Messer Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Witam, Postanowiłem i ja wystartować w konkursie Model, który będę budował to prototyp słynnego willysa. Jeśli chodzi o sam model to jakość nie powala na kolana, dużo nadlewek, przesunięcia form, itd. Jest to jednak jedyny dostępny na rynku model wytryskowy tego pojazdu więc nie ma co narzekać Model nie będzie prosto z pudła, zamierzam sam dorabiać detale, bo firma łagodnie mówiąc poszła na łatwiznę. Regulaminowy in-box: + blaszki po browarku, polistyren, resztki złomu po innych willysach i złom fototrawiony ( nie wrzucam zdjęć bo nie widzę sensu- wkońcu to złom ) p.s- sorry za marne zdjęcia- dopiero się uczę nowego aparatu p.s2- relacja zacznie się w przyszłym tyg.- studia Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 prototyp słynnego willysa jakiego Willysa? A swoją drogą bardzo ładne autko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Messer Z ciekawością zobaczę co z niego wymajstrujesz ,mam w planie zrobienia tego jeepa w skali 1:24 ze wszystkimi bajerami prawdopodobnie w ruskim malowaniu ,zna ktoś jakąś dobrą stronę z dokumentacją o tym pojeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 Ze stronami jest ciężko... Ja opieram się na monografii seria "pod lupą" ale tam jest więcej rysu historycznego niż zdjęć ( dokładnie 2 zdjęcia- szkice) Upssssss ale gafa... chodziło mi o to że jest to starszy brat Willysa MB ( a właściwie Willysa MA) p.s zmienione- pochrzaniło mi się z Willysem MA Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Witam. Temat uciekł na trzecią stronę...cóż tak to bywa przy mało spotykanych konstrukcjach oto efekty wczorajszej wieczornej dłubaniny. Niewiele ale zawsze coś panel środkowy... wycięte dodatkowe przetłoczenie nad skrzynią i zastąpione płaską blaszką ( tak przynajmniej to wygląda na zdjęciach oryginału ) deska rozdzielcza- producent nie zrobił zegarów robiąc je zrozumiałe dlaczego... wycięcie dwóch identycznych elips nie jest takie proste- mnie sie nie udało,dlatego są pewne dysproporcje Będę walczył dalej, choć to nierówna walka... p.s- sorry za zdjęcia ale za oknem szaro i takie są efekty.. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Messer Z ciekawością zobaczę co z niego wymajstrujesz ,mam w planie zrobienia tego jeepa w skali 1:24 ze wszystkimi bajerami prawdopodobnie w ruskim malowaniu ,zna ktoś jakąś dobrą stronę z dokumentacją o tym pojeździe Cześć Chcesz go robić od podstaw? Trochę ciężko będzie. Bo modelu w tej skali przecież nie ma. Z Willysa też nie przerobisz, bo z nim (poza przeznaczeniem) nie ma nic wspólnego. No i to rosyjskie malowanie - pokaż mi JAKIEKOLWIEK proszę. Jesli znajdziesz, to masz u mnie duże piwo Wpisz w google 'Bantam 40 BRC' i kliknij 'grafika' to wyskoczy Ci sporo fotek - głównie współczesnych, ale nie tylko. Ale zero rosyjskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Zgadzam się z przedmówcą. Postawiłeś sobie spore wyzwanie. Na modelu nie radzę się wzorować bo on tylko przypomina oryginał, co prawda nie mam schematu/planów ale już po fotkach z netu można zobaczyć, że coś jest nie tak z modelem. Mimo to życzę Tobie powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Avi Nie no sorry źle się wyraziłem chodziło mi o willisa mb a mam go zamiar zrobić z zestawu fire jeep z italeri http://www.jadarhobby.pl/italeri-3722-fire-jeep-p-13722.html?language=en a malowanie ruskie mam z tond http://www.o5m6.de/willys_mb.html Nie wiem czy to prawdziwe oznaczenia ,wolałbym amerykańskie ale nie wiem czy dopasuje kalki Tak naprawdę to marzy mi się jeep z 50 cal ale wątpię że uda mi się zrobić ten ckm od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 To jak chcesz robić wersję wojskową US Army, to lepiej kup go sobie z Hasegawy. Nawet u Erniego w sklepie leży na półce. Cena przyzwoita. Pewnie nawet rabat dostaniesz A model o wiele ładniejszy od Italki. No i masz aż 4 malowania wojskowe. Dodatkowo Eduard robi do niego bardzo fajne blachy. Natomiast wracając do Bantama, to już jest jeden zrobiony: http://www.track-link.net/gallery/6219 Tylko strasznie 'zaświniony' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Dzięki za link Avi. Jak widzę model poza siedzeniami z chusteczki zrobiony prosto z pudła... Faktycznie strasznie zasyfiony, ale to zasyfienie nie ukrywa błędów Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Avi Nio z tego co widziałem to ze 100 zł a z italki mam za 29 poza tym już zamówiony ,coś tam z niego wystrugam ,znasz możę jakaś stronę gdzie są pokazane poszczególne części tego jeepa np sama rama silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Witam. Kolejne marne postępy. Postanowiłem przerobić siedzenia. Po przeglądnięciu paru zdjęć i porównaniu z tym co oferuje producent postanowiłem je upodobnić do oryginału. nowy siedzenie ( częściowo ), oparcie z starego- zeszlifowałem imitację materiału i pocieniłem ścianki. Dołożyłem siedzisko i boczki z polistyrenu. Zrobiłem nowe mocowania siedzenia z pasków aluminium ( z puszki po browarku ) porównanie z siedzeniem z zestawu- jego delikatność i szczegółowość pozostawiam bez komentarza... Oczywiście dojdą jeszcze same siedzenia materiałowe, ale to już jutro Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Post pod postem Efekty wczorajszej dłubaniny. Zrobione dwa siedzenia wraz ze stelażami Zrobiony bak. Sposób taki jak przy willysie MA- balsowy rdzeń obłożony blaszką po browarku. Siedzenie + zbiornik paliwa, oraz widok z wnętrza wozu ( jest krzywo bo to tylko przymiarka, nic jeszcze nie jest przyklejone ) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Nie wiedziałem gdzie jest bak w Wilisie a tu zaskoczenie , podobny model sklejałem parę lat temu, lecz z Akademy. Twój fotel o wiele lepiej wygląda. Ps gdzie będzie korek wlewu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Witam, Fajnie, że ktoś tu zagląda, korek patrząc od przodu ( ostatnia fotka ) będzie po prawej stronie na środku ( tzn w 1/3 długości baku ). Ach to nie jest Willys tylko Bantam. W gwoli wyjaśnienia: Firma Bantam zgłosiła się do konkursu ogłoszonego przez wojsko na lekki samochód terenowy, oprócz nich zgłosił się jeszcze ford i willys. Firma Bantam oddała prototyp jako pierwsza i wywiązała się z terminu prawie nierealnego ( 49 dni na stworzenie prototypu ). Willys i ford dołączyli później kopiując rozwiązania techniczne Bantama, i tym samym odbierając im gigantyczny przetarg na dostawy dla wojska. Tak właśnie skończyło się 5 min. firmy Bantam. Także Bantam i willys to dwie różne rzeczy, firmy. Sorry za tą lekcję historii ale to tak aby w przyszłości nie mylić tych dwóch marek p.s wiem, że sam w pierwszym poście napisałem że to prototyp willysa, za co przepraszam Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 Witam. Zabrałem się tym razem za podwozie. Wymieniłem obejmy mocowania resorów na druciane a co za tym idzie i płytkę do której obejmy były mocowane. Przerobiłem amortyzatory oraz ich mocowania. Wzorowałem się na zdjęciach z sieci, niestety nie znalazłem dobrych ujęć więc robiłem też trochę na czuja A teraz fotki: p.s podwozie i mosty są proste- na zdjęciu tak jakoś się ustawiły... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 Monologu ciąg dalszy... Dzisiaj po uczelni udało mi zrobić mikro postęp:) zrobiony przedni zderzak z blaszki alu. Wygląda lepiej iż plastikowy a i pogiąć go można To narazie tyle... p.s dopiero na zdjęciach zobaczyłem że pękła mi rama Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Te zaokrąglenia zrobiłeś pobijakiem czy gwoździem? Zrób proszę zdjęcie porównawcze zamiennika z oryginałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 Będzie ciężko bo poszedł pod nóż... przetłoczenia zrobione długopisem - położyłem blaszkę na kawałku balsy i wytłoczyłem te śrubki Sory za zdjęcia ale jestem wykończony po uczelni Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Tak, dużo lepszy zamiennik i możesz go lekko pozaginać np po jakiejś "stłuczce" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 Założenie jest takie, że będzie to model przedstawiający wóz z czyjejś prywatnej kolekcji... lekko zapuszczony, z powyginanym zderzakiem, częściowo przykryty brezentem ( niewielki skrawek modelu ). Dziękuje za komentarz Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Kolejny niewielki postęp. Przerobiony tylny zderzak. Zrobiłem bo z blaszki alu i wydaje mi się że jest subtelniejszy od zestawowego Dojdzie jeszcze na niego prostokątna płyta z 4 śrubami do której przytwierdzony będzie hak. Muszę także zrobić nity na zderzaku ale z tym nie będzie problemu p.s wiem ze odbojniki nie są identyczne ale cóż poradzić - ręczna robota... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Post pod postem Dzisiaj foto poglądowe dotychczasowej pracy. Zrobiłem rami reflektorów z resztek fototrawionek, nowy uchwyt kierownicy ( wymaga jeszcze dodania jednej części- przetłoczenia ), zaszpachlowałem i wyszlifowałem dziury po wypychaczach i otwory montażowe w środku, pocieniłem plastik nad deską i wsunąłem ją trochę do środka ( tak jak w oryginale ), pocieniłem stelaż ławeczki/kanapy z tyłu, zrobiłem wydech ( końcówka z igły, ale tego na zdjęciach nie widać) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 Kolejne postępy.... brak komentarzy, więc sam sobie odpisuję Zrobiłem z blaszki żeberka/listwy osłaniające skrzynię biegów i reduktor (chyba ). Dla porównania zdjęcia z plastikową częścią. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 I kolejny post pod postem.... Dorobiłem płytkę pod hak i przykleiłem sam hak... p.s aby przerwać mój monolog mógłby ktoś coś napisać - nawet że to co robię wygląda jak gó**o... Nie to żebym się czepiał, ale było by miło Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi