luśnia Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Figurka 90 mm wykonana z białego metalu (PEGASO MODELS) Ciężkozbrojny samuraj w szczytowym okresie pózno-średniowiecznej japońskiej sztuki militarnej.Wyposażony w broń drzewcową "naginatę"Malowanie zmałpowałem z "leksykonu uzbrojenia ochronnego" i książki"samuraje" Mitso Kure.Malowanie akrylami , od a do z włącznie z cieniowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 No, no, no, ładne cacko. Może kilka zbliżeń na szczegóły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 piękny! podobają mi się Twoje figurki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 rewelacja............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husarz Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Fajny żółtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Piekny! Te Twoje figórki są bardzo fajne. A masz może ciekawgo krzyżowca na składzie? Z chęcią bym objeżał... Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 masz może ciekawgo krzyżowca na składzie? Z chęcią bym objeżał... viewtopic.php?p=166342&highlight=#166342 psze bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Fakt widziałem. Ale myslę o rasowym, zakapturzonym siejącym śmierć średniowiecznym ryceżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luśnia Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2008 Witam mam owszem figurkę 90 mm ,ale nie skończona ,w najbliższych dniach będzie zamieszczone jej zdjęcie.poza tym do aparatu dostał sie mi paproch jakiś,i jest na soczewce,ale zdjęcia samuraja i krzyżowca myślę za najpółzniej w czwartek zamieszczę.I dzieki za uznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 może napisz coś więcej o swojej technice malowania, jakich używasz akryli, jak malujesz wzorki itp. Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luśnia Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2008 Czesc Odnośnie farb używam tylko akryli no może poza metalami.Jeżeli chodzi o akryle używam farb pactry i andrei ,doskonale sie z sobą mieszają.Andrea ma to do siebie że robi idealne,głębokie maty,doskonale nadaja sie do malowania tkanin skóry ,zawsze można rozcięczyc z glosem i otrzymujemy półmat o dowolnym nasyceniu.Twarze to wyższa szkoła i technikę malowania wypracowałem sam.Bazową skóry otrzymuje z mieszanki 3 kolorów :pactra a63 + rdzawy + żółty a27 (oznaczenia pactry)Następnie tą baze rozjaśniam 3-4 krotnie ,eksponuje rysy twarzy ,przestrzegam jednak ,przed zbyt dużym kontrastem miedzy baza a wszelkimi uwypukleniami,po prostu wyglada to mało naturalnie,i najważniejsza rzecz! malując oczy trzeba zastanowi się co ta postac robi ,tzn gdzie może podążac wzrokiem oczy powodują że figurka żyje.Metale hmm... to dyskusyjna sprawa wiele osób i na wystawach i w domu zastanawia się czy w porównaniu z innymi figurkami ich pancerze nie są jasne,tylko jakieś przetarte pół-maty.No cóż ,błyszczące zbroje maja tylko grupy rekonstrukcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luśnia Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2008 Z bardzo prostej przyczyny różnica w produkcji pancerzy.Pancerz kuty był z blachy która wcześniej była wlewkiem max wielkości 1/2 cegły.NI było walcowni a cała operacje przeprowadzano młotkiem.to nadawało blasze fakturę ,rysunek delikatne wżery.I na pierwszy już rzut oka nie ma nic wspólnego z tym co widzimy w telewizji.To blacha walcowana ,ma jednolita strukturę,nie hartowana ,przez co się to gnie,i polerowana na lustro maszynowo.Owszem pod koniec XVw włosi zrobili tzw zbroję białą która była polerowana na lustro i trawiona,lecz dostępna dla nie licznych.A do tego czasu królowało żelastwo z wżerami , o nie jednolitej strukturze.O ale rozpisałem się a miło byc o malowaniu blach,używam Humbrola zaciemniony 27004 - baza i przecierki lekko zaciemnionym 27003 2-3 krotnie ,bez olejów ,jeszcze całośc metalizerem można przetrzec.Można pomyślec nad śladami eksploatacji (wgnioty,rysy itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 dzięki za odpowiedz! to prawda, że Andrea robi głębokie maty, kiedyś te farby mi się podobały ale dawno nie malowałem figurek więc poszły w zapomnienie (+ zostały wyparte przez Vallejo i Lifecolor) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi