sklejanie tego zacnego samolotu i też od Academy tyle że w skali 1:48. @hadzimam do ciebie pytanie.Na jaki kolor pomalowałeś ogónie kokpit(kabine) czy na dark gull grey? Bo ja z instrukcji do tego modelu jest coś nie tak. Wydaje mi się że kabine na dark gull grey a te panele po obu stronach pilota na czarno. Czy tak jest u Ciebie? Czy może jednak jest w instrukcji prawidłowo i kabine na czarno a panele na dark gull grey? Hej, jest wielki problem z tym, nie znalazlem ani jednego zdjecia cockpitu polskiego FA-50GF, ktory by to pakazal. Wzorowalem sie na innych uzytkownikach, bo zakladam, ze nie mielismy specjalnych zyczen, szczegolnie, ze maszyny szly z zamowienia lotnictwa koreanskiego. Wanne, tablice i boki kabiny pomalowalem na szaro, a panele na "bocznych polkach" na czarno. Na czarno tez rame owiewki i burty na styku z nia, tak samo gorna czesc tylnej sciany i fotele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_Dusza Napisano Niedziela o 08:55 Share Napisano Niedziela o 08:55 No ja też szukałem i nie mogłem znależć żadnego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi