Skocz do zawartości

U.S. 4x4 Truck Bantam 40 BRC w/crew - 1/35 MiniArt

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem i ja wystartować w konkursie Model, który będę budował to prototyp słynnego willysa. Jeśli chodzi o sam model to jakość nie powala na kolana, dużo nadlewek, przesunięcia form, itd. Jest to jednak jedyny dostępny na rynku model wytryskowy tego pojazdu więc nie ma co narzekać

Model nie będzie prosto z pudła, zamierzam sam dorabiać detale, bo firma łagodnie mówiąc poszła na łatwiznę.

Regulaminowy in-box:

05d224b86a2f487bmed.jpg

0ca2a5ae88eab470med.jpg

cc7234e553d601cfmed.jpg

238a2d1cbf6f410cmed.jpg

c5bae85a7b9c6630med.jpg

a4256a095591cf12med.jpg

+ blaszki po browarku, polistyren, resztki złomu po innych willysach i złom fototrawiony ( nie wrzucam zdjęć bo nie widzę sensu- wkońcu to złom )

p.s- sorry za marne zdjęcia- dopiero się uczę nowego aparatu

p.s2- relacja zacznie się w przyszłym tyg.- studia

Pozdrawiam

Messer

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Messer Z ciekawością zobaczę co z niego wymajstrujesz ,mam w planie zrobienia tego jeepa w skali 1:24 ze wszystkimi bajerami prawdopodobnie w ruskim malowaniu ,zna ktoś jakąś dobrą stronę z dokumentacją o tym pojeździe

Ze stronami jest ciężko... Ja opieram się na monografii seria "pod lupą" ale tam jest więcej rysu historycznego niż zdjęć ( dokładnie 2 zdjęcia- szkice)

Upssssss ale gafa... chodziło mi o to że jest to starszy brat Willysa MB ( a właściwie Willysa MA)

p.s zmienione- pochrzaniło mi się z Willysem MA

Pozdrawiam

Messer

Witam.

Temat uciekł na trzecią stronę...cóż tak to bywa przy mało spotykanych konstrukcjach

oto efekty wczorajszej wieczornej dłubaniny. Niewiele ale zawsze coś

dd58737662717b7dmed.jpg

panel środkowy... wycięte dodatkowe przetłoczenie nad skrzynią i zastąpione płaską blaszką ( tak przynajmniej to wygląda na zdjęciach oryginału )

33c4aa81ecc79c4emed.jpg

b3358c4ce9812f5cmed.jpg

deska rozdzielcza- producent nie zrobił zegarów robiąc je zrozumiałe dlaczego... wycięcie dwóch identycznych elips nie jest takie proste- mnie sie nie udało,dlatego są pewne dysproporcje

Będę walczył dalej, choć to nierówna walka...

p.s- sorry za zdjęcia ale za oknem szaro i takie są efekty..

Pozdrawiam

Messer

Messer Z ciekawością zobaczę co z niego wymajstrujesz ,mam w planie zrobienia tego jeepa w skali 1:24 ze wszystkimi bajerami prawdopodobnie w ruskim malowaniu ,zna ktoś jakąś dobrą stronę z dokumentacją o tym pojeździe

Cześć

Chcesz go robić od podstaw? Trochę ciężko będzie. Bo modelu w tej skali przecież nie ma. Z Willysa też nie przerobisz, bo z nim (poza przeznaczeniem) nie ma nic wspólnego. No i to rosyjskie malowanie - pokaż mi JAKIEKOLWIEK proszę. Jesli znajdziesz, to masz u mnie duże piwo

Wpisz w google 'Bantam 40 BRC' i kliknij 'grafika' to wyskoczy Ci sporo fotek - głównie współczesnych, ale nie tylko. Ale zero rosyjskich.

Zgadzam się z przedmówcą. Postawiłeś sobie spore wyzwanie. Na modelu nie radzę się wzorować bo on tylko przypomina oryginał, co prawda nie mam schematu/planów ale już po fotkach z netu można zobaczyć, że coś jest nie tak z modelem. Mimo to życzę Tobie powodzenia w budowie.

