drakon Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Czas zacząć bo,wszyscy już ostro wystartowali: Wiem że taki temat jest już na forum,ale ja zamierzam ten model wykonać całkiem inaczej. Edytowane 14 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Dodaj do nazwy tematu firmę i skalę i będzie superregulaminowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 "Wiem że taki temat jest już na forum" Działaj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 ZROBIONE.Na zdjęciu pudła ładnie to widać ale regulamin regulaminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Tak jak wcześniej wspomniałem zamierzam ten model wykonać trochę inaczej niż inni.Między innymi zamierzam wykorzystać wszystkie zestawy blach ABERA dostępne do tego czołgu. Gąski postanowiłem zaanektować z wcześniej wydanej przez Tristara " jedynki"Z blaszek na początek zestaw podstawowy,błotniki i pancerz górny. Mimo, że były to zestawy przygotowane dla wcześniejszych modeli myślę,że uda się je użyć z powodzeniem również do tego czołgu. Edytowane 14 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Pomalutku ruszają pierwsze prace przy modelu. Wanna kadłuba od wewnętrznej strony ma odwzorowane wszystkie elementy.Odpada więc misterna robota z odmierzaniem i odwzorowywaniem wszelkich nitów i śrub.Czegoś mi w tych częściach brakowało.Nie ma ani jednego śladu po wypychaczach!Wszyscy wiemy jakie słowa cisną się nam na usta gdy trzeba je usuwać i szpachlować.Duży plus dla Tristara.Zaczynam prace z blacharką.Na początek wstępnie wygięta i polutowana góra kadłuba i szkielety błotników. Edytowane 14 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Witam.Pomalutku model zaczyna nabierać kształtów.Wanna kadłuba została sklejona,błotniki dostały ryflowane pokrycie.Druciki,które zostały wlutowane ułatwią i wzmocnią zamontowanie błotników do kadłuba. Przyszedł czas na przymiarkę górnego pancerza.Modelik zaczyna przybierać na wadze. Pozdrawiam. Edytowane 14 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Kurde super po prostu, widać że ok. 50% modelu to będą blachy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Kurde super po prostu, widać że ok. 50% modelu to będą blachy!! Dzięki.50%to mało powiedziane.Po głębszej analizie wychodzi na to,że zostanie wanna,zawieszenie(mocno zwaloryzowane),koła i drobne wyposażenie typu narzędzia i inne bambetle.Zabawa dopiero się zaczyna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 super sprawa Zabawa dopiero się zaczyna!_________________ przez to rozumiem, że np ta płyta boczna, przy włazach zostanie wyprofilowana, względnie doszlifowana na równo?. Połączenia wszystkich blach będziesz dalej obrabiał,dając na końcu obróbki spawy,tak? Z tego, co mi się wydaje, patrząc na zdjęcia el fotor są lutowane, nie klejone CA ? Sorry za masę pytań, ale człowiek ciekawy, a że ma okazję to zapyta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 przez to rozumiem, że np ta płyta boczna, przy włazach zostanie wyprofilowana, względnie doszlifowana na równo?.Połączenia wszystkich blach będziesz dalej obrabiał,dając na końcu obróbki spawy,tak? Z tego, co mi się wydaje, patrząc na zdjęcia el fotor są lutowane, nie klejone CA ? Tak,wszystkie połączenia są lutowane,żaden klej nie będzie trzymał połączeń krawędzi na styk.To jedno miejsce puściło podczas obróbki,do poprawy.Dopiero po przyklejeniu błotników i dokładnym spasowaniu górnych partii kadłuba zostaną zrobione spawy.SORRY za póżną odpowiedż,dopiero wróciłem z nocki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 (edytowane) Tak na szybko w celu poglądowym machnąłem mały spawik w miejscu w którym nie będzie narażony na moje działanie. Przyszła kolej na mniejsze elementy.Z ramek poleciały koła i zawieszenie.Jak widać Tristar podwoił nam robotę i ilość części.No ale w tym wypadku jest to uzasadnione,nowe koła z dodatkowymi ringami zyskały na wyglądzie.Dla porównania na ostatnim zdjęciu koła ze starszej wersji modelu,które również znajdują się w pudle modelu. No,ale u porządnego modelarza nic się nie marnuje,znajdą zastosowanie w innym modelu słabszego producenta.Kilka "jedynek" w mojej szafie się jeszcze poniewiera. Pozdrowienia i owocnego sklejania. Edytowane 14 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Świetnie wyglądają te spawy. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 wymiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Witam.Jak ten czas leci,ani się człowiek obejrzał a tu już prawie miesiąc odkąd coś pisałem na forum.Ale wiadomo,że okres Świąteczno-Nowo-Roczny to okres dla niektórych obfitujący dużymi obowiązkami dodatkowymi.W międzyczasie przyszła do mnie taka paczuszka. Kolejna porcja Aberowskich dodatków.Tym razem wnętrze kadłuba.10stron instrukcji i kilkaset nowych elementów.Pozostałe paczuszki to nity,śruby,nakrętki,profile w kadłubie jest co uzupełniać.Nie znaczy to,że ten czas spędziłem bezczynnie.Zapalony modelarz zawsze znajdzie chwilkę żeby podłubać w swoim modelu. Wanna kadłuba musiała ulec pewnym modyfikacjom wiadomo,że była przygotowana do innych części,blaszki są o wiele cieńsze,dlatego tu i ówdzie trzeba było co nieco dołożyć i inaczej wyprofilować a gdzie indziej usunąć niepotrzebne,nie występujące w orginalnym czołgu elementy.Nie wiem też dlaczego Tristar ,w każdym kolejnym modelu tego czołgu powtarza ten sam błąd i robi załamaną tylną płytę wanny kadłuba ,podczas gdy w rzeczywistości element ten był w dolnej części zakończony lekkim łukiem.Wymusza to kolejną ingerencję i kolejną żmudną przeróbkę.No ale ten etap mamy już za sobą i mogłem się zająć wykonaniem prawidłowej tylnej płyty.Większość elementów,które się na niej powinny znajdować jest już przylutowana,pozostało jeszcze tylne światło i klocek pod podnośnik,które dojdą w póżniejszym etapie.Obok tylne błotniki.Jak na razie spasowane na sucho pasują elegancko.Następny etap to obnitowanie błotników,dopiero wtedy będą mogły być przytwierdzone do kadłuba.Młotki w dłoń- chciałem powiedzieć grzej lutownicę! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi