Skocz do zawartości

VAB 4x4 Heller 1/35 - czterokołowy francuzik ;)

Shilka (Robert T.)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przyszedł czas i na mnie . Postanowiłem przyłączyć się do konkursu z modelem transportera opancerzonego VAB w wersji 4x4. Model heller-a nie jest szczytowym osiągnięciem przemysłu modelarskiego ale tylko ta firma go produkuje. Wiele mu brakuje do modeli takich producentów jak Dragon, Tamiya czy Trumpeter ale myślę że nie będzie aż tak źle. Przy budowie wspomogę się zestawem blaszek Eduarda, miedzianą linką Eureki XXL plus zestawem narzędzi z akcesoriów Academy. Uprzedzając pytanie dlaczego stosuje zestaw wewnętrzny od wersji 6x6 to powiem że jest identyczny z zestawem dla wersji 4x4 a kosztował mnie 10 zł z racji obniżek cen Eduarda (zestaw wewnętrzny do 4x4 kosztuje aż 29 zł).

Ale koniec gadania, przejdźmy do in-box-u:

Pudełko:

VAB001.jpg

Ramki (środkowa x 2):

th_VAB002.jpg th_VAB003.jpg th_VAB004.jpg

Góra i dół kadłuba:

th_VAB005.jpg th_VAB006.jpg th_VAB008.jpg

Ogumienie (o niebo lepiej odwzorowane niż w wersji 6x6):

th_VAB007.jpg

Ramka z oszkleniem (Heller dosyć ciekawie rozwiązał oszklenie drzwi - zobaczymy jak to wyjdzie na warsztacie):

th_VAB009.jpg

Kalkomania:

th_VAB010.jpg

Instrukcja (nawet są dwie strony na notatki - ciekawe po co )

th_VAB011.jpg

Akcesoria:

th_VAB012.jpg th_VAB013.jpg th_VAB014.jpg th_VAB015.jpg

Co do malowania to nie mam jeszcze pomysłu.

Pozdrawiam

No pokazałeś się leniuchu wreszcie. A Abramsa to kto dokończy chmmm ? No widzę, że posta pisałeś o 3 w nocy, pewnie spać nie mogłeś po świątecznym obżarstwie .

No dobra koniec żartów. Ja właśnie kończę Bradleya i może też bym tego VABA zrobił ? Mam identycznego. Malowanie ? Może takie plamiaste czarno-brązowo-zielone? Mam urlop do 5 stycznia to można poruszyć te kwestię przy

Suuuper pojazd

Firma Heller, hmmm Czy odlew jest dobry?

Model wymaga trochę wysiłku. Tragedii nie ma, jak pisał Robert nie jest to Tamka ani Dragon ale da się z tych wyprasek zrobić ciekawy model. W moim jest kilka jamek skurczowych w kadłubie ale od czego jest szpachla? Po dodaniu blaszek i niewielkim skraczbildzie wyjdzie z tego fajny pojazd.

Sam mam ochotę na ten model... oczywiście nie prosto z pudła

Jest taka fajna firma, która produkuje sporo dodatków do tego modelu np. automatyczne działko, ale nie można tego kupić w Polsce... Tylko jak się nazywała ta firma ??

Powodzenia w budowie Chętnie podpatrzę zmagania z tym modelikiem

Jest taka fajna firma, która produkuje sporo dodatków do tego modelu np. automatyczne działko, ale nie można tego kupić w Polsce...

No jest firma Blast Models. Sam miałem zamiar "doposażyć" mojego VABa w te żywice ale ceny i mnie skutecznie zniechęciły

http://www.phpshopxml.com/blamod.shop/CID/83929553f48f333c4e99488e3d3fd8f4/function/itemPageDisplay/shopItemCode/BL35006K

Kiedys kolega próbował coś tam kupić to się okazało, że jeszcze do tych cen trzeba jakiś podatek doliczyć. Koszmar

Kiedys kolega próbował coś tam kupić to się okazało, że jeszcze do tych cen trzeba jakiś podatek doliczyć. Koszmar

Tak, trzeba doliczyć VAT, bo podają cenę netto (pomimo, ze jest wyraźnie napisane TXI - tax included). Też chciałem z Blasta coś kupić, ale spasowałem. Ten zestaw do VABa w sumie z przesyłką wyszedłby mnie 560 pln, co jest moim zdaniem przegięciem na maxa.

• 1 year later...
  • 3 months later...