Avi Nie no sorry źle się wyraziłem chodziło mi o willisa mb

a mam go zamiar zrobić z zestawu fire jeep z italeri

http://www.jadarhobby.pl/italeri-3722-fire-jeep-p-13722.html?language=en

a malowanie ruskie mam z tond

http://www.o5m6.de/willys_mb.html

Nie wiem czy to prawdziwe oznaczenia ,wolałbym amerykańskie ale nie wiem czy dopasuje kalki

Tak naprawdę to marzy mi się jeep z 50 cal ale wątpię że uda mi się zrobić ten ckm od podstaw

To jak chcesz robić wersję wojskową US Army, to lepiej kup go sobie z Hasegawy. Nawet u Erniego w sklepie leży na półce. Cena przyzwoita. Pewnie nawet rabat dostaniesz A model o wiele ładniejszy od Italki. No i masz aż 4 malowania wojskowe. Dodatkowo Eduard robi do niego bardzo fajne blachy.

Natomiast wracając do Bantama, to już jest jeden zrobiony:

http://www.track-link.net/gallery/6219

Tylko strasznie 'zaświniony'

Dzięki za link Avi. Jak widzę model poza siedzeniami z chusteczki zrobiony prosto z pudła... Faktycznie strasznie zasyfiony, ale to zasyfienie nie ukrywa błędów

Pozdrawiam

Messer

Avi Nio z tego co widziałem to ze 100 zł a z italki mam za 29 poza tym już zamówiony ,coś tam z niego wystrugam ,znasz możę jakaś stronę gdzie są pokazane poszczególne części tego jeepa np sama rama silnik ?

Witam.

Kolejne marne postępy.

Postanowiłem przerobić siedzenia. Po przeglądnięciu paru zdjęć i porównaniu z tym co oferuje producent postanowiłem je upodobnić do oryginału.

f76e8d0b5ca7c78amed.jpg

05767a99a575aec1med.jpg

nowy siedzenie ( częściowo ), oparcie z starego- zeszlifowałem imitację materiału i pocieniłem ścianki. Dołożyłem siedzisko i boczki z polistyrenu. Zrobiłem nowe mocowania siedzenia z pasków aluminium ( z puszki po browarku )

87d06f295938db1dmed.jpg

ef0460a051f9128bmed.jpg

porównanie z siedzeniem z zestawu- jego delikatność i szczegółowość pozostawiam bez komentarza...

Oczywiście dojdą jeszcze same siedzenia materiałowe, ale to już jutro

Pozdrawiam

Messer

Post pod postem

Efekty wczorajszej dłubaniny.

5e317ee68a55f57fmed.jpg

Zrobione dwa siedzenia wraz ze stelażami

07911e2677894742med.jpg

375763510db67434med.jpg

825250b594879b63med.jpg

Zrobiony bak. Sposób taki jak przy willysie MA- balsowy rdzeń obłożony blaszką po browarku.

ba50bba5df16437cmed.jpg

29ba5a84693cb975med.jpg

Siedzenie + zbiornik paliwa, oraz widok z wnętrza wozu ( jest krzywo bo to tylko przymiarka, nic jeszcze nie jest przyklejone )

Pozdrawiam

Messer

Nie wiedziałem gdzie jest bak w Wilisie a tu zaskoczenie , podobny model sklejałem parę lat temu, lecz z Akademy. Twój fotel o wiele lepiej wygląda. Ps gdzie będzie korek wlewu ?

Witam,

Fajnie, że ktoś tu zagląda, korek patrząc od przodu ( ostatnia fotka ) będzie po prawej stronie na środku ( tzn w 1/3 długości baku ).

Ach to nie jest Willys tylko Bantam.

W gwoli wyjaśnienia: Firma Bantam zgłosiła się do konkursu ogłoszonego przez wojsko na lekki samochód terenowy, oprócz nich zgłosił się jeszcze ford i willys. Firma Bantam oddała prototyp jako pierwsza i wywiązała się z terminu prawie nierealnego ( 49 dni na stworzenie prototypu ). Willys i ford dołączyli później kopiując rozwiązania techniczne Bantama, i tym samym odbierając im gigantyczny przetarg na dostawy dla wojska. Tak właśnie skończyło się 5 min. firmy Bantam.

Także Bantam i willys to dwie różne rzeczy, firmy.

Sorry za tą lekcję historii ale to tak aby w przyszłości nie mylić tych dwóch marek

p.s wiem, że sam w pierwszym poście napisałem że to prototyp willysa, za co przepraszam

Pozdrawiam

Messer

Witam.

