ArtuRze Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października (edytowane) Bążur, podejście numer dwa do tematu, jegomościna jak w tytule: nie mylić ze wcześniejszym wcieleniem: Tym razem podejście z szablonem producenta do zgarniania plastiku pod zasuniętą osłonę - i chyba nie będzie ponownego zaskoczenia w tym temacie na późniejszym etapie. Dodatkowo sprawdziłem jak tam drukowana wręga nr 12 (jak już z sukcesem oswobodziłem jedną sztukę z podpór) i całkiem, całkiem: (https://cults3d.com/en/3d-model/game/spitfire-ibg-1-72-12th-frame) Kto miernemu modelarzowi zabroni zafajdać klejem od wewnątrz pokrywę luku radia: Co do zaślepek do otworów wylotowych, to wcześniejsza propozycja formy podania średnio się udała, czego nie widać drugim zdjęciu (walka dalej trwa). Żywica okazała się zbyt krucha na cążki, a czeska żyletka troszkę za duża. Natomiast lewe skrzydło - tam po prostu wkleiłem zaślepki tak, by delikatnie wystawały, a resztę załatwiła wrażliwość żywicy na działanie papieru ściernego - i to było optymalne podejście w moim przypadku. (https://cults3d.com/en/3d-model/game/spitfire-pr-ibg-1-72-km-s-dummy-plugs) Ciąg Dalszy Może Nastąpi Edytowane 15 Października przez ArtuRze 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października (edytowane) Zwróć uwagę, że opcja 3 (która robisz), nie ma wylotów ogrzewania skrzydła - w instrukcji pokazane jest, żeby nie przyklejać pod lewym skrzydłem części PE-11 i B2-15: ale to co najwyraźniej uciekło w instrukcji, to usunięcie mniejszego wylotu pod prawym skrzydłem (jest on integralną częścią skrzydła i należy go po prostu usunąć). Jako że jesteś jeszcze na etapie szlifowania, to nie powinno to być trudne. Chodzi o ten element: I skoro już jesteśmy przy usuwaniu ogrzewania wnętrza skrzydła, to można się zastanowić, czy nie usunięto całkowicie rur, również za chłodnicą. Bardzo możliwe. W takim przypadku nie wklejasz części B1-36 i B1-37, a żeby mieć siatkę chłodnicy bez dziurek pod rury wklejasz B1-7 zamiast B1-32, Czyli coś takiego: Michał Edytowane 21 Października przez Skawinski 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października W dniu 21.10.2025 o 16:18, Skawinski napisał: ale to co najwyraźniej uciekło w instrukcji, to usunięcie mniejszego wylotu pod prawym skrzydłem (jest on integralną częścią skrzydła i należy go po prostu usunąć). Eh, a myślałem że nie będzie trzeba, no trudno, pozycja do odhaczenia na liście rzeczy do zrobienia. Dzisiaj coś się udało popchnąć lekko do przodu, może jutro kadłub pójdzie do zamknięcia. Obecnie za to będąc w trybie eksploracji, badam jak mogę trochę podnieść kontrast - niekoniecznie gmerając ustawieniami w programie graficznym. Lewa strona - obiekt kontrolny: Prawa strona, obiekt badań: I żeby nie było że ściemniam: Myślę, że jak najbardziej wejdzie powyższe do mojego repertuaru - przynajmniej w obrębie kokpitu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października Wnętrze w tym modeliku naprawdę robi wrażenie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi