Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na stół trafia T-44 teoretycznie praojciec czołgu podstawowego. Przynajmniej z bloku wchodzniego.

Jako że bardzo podoba mi się ten czołg, a niestety w skali 1/72 brak dobrego modelu dostępnego na rynku, postanowiłem sam pogrzebać i coś spróbować zrobić.
Jako dawca posłużył bezpośredni następca. T-55 (tak wiem że po drodze był jeszcze T-54 w kilku wersjach) od italeri.

Troszkę różnic w tych czołgach było, i to będę się starał wyłapać i pozmieniać.

Jedną z pierwszych jest dolna przednia płyta, znajdowała się ona pod innym kontem niż w T-55, różniła się też kształtem.

zamontowany też jest przedział kierowcy.
Po jego prawicy znajdowały się zbiorniki paliwa oraz magazyn amunicji.
image.thumb.jpeg.782ec019949a7febcfbb31312ff922d1.jpeg

Często popełnianym błędem zebrano/pst jest rodzaj płyty silnikowej.

Stosują oni płyty z późniejszych wersji T-54.
Tutaj trzeba było wesprzeć się projektem 3D, w który wkleiłem później metalowe siateczki
image.thumb.jpeg.af6d9d7c7561c23d582efd0933d6109f.jpeg

Podobnie jak płytą silnikową z pomocą przyszły wydruki 3D i pomogły z wieżą i silnikiem

image.thumb.jpeg.33eb0a98b988583f76ffd88e05d1264d.jpeg

• Like 4
Napisano

Rozsiadam się! Gąsienice będą od Italeri? Jeżeli będziesz wymieniał to z chęcią kupił bym te od Italeri - do T-55 od Revella potrzebuję (Revell dał RMSH a u nas były prawie wyłącznie OMSH, takie jak w Italeri).

Napisano (edytowane)
17 minut temu, Michal_G napisał:

Rozsiadam się! Gąsienice będą od Italeri? Jeżeli będziesz wymieniał to z chęcią kupił bym te od Italeri - do T-55 od Revella potrzebuję (Revell dał RMSH a u nas były prawie wyłącznie OMSH, takie jak w Italeri).

Gąski wymienione będą, żaden z T-44 nie jeździł na  gąsienicach takich samych jak T-55
W sumie z tego italerii wykorzystam tylko kadłub

image.thumb.jpeg.13d65e53388b1452efcfb6ecb041a6e0.jpegimage.thumb.jpeg.0ce60ad58e515feaf7ed5d7a64018589.jpeg

Edytowane przez jonathan
  • Like 2
Napisano

Żeby podłoga nie była taka "pusta" postanowiłem dodać płyty ze stali ryflowanej.
Niestety fototrawione arkusze mi się pokończyły, więc na płytkę hipsu nakleiłem cienka metalowa siateczkę

image.thumb.jpeg.d724f00d8dd722c7c798834a9d2a3298.jpeg

Wziąłem się też za wypełnianie pustych burt wewnątrz pojazdu.

image.thumb.jpeg.e74f88686ed39f9d8d456a746a5495e4.jpeg

Zostało poprawić malowanki, pobrudzić, zakurzyć i można zamykać i brać się za poprawki na zewnątrz.

image.jpeg

• Like 3
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, jerzype napisał:

Amunicja wygląda super, to metal czy farba? A jeśli farba to jaka?

Stare RB Model do T-34-85 😉

Czyli metal

Edytowane przez jonathan
  • Like 1
Napisano
22 minuty temu, Endrju napisał:

No ciekawy temat. Bajka co prawda nie moja ale chętnie popodglądam.

W sumie sprzęt używany tylko przez kacapów, ja jednak mam jakiś sentyment do niego.

Może i niedługo coś z LWP sie zrobi 😉

IMG20250711223526.thumb.jpg.78792f5d79e890d23b87fc0d01749a66.jpgTu akurat na warsztacie czyste SF... Coś podkusiło

• Like 3
Napisano

Fajny. No takiego to se pewnie kiedyś ulepię ino że na razie kandydata nie ma na ulepek.  Armada go robi w żywicy sakramencko drogi ci on jest. Ten Twój to Armada? Ja to chyba na czyjąś radosną twórczość w 3D poczekam. A czemu pistolety u niego takie białe? Farbki nie stykło :mrgreen: czy też to jest to SF o którym pisałeś?

Napisano
21 minut temu, Endrju napisał:

Fajny. No takiego to se pewnie kiedyś ulepię ino że na razie kandydata nie ma na ulepek.  Armada go robi w żywicy sakramencko drogi ci on jest. Ten Twój to Armada? Ja to chyba na czyjąś radosną twórczość w 3D poczekam. A czemu pistolety u niego takie białe? Farbki nie stykło :mrgreen: czy też to jest to SF o którym pisałeś?

W trakcie malowania.
Nie ma tez kosza i elementów wnętrza wieży 😉
Znaczy się wszystko jest, ale nie wklejone.

A zestaw to Best Resin - model z wydruku 3D właśnie

• 2 months later...
Napisano

Mały? Raczej trochę większy:wow: malował będziesz olive Green czy taki klasyczny radziecki?

Napisano
Godzinę temu, Robi napisał:

Mały? Raczej trochę większy:wow: malował będziesz olive Green czy taki klasyczny radziecki?

No troszke wiekszy 😉

Polece w ruska zielen... Moze ten jedyny uzyty bojowo

IMG20251020192906.jpg

Napisano

Super, figuranci będą?

Napisano
W dniu 19.08.2025 o 21:37, jonathan napisał:

W trakcie malowania.
Nie ma tez kosza i elementów wnętrza wieży 😉
Znaczy się wszystko jest, ale nie wklejone.

A zestaw to Best Resin - model z wydruku 3D właśnie

Dzięki za informację.

• 1 month later...
Napisano
W dniu 29.11.2025 o 12:15, Michal_G napisał:

Kawał dobrej roboty! Malutki drobiazg - prawa lina holownicza do drobnej korekty kształtu - to się tak ostro na wyjściu z kauszy nie załamie.

To da się poprawić, podobnie jak zaczepy na liny, które popękały ;/