Zabrałem się tym razem za podwozie. Wymieniłem obejmy mocowania resorów na druciane a co za tym idzie i płytkę do której obejmy były mocowane. Przerobiłem amortyzatory oraz ich mocowania. Wzorowałem się na zdjęciach z sieci, niestety nie znalazłem dobrych ujęć więc robiłem też trochę na czuja

A teraz fotki:

9d2c3cdf5d8eeec8m.jpg

c729d65ed341551am.jpg

00792ee482af2d1am.jpg

116917ef60ce9a78m.jpg

p.s podwozie i mosty są proste- na zdjęciu tak jakoś się ustawiły...

Pozdrawiam

Messer

Monologu ciąg dalszy...

Dzisiaj po uczelni udało mi zrobić mikro postęp:)

cc2f88e8c233aeb9m.jpg

537b7b58e8b9c97fm.jpg

zrobiony przedni zderzak z blaszki alu. Wygląda lepiej iż plastikowy a i pogiąć go można

To narazie tyle...

p.s dopiero na zdjęciach zobaczyłem że pękła mi rama

Pozdrawiam

Messer

Będzie ciężko bo poszedł pod nóż... przetłoczenia zrobione długopisem - położyłem blaszkę na kawałku balsy i wytłoczyłem te śrubki

69b967f79cc50fc1m.jpg

ef7ac3f5dc0093e0m.jpg

51047d490ca54a2fm.jpg

Sory za zdjęcia ale jestem wykończony po uczelni

Pozdrawiam

Messer

Założenie jest takie, że będzie to model przedstawiający wóz z czyjejś prywatnej kolekcji... lekko zapuszczony, z powyginanym zderzakiem, częściowo przykryty brezentem ( niewielki skrawek modelu ).

Dziękuje za komentarz

Pozdrawiam

Messer

Kolejny niewielki postęp.

65c531ac49771c3cmed.jpg

338da8d6ded29c62med.jpg

268ef2bd2cf1bf48med.jpg

27889f08cf516831med.jpg

f89bbc761c2aac9dmed.jpg

Przerobiony tylny zderzak. Zrobiłem bo z blaszki alu i wydaje mi się że jest subtelniejszy od zestawowego Dojdzie jeszcze na niego prostokątna płyta z 4 śrubami do której przytwierdzony będzie hak. Muszę także zrobić nity na zderzaku ale z tym nie będzie problemu

p.s wiem ze odbojniki nie są identyczne ale cóż poradzić - ręczna robota...

Pozdrawiam

Messer

Post pod postem

Dzisiaj foto poglądowe dotychczasowej pracy. Zrobiłem rami reflektorów z resztek fototrawionek, nowy uchwyt kierownicy ( wymaga jeszcze dodania jednej części- przetłoczenia ), zaszpachlowałem i wyszlifowałem dziury po wypychaczach i otwory montażowe w środku, pocieniłem plastik nad deską i wsunąłem ją trochę do środka ( tak jak w oryginale ), pocieniłem stelaż ławeczki/kanapy z tyłu, zrobiłem wydech ( końcówka z igły, ale tego na zdjęciach nie widać)

c6da1a1701cb55aemed.jpg

c92f85a37b9cda1dmed.jpg

e6350c7cc0c4d01emed.jpg

53df8d5d6d61b4c4med.jpg

123aa30dc1a8f075med.jpg

38192c106060c1a8med.jpg

d58835e7f71b359cmed.jpg

ecfb0684b9b911edmed.jpg

Pozdrawiam

Messer

Kolejne postępy.... brak komentarzy, więc sam sobie odpisuję

d9ccc26fbe09e9e0med.jpg

a9d87d4b537aadecmed.jpg

888f2afe491611dfmed.jpg

b067a3089d1e21ecmed.jpg

Zrobiłem z blaszki żeberka/listwy osłaniające skrzynię biegów i reduktor (chyba ). Dla porównania zdjęcia z plastikową częścią.

Pozdrawiam

Messer

I kolejny post pod postem....

Dorobiłem płytkę pod hak i przykleiłem sam hak...

p.s aby przerwać mój monolog mógłby ktoś coś napisać - nawet że to co robię wygląda jak gó**o... Nie to żebym się czepiał, ale było by miło

27f2b64b0e0ef93fmed.jpg

b8526239a398a427med.jpg

Pozdrawiam

Messer