rObO87 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Model firmy Revell: O modelu: Model zawiera około 300 części, wydaje się skomplikowany jak na I rzut oka, ale tak naprawdę można go zrobić w tydzień (ale poświęcając ponad 5 godzin dziennie). Po złożeniu prezentuje się całkiem okazale. Sklejalność bardzo dobra, części pasują do siebie bez większych problemów. Jedynie przy składaniu kół trzeba trochę szlifować ślady łączenia połówek, podobnie jak z niektórymi częściami w ramkach gdzie są ślady łączenia form. Plastik jest twardy, przyjemy w obróbce. Ogólnie, bryła pojazdu jest zgodna z oryginałem. Poważnych błędów nie znalazłem, (pomijam uproszczenia wynikające z technologii produkcji modeli w tej skali) no może nie licząc braku charakterystycznej faktury blachy na błotnikach z tyłu ciągnika. Brakuje pomarańczowych świateł odblaskowych wzdłuż kadłuba, dobrze je widać będzie na 5 filmiku, patrz Bonus. Są rzeczy, które należy wykonać od podstaw, np: - elementy wnętrza kabiny (min. drążek do zmiany biegów), - gumowe błotniki (zarówno w ciągniku jak i w naczepie), - prowadnice lin z tyłu ciągnika, - wszelkiego rodzaju przewody, zwłaszcza w okolicy siodła ciągnika (ja sobie to odpuściłem ze względu na skalę), - podest "obsługowy" w naczepie (to opcjonalnie), Więcej szczegółów w wątku warsztatowym . Zalecam dokupienie do modelu lin do wciągarek, gdyż w zestawie ich nie ma, a naprawdę poprawiają wygląd modelu. Ja zastosowałem linkę Eureka 0,4 mm - wygląda dobrze (jedna wciągarka to około 30 cm linki). Warto również zakupić jakiś łańcuch, którym zabezpiecza się pojazdy w czasie transportu. U mnie jest to łańcuszek ToroModel, rozmiar najmniejszy (wystarczy ~20 cm). Zalecam uwagę przy montażu najazdów w naczepie (można łatwo złamać "ząbki" od zawiasów) oraz szyby w kabinie. Blachy do modelu robi Eduard, oglądałem instrukcje i po porównaniu z zestawem powiem tak: kupować wedle uznania. Jak dla mnie nie opłaca się. Jak kto woli po prostu. Jakość zestawu oceniam na 9/10. Jeżeli chodzi o cenę, to wg, mnie nie jest on wart tych ~110 zł, za które go można dostać w Polsce, za dużo elementów do dorabiania jest w porównaniu ze standardowymi modelami tej firmy tj. czołgi 1/72. Uważam, że powinien kosztować maksymalnie ~70 zł. Wersja pojazdu: Manöver: "Nato Collective Effort 2004", Tschechien Użyte farby: kamuflaż: Revell nr 6, 65, 84 ślady eksploatacji: Humbrol nr 29, 33, 53, 113 Bonus: "Elefant" onlive: >> klik1 (63 s filmiku) >> klik2 (jakiś konwój) >> klik3 (duuuuuuuuuuuuużo Elefantów) >> klik4 (27 s filmiku, nie tylko czołgi można tym wozić 1) >> klik5 ( nie tylko czołgi można tym wozić 2 ) trochę o oryginale Galeria: Ciągnik: Naczepa: Razem: Z "ładunkiem": >> "polski zestaw" czyli z Leopardem 2A4: >> z "Biberem" >> z 'Marderem" Przepraszam za jakość zdjęć, robione były na dworze przy temperaturze około 0*, dla ułatwienia wiało Trochę je rozjaśniłem w programie graficznym, mam na dzieję, że coś widać. Jeżeli chodzi o model to dla mnie porażka Nie bijcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Jaka porażka? Mi się model podoba, cały czas uważnie zaglądałęm na warsztat. To brudzenie takie jakieś dziwne, ale dobrze jest. Tyle ode mnie. Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 To brudzenie takie jakieś dziwne Tu się zgodzę - mi się nie podoba brudzenie kół :( jest... nierzeczywiste (?) Najprościej poprzyglądać się ciężarówkom z jeżdżących na budowy Merytorycznie jak najbardziej ciekawy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Czyli model do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Czyli model do kosza Nikt takiego czegoś nie powiedział, może to przez warunki atmosferyczne takie brudzenie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Czyli model do kosza Kolejny modelarz z niesłusznie zaniżoną samooceną... Dobrze jest - na "2 +". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Czyli model do kosza Nie dołuj się przed świętami! Fajny modelik, kij z brudzeniem - też ładne, ładniejszy od mojego! masz do kwadratu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Czyli model do kosza Nikt takiego czegoś nie powiedział No właśnie brudzenie tak czy siak można przecież poprawić, czyż nie? Więc uszy do góry ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 . Dobrze jest - na "2 +". Do 5+ wiele brakuje w takim razie Wyroki jak na razie łaskawe, pokornie czekam na dalsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Z tym brudzeniem to co konkretnie nie tak? A tu takie bonusowe foto z kolegami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Pod żadnym pozorem do kosza!!!!! Prezentuje się bardzo ok. Jedynie powinieneś go bardziej przykurzyć niż ubłocić. ode mnie! pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi