Ostach Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Witam. Poszukuję schematu malowania tych Heinkli z okresu gdy jakieś jednostki stacjonowały w okolicach Siedlec. Googlowałem ale trudno znaleźć nawet informację które były to KG o malowaniu nie wspominając. Z relacji naocznych świadków wiem tylko, ze samoloty te były "czarne, ciemnoszare, miały szare spody". Mogą też być schematy dla samolotów ogólnie z frontu wschodniego w ciemniejszych tonacjach. pozdrawiam Ostach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 A na jaki kolor malować spód? RLM 76? 65? Góra będzie w RLM 71 i doraźnie mieszanym 70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 O ile mi wiadomo to powinno być malowanie RLM 65/70/71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Ok, tak zrobię! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Podczas operacji Barbarossa, Heinkle He -111 H wchodzące w skład 2 Floty Powietrznej, bazowały na lotniskach w: Radomiu ( Stab/KG 53 oraz I./KG 53), Radzyniu ( II./KG 53) i Grójcu ( III./KG53). Natomiast Heinkle należące do 4 Floty Powietrznej macierzyste lotniska miały w Łabuniach (Stab/KG 55, I./KG55 i II./KG 55) i w Klemensowie ( III./KG 55). Tak przedstawiała się sytuacja na początku ataku na ZSRR. Możliwe że potem je przebazowano w okolice Siedlec ( ale tu danych nie posiadam:( ). W czerwcu 1941 Siedlce były zajęte przez Bf 109F ( Stab/JG 51 i II./JG 51) Biorąc pod uwagę relacje ludności, tyczącą się malowania samolotów w ciemne barwy, wskazywałbym na malowania nocne ( ataki na Moskwę itp.) Kamuflaż taki jest dosyć ciekawy wiec może idź w tym kierunku. Pozdrawiam serdecznie Źródło : M. Murawski, Luftwaffe - Działania bojowe, Warszawa 1998, t.1, s.187 - 188. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Znalazłem w internecie informację, że przez pewien czas (tydzień) I./KG53 na He-111H stacjonował w Międzyrzecu Podlaskim, więc może i byli w Krzewicy (o to lotnisko mi chodzi). Moim bólem jest brak ogólnego rozeznania jak takie działania wyglądały - tzn jak mocno jednostki trzymały się lotniska. Co do samej Krzewicy to wiem, że nawet JG51 Molders na Bf-109G tam było (może kiedyś i taki model popełnię). Zdaje się, że byli tam na jakichś szkoleniach. Do KG53 znalazłem malowanie w RLM70/71 a że jest tu 70 - schwarzgrun to może to jest ten ciemniejszy kolor. Aktualnie model czeka właśnie na RLM70 a do wigilii tylko dwa dni... Mógłbym prosić jeszcze o jakieś przykładowe oznaczenie samolotu z I./KG53? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Rosja, zima 1943. I samo godło: Świetne informacje zawiera książka Ch. Bischopa " Eskadry Luftwaffe 1939 -1945" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Kalki z godłem na szczęście mam w zestawie. To oznaczenie to jest A1+BB? Dobrze widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Doskonale:)). Inne kody radiowe KG 53 widziane na wschodzie to np: A1+JK, A1+KL czy A1+AH. Ten ostatni ma ciekawą wersje godła - biały orzeł z bombą w szponach na ciemnym kole ( chyba czarnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 podłącze się bo nie ma co zakładać tematu znowu LINK poszukuję jakiś zdjęć, schematów malowania, a nawet zdjęć modeli wersji pustynnej, coś w rodzaju tej po prawej w podanym wyżej linku nie chodzi mi dokładnie o te same oznaczenia, ale o malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 krzychu-onisk http://www.xs4all.nl/~rhorta/jgrlm.htm powinno się przydać. Na moje to będzie RLM 79 + RLM 63 + coś zielonego na plamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 krzychu-onisk http://www.xs4all.nl/~rhorta/jgrlm.htm powinno się przydać. Na moje to będzie RLM 79 + RLM 63 + coś zielonego na plamki. no tak, to wiem, ale mi chodzi jak to wygląda (układ itd. plamek), nie ufam instrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
James Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 To zdjęcie jest prawdopodobnie z Arfryki, tyle, że plam żadnych nie ma:( http://www.warbirdphotographs.com/LCBW/He111-5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=5204&st=0&sk=t&sd=a znalazłem to i chyba zrobię dokładnie tą wersje. no najpierw zrobię co mam w warsztacie i na początku lutego go sobie sprawię Zakupie ten Revella 72, tylko pozostają dwie kwestie: a) trzeba będzie skądś wytrzasnąć kalki czarnych literek "K" b) no i trudniejsze, 2 torpedy do Heinkla :/ jak dobrze pójdzie to może na konkurs zdążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mh76 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi