Skocz do zawartości

Malowanie aerografem kilku warstw jednego koloru

enerdzajzd

Rekomendowane odpowiedzi

Ave

Jak to rozegrać organizacyjnie i technicznie jak Wy to robicie ?

Będę kładł lakier bezbarwny na karoserie w pozniejszym czasie bazę i bezbrawny ma innym modelu. Czas schnięcia między warstwami 15 min, myć za każdym razem aero ?  Nie myć ? Farba z rozcienczalnikiem nie wyschnie ? Jak to rozplanować, zrobić dobrze ?

Edytowane przez enerdzajzd

Jakimi farbami będziesz malować? 

Z reguły farby szybko schną obecnie i gdy kończysz kłaść kolor (powiedzmy z tyłu a zaczynałeś z przodu) to miejsce od którego zaczynałeś powinno być suche i śmiało powinno się dać kłaść kolejna warstwę. 

Ja też używam x22 tylko że rozcieńczam wamodem i robię odstępy pomiędzy warstwami około 5-10minut i jeszcze nie miałem tak żeby aerograf mi się zapchał od wyschniętej farby w dyszy. No i potem model 1,5 tygodnia do 2 na kaloryfer aby lakier dobrze się utwardził.

17 minut temu, Tromboni napisał:

Ja też używam x22 tylko że rozcieńczam wamodem i robię odstępy pomiędzy warstwami około 5-10minut i jeszcze nie miałem tak żeby aerograf mi się zapchał od wyschniętej farby w dyszy. No i potem model 1,5 tygodnia do 2 na kaloryfer aby lakier dobrze się utwardził.

Dobra super. Dzisiaj prysnę bezbarwny i zobaczymy.

• Like 1

3 godziny temu, enerdzajzd napisał:

Dobra super. Dzisiaj prysnę bezbarwny i zobaczymy.

Tylko pamiętaj aby spryskać wodą pomieszczenie w którym malujesz żeby nie osiadł kurz na pod bezbarwny i po każdej warstwie wkładaj model do jakiegoś pojemnika żeby też kurz nie spadał na świeży lakier. Polecam założyć warsztat w dziale pojazdy cywilne bo tam ostatnio bardzo mało się dzieje.

• Like 1

37 minut temu, Tromboni napisał:

Tylko pamiętaj aby spryskać wodą pomieszczenie w którym malujesz żeby nie osiadł kurz na pod bezbarwny i po każdej warstwie wkładaj model do jakiegoś pojemnika żeby też kurz nie spadał na świeży lakier. Polecam założyć warsztat w dziale pojazdy cywilne bo tam ostatnio bardzo mało się dzieje.

Z tym spryskiwaniem to słabo, żona nie pozwoli zalać kuchni wodą. A propo przykrywania, myślałem żeby to zrobić, ale jak ? Model przyklejam do butelki. Farba musi wyschnąć z 15 min zanim dotkne paluchami. nie mam nic tak dużego żeby przykryć. 

Po drugie primo chce malować pod wyciagiem nie wiem czy to dobry pomysł ale mniej śmierdzi.

Edytowane przez enerdzajzd

1 godzinę temu, enerdzajzd napisał:

Z tym spryskiwaniem to słabo, żona nie pozwoli zalać kuchni wodą. A propo przykrywania, myślałem żeby to zrobić, ale jak ? Model przyklejam do butelki. Farba musi wyschnąć z 15 min zanim dotkne paluchami. nie mam nic tak dużego żeby przykryć. 

Po drugie primo chce malować pod wyciagiem nie wiem czy to dobry pomysł ale mniej śmierdzi.

To nie chodzi o to żeby zalewać wystarczy prysnąć ale jak tam chcesz. Poprzecieraj wszystkie miejsca w okół z kurzu żeby nie poleciał na model. Co do przykrywania to ja używam zwykłego kartonu spryskanego wodą, żeby nie wylatywał z niego kurz. Nie wiem co malujesz domyślam się że samochód więc chwyć poprostu model od dołu a potem połóż na np. Butelce od rozcieńczalnika żeby model nie dotykał podłoża i przykryj kartonem. Tylko wcześniej się upewnij że karton jest odpowiednio duży.