Boozy Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Radku nie wydaje Ci się ten uchwyt za duży (ten z miedzianego drutu). Używam tego specyfiku i nie narzekam. Softa mam z MM. W moim odczuciu kalki dobrze leżą (jeszcze mi nikt uwagi nie zwrócił, że widać kalke). Przetestuj go na jakimś złomie modelarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam po ponad rocznej przerwie. Od tego czasu wiele się zmieniło. Nie miałem prawie w ogóle czasu, ani nawet niestety ochoty na sklejanie, więc prawie rok model leżał na półce. Na szczęście ostatnio jest troszkę lepiej i postanowiłem dokończyć ten projekt. Oto jak wygląda na dziś. Dodałem: -gąsienice Magic Track Dragona -reflektory i notek -dorobiłem z płytki polistyrenowej i blaszek aber światła tylne -sprężyny do błotników -kabelki do reflektorów -zapinki abera na resztę narzędzi -tylny odblask -nawierciłem lufy KM-ów Zostały tylko do zrobienia od nowa, bo stare wywaliłem, uchwyty na linę holowniczą, kilka pierdółek na prawym błotniku i będzie można zacząć malowanie. Pozdrawiam i obiecuję częstsze aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Dużo wycisnaleś z tego modelu. Pogratulować. Pozdrawiam i obiecuję częstsze aktualizacje Mam taką nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Danke, Damian! W nocy troszkę podłubałem. Czerwona maź to Vallejo Oxid Paste: Dostalem kiedyś od Erniego za pół ceny przy dużych zakupach, więc postanowiłem wyprobować. Efekt jest bardzo fajny. Pasta ma konsystencję drobnego piasku i świetnie nadaje się na imitację przyschniętego błota. Nasmarowałem z grubsza i troszkę niedokladnie, w miejscach, gdzie ma być go więcej. Pozostałe miejsca, jak i całość w ostatecznym kształcie będzie formowana później, na etapie weatheringu. Dorobiłem uchwyty na liny. Niestety przy okazji złamałem antenę. W sumie nawet dobrze się stało, bo i tak miałem poprawić gniazdo anteny, bo było bardzo uproszczone. A teraz nie mam wyjścia i muszę Dziś jeszcze parę detali i początek malowania. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Jestem ciekawy jak Ci to błoto wyjdzie. Także czekam na malowanie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Łojezu ! No kolorek to niewyględny. Radek, sugestia(jak już sie oswoiłem z tym kolorkiem...) dojrzałem, że niesystematycznie żeś popaciał(szczególnie rzuca się w oczy wewnętrzna strona napędówki, tuż za pierścieniem zębów oraz napinającego( w koło osi). Popaciałeś także zęby, gładko toto można redukować..np. wodą? Może to i ważne, nie wiem czym będziesz błocingował w dalszym etapie - czy uda Ci się uzyskać identyczną fakture ?Jeśli nie ma pewności, a jest jeszcze możliwość by cieńszym pędzlem powtykać jeszcze gdzieniegdzie. do zmalowania. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Łojezu ! hehe, no moja reakcja na początku była podobna Modelik dostał czarny preshading i już kolor się w oczy nie rzuca. dojrzałem, że niesystematycznie żeś popaciał(szczególnie rzuca się w oczy wewnętrzna strona napędówki, tuż za pierścieniem zębów oraz napinającego( w koło osi). Tak jak mówiłem, wszystko będzie korygowane po położeniu pierwszej warstwy bazowej farby. Chcę mieć kontrolę, żeby nie przesadzić w którąś stronę przez to, że kolor tak kontrastuje. Popaciałeś także zęby, gładko toto można redukować..np. wodą? Tak, schodzi z wodą, a poza tym można zeskrobywać na sucho. Przy okazji dorobiłem nową antenę z poprawną podstawą. Danke waszmościowie! jak dobrze pójdzie, to jutro kolejna aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Witajcie! Udało mi się troszkę pomalować. Baza to Tamiya XF-24. A tu zbliżenia na błotko z tej czerwonej mazi. Wyszło całkiem przyjemnie. Trzeba teraz uzupełnić miejsca, o których wspominał Rafał, a takze pousuwać nadmiar, np. z kół i nadać temu wstępny kolor. Tą fotkę mocno rozjaśniłem, żeby usunąć cień błotnika Teraz podmalówki, bo widzę na zdjęciach sporo niedoróbek i niepokrytych miejsc. Potem rozjaśnianie powierzchni, przyciemnianie i nadanie wstępnego koloru wannie, a potem pierwsza warstwa wężyków DG. Jeśli macie rady/sugestie, walcie śmiało! Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Przepraszam za posty pod postem, ale to w końcu warsztat. Korzystając z wolnego gonię dalej. Rozjaśnienia panzergrau i naniesiony wstępny kolorek kurzenia. Miejscowo, punktowo będzie przyciemniany i rozjaśniany, ale jeszcze nie teraz. Podobnie jak baza- po naniesieniu dunkelgelb będą rozjaśniane wystające elementy. Kolor kurzenia to mieszanina brązu, szarości i zieleni. Wszystko stary, dobry humbrol. Góry błotników, poza paroma miejscami z przodu i z tyłu, jeszcze nie ruszałem, bo będzie kamo i nie chciałem dokładać sobie niepotrzebnej roboty w poprawianiu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Nie jest za jasny ten kamuflaż? Chociaż znając życie ściemni się po zabiegach. Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Mocno się ściemni. Już testowałem to na PT-76 i tam zrobiłem raz, że troszkę za ciemny bazowy, dwa, za mało kontrastowe rozjaśnienia. Więc powinno być ok. Poza tym fotki robione przy dość intensywnym świetle, a i jasne tło pewnie potęguje to wrażenie. Może jutro wieczorem coś podłubię, to wstawię zdjęcia. thx i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Wczoraj udało mi się troszkę pomalować. Żółty to tamiya XF-4. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Model ładniusi, ciekawie się zapowiada. Tylko szkoda, że na dużych powierzchniach ten panzer grau nie jest rozjaśniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Model ładniusi, ciekawie się zapowiada. Dzięki! Tylko szkoda, że na dużych powierzchniach ten panzer grau nie jest rozjaśniony Co masz na myśli, mówiąc "duże powierzchnie"? Nie wiem jak masz skalibrowny monitor, bo u mnie w pracy też wygląda to troche inaczej niż w domu. Może przy sposobie prezentacji fotek na jasnym tle nie do końca to widać, a może rzeczywiście rozjaśnienia są mało kontrastujące, niemniej na chwilę obecną ja jestem w miarę zadowolony z efektu na żywo. Zwiększyłem tu troszkę kontrast, żeby wszystkie rozjaśnienia PG były widoczne: Dzięki i pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Na modelu przybyło: -malowanie detali, w tym narzędzi -malowanie gąsienic i bandaży -metaliczne przecierki -lakier błysk Model Master -kalki -dark wash miga W kolejce czekają oleje i lakier satynowy, a także dopieszczenie tłumika Zastanawiałem się czy rdzewić tłumik silnika pomocniczego i na razie postanowiłem nie rdzewić. Na niewielkiej, niestety ilości kolorowych fotek, raczej nie jest zardzewiały. Czy mógł rdzewieć tak jak duży tłumik- nie wiem. Jeśli macie jakieś pomysły albo kwity, chętnie rozważę. Niestety słońce troszkę przekłamuje kolory. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Hej. Idzie Ci dobrze. Tłumik pomocniczy możliwe, że mógł rdzewieć. Mam zdjęcie, gdzie tłumik główny jest rdzawy, a pomocniczy nie ruszony. Mam też takie co widać ciemniejszy odcień na pomocniczym. Nie wiem czy to też nie jest inna farba lub błoto. Cholera wie jaka tam była temperatura itp. Wątpie też, aby rdzewiał w tym samym stopniu co główny (o ile wogóle rdzewiał ;)). Wracając do modelu to tak patrze i średnio podobają mi się pasy dunkelgelb. Wyobraziłem sobie model cały pomalowany taką farbą i wygląda mi to za jaskrawo. Oczywiście to moja opinia. Walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Wracając do modelu to tak patrze i średnio podobają mi się pasy dunkelgelb Strzelę fotosy po satynie i w normalnym świetle, to wtedy będzie to wyglądać, mam nadzieję, lepiej. Jeżeli nie, to i tak jeszcze będę się bawił olejami i pigmentami. Oczywiście to moja opinia Po to przecież zamieszczam warsztat Jeszcze sporo roboty przede mną. Następna aktualizacja, jak się uda, to w środę. Dzięki i pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Hej. Radku ta faza kurzenia jest niezła i rdzawienie już tak przykrytego tłumika - nim(kurzem) - zleje go z głównym. Na fotkach pasy(na co zwrócił Boozy uwagę) są mocno żółte, sporo olei do wcierania w nie będzie ;) Ostatni detal, klocek pod podnośnik, może dla kontrastu zrób go mocno ciemnego(jako zaimpregnowany - bo gdzieś czytałem, że właśnie tak robiono z nimi, by za szybko ich szlag nie trafiał) model pięknieje. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Dzięki, mistrzu! Zawsze staram się podpatrywać u Ciebie jak najwięcej. Pomysł z klockiem bardzo fajny. Rozważę głębiej, jak już pokryję satyną, kiedy będe już miał jako takie pojęcie na żywo, jak model będzie finalnie wyglądał. A tymczasem biedrona: pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Witajcie! Gonię dalej. Najnowsze wieści z pola bitwy są takie, że postanowiłem zostawić DG w odcieniu, który otrzymałem po biedronce. Uważam, że lepiej kontrastuje z kurzeniem, które zastosowałem i nie będzie się zlewał. Dzięki temu troszkę urozmaica powierzchnię. Zacząłem kurzenie. Z układu jezdnego jestem stosunkowo zadowolony. Zostały poprawki tu i ówdzie, a także dodanie kilku oleistych mazów. Tylna płyta przedstawia się następująco. Tłumik pomocniczy zostawiłem zakurzony, a nie zardzewiały. Tłumik główny miał być zardzewiały, ale bez przesady. Wyszło chyba nawet ok, choć okopcenie ewidentnie do poprawki, bo nie jestem zadowolony. Zacząłem też podstawowe kurzenie góry. Starałem się zakurzyć i przybrudzić błotniki, płytę przednią, a także ujednolicić kolorystycznie wieżę z kadłubem. Niestety, bardzo niezadowolony jestem z kurzenia przedniej płyty. Z racji dużej, płaskiej powierzchni wyszło moim zdaniem zbyt nachalnie, zbyt jednolicie i zbyt jasno w porównaniu z boczkami. Zabrałem się od razu za poprawki. Jeżeli nadal będę niezadowolony, to rozważę możliwość umieszczenia zapasu ogniw na przedniej płycie. Się zobaczy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Dużo roboty, a efekt jest bardzo dobry. Obejmy z tłumika głównego też bym troszke podrdzewił. Widze, że ze zdjęciami eksperymentujesz, bo raz troszke ciemniejsze, a raz prześwietlone lekko. W każdym razie siedze tu i czekam na efekt dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam. Radek, wspominałeś o przedniej płycie. Więc by nie zakrywać jej, może czołowe powierzchnie budy jak i wieży w ten sam sposób potraktować? Oczywiście nie pokazałeś wspomnianej, więc jest to 1 co wpadło mi do głowy. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Dużo roboty, a efekt jest bardzo dobry Dzięki! Obejmy z tłumika głównego też bym troszke podrdzewił Hmm. Tu nie do końca jestem pewien, ale chyba zostaną tak jak są- podoba mi się, że się odcinają, a ze zdjęć ciężko jednoznacznie wywnioskować. Widze, że ze zdjęciami eksperymentujesz, bo raz troszke ciemniejsze, a raz prześwietlone lekko. Si. Zaczynam szukać odpowiednich ustawień pod kątem galerii, poza tym ostatnie troszkę prześwietlone, żeby pokazać podwozie, które normalnie jest w cieniu. Radek, wspominałeś o przedniej płycie. Oczywiście nie pokazałeś wspomnianej, Myślę że już sobie poradziłem. Nie pokazałem, bo wczoraj w nocy zabrałem się za jej poprawianie i jeszcze nie była do końca sucha. Po zdjęciach, wziąłem się dalej za robotę. W następnej porcji zdjęć na pewno będzie obfotografowana. Chciałem koniecznie uniknąć zasłaniania ogniwkami, bo nie pasują do mojej wizji i chyba się uda Dzięki Panowie i pozdrowienia! Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Wybaczcie brak aktualizacji przez dłuższy czas, ale nie oznacza to, że nie pracowałem nad modelem. Myślę, że po ponad rocznej walce, mogę go uznać za skończony: Panowie, dziękuję wszystkim za uwagę i zapraszam do galerii: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=325840#325840 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi