Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
49 minut temu, Robi napisał:

Jakbym żartował to bym się śmiał.

Bo temat ciekawy...

Dzięki za zainteresowanie. 

Temat ciekawy i niszowy. Materiał zdjęciowy skromny i to bardzo. Nie ma nawet egzemplarza w żadnym muzeum. Raptem 40 egzemplarzy zbudowanych.

Napisano
20 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

Materiał zdjęciowy skromny i to bardzo

A tam, mi się zdarza nie wrzucić zdjęć pojazdu którego zbudowano setki egzemplarzy:)

Będę zaglądał, ciekawy czołg

Napisano

W oczekiwaniu na gąski z wydruku 3D (będą do końca przyszłego tygodnia), robię to zrobić można.

Na jednym z boków dodałem te dwie skrzynki. 

Na spodzie wydech.

Miałem obawy co do tego jak zegną się elementy fototrawione na kanistry. O dziwo zgięły się bez problemów.

Stwierdziłem, że jednego narzędzia tych ala kombinerek nie będę montował, bo mam wrażenie, iż w realnym użyciu spadłby zaraz po ruszeniu w drogę 

IMG_20260208_201841.jpg

IMG_20260208_201808.jpg

• Like 1
Napisano

Pokrywy tych dwóch skrzynek miały zawiasy od drugiej strony, uchylały się do środka, lewy zaczep na przodzie tej nadbudowy też jakoś odwrotnie wkleiłeś.

Napisano

Na pierwszej stronie dodałem fotki w dość dobrej jakości, aby ułatwić budowę modelu. Zawsze wklejaną część porównaj z takimi zdjęciami przed przyklejeniem. Fotki są pomocne ponieważ niejednokrotnie instrukcje wprowadzają w błąd - choć ta w tym modelu pokazała prawidłowo wklejenie części B 51/52. Skos powinien być na równi z górnym pancerzem - skos. Wtedy góra będzie wystawać nad pancerz. Wklejamy równo z górnym pancerzem.

709114781_meser262@000.thumb.jpg.ecbcc45790d48ac7c32a6f618155a1c6.jpg

Skrzynki, haki o których pisał kolega Evildead też są dobrze widoczne.

Nie zawsze budując model mamy takie dodatki jak dobrej jakości fotki.

Powoli i dokładnie - dwa, trzy razy dopasuj porównaj z materiałem zdjęciowym zanim raz przykleisz. 

Pozdrawiam

Krzysztof

• nowicjusz2001 changed the title to Panzer I C HobbyBoss 1/35
Napisano (edytowane)

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Skrzynie poprawiłem, tutaj niemal z automatu zrobiłem tak jak pokazałem myśląc, że tak wygląda skrzynka. Teraz jest ok

Skos poprawiony.

Edytowane przez nowicjusz2001
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Skrzynie poprawiłem, tutaj niemal z automatu zrobiłem tak jak pokazałem myśląc, że tak wygląda skrzynka. Teraz jest ok

Skos poprawiony.

No i fajnie , to jeszcze popracuj nad tymi hakami , źle masz na pewno lewy z przodu, na tyle słabo widać, ja wiem że to małe g.... :) , ale można to odkleić, np podlewasz podstawę haka klejem typu tamiya extra thin czekasz aż zmięknie i delikatnie pęsetą bujasz na boki aż wyrwiesz ten element, jak dobrze go złapiesz to nie urwiesz, klej ci rozpuści podkład najwyżej, jeśli to cię nie przerasta to warte poprawki , na pewno ten pierwszy po lewej stronie do poprawy ,poniżej  chamski rysunek w paint i kierunek tych haków.

1453137869_meser262@000d.jpg.c000954e99449b62c03eeae08802cec4.jpg

Edytowane przez Evildead
Napisano

Wi

1 godzinę temu, Evildead napisał:

No i fajnie , to jeszcze popracuj nad tymi hakami , źle masz na pewno lewy z przodu, na tyle słabo widać, ja wiem że to małe g.... :) , ale można to odkleić, np podlewasz podstawę haka klejem typu tamiya extra thin czekasz aż zmięknie i delikatnie pęsetą bujasz na boki aż wyrwiesz ten element, jak dobrze go złapiesz to nie urwiesz, klej ci rozpuści podkład najwyżej, jeśli to cię nie przerasta to warte poprawki , na pewno ten pierwszy po lewej stronie do poprawy ,poniżej  chamski rysunek w paint i kierunek tych haków.

1453137869_meser262@000d.jpg.c000954e99449b62c03eeae08802cec4.jpg

Patrzę na to zdjęcie i porównuje z kierunkiem haków na modelu i kurtka włodna kierunki się serio zgadzają. Być może zdjęcia przekłamują perspektywę, ale słowo daję kierunek jest jak na tym zdjęciu.

Napisano (edytowane)
26 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

Wi

Patrzę na to zdjęcie i porównuje z kierunkiem haków na modelu i kurtka włodna kierunki się serio zgadzają. Być może zdjęcia przekłamują perspektywę, ale słowo daję kierunek jest jak na tym zdjęciu.

Według mnie powinien być tak , podstawa haka to zielone na dole 

IMG_20260208_201826.jpg.63a96cd5f969e9450c2354454c2d23ef.jpg

5U7MdW0.thumb.png.b43164a8ba09bc3ee5a3144baebeddb5.png

poglądowo tylko , powinno byc cos jak tu, z prawej strony masz w miarę dobrze , 

front.png.991c1ccc56e587e8b2010399ac37438c.png

Edytowane przez Evildead
Napisano
31 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

Gąski wkrótce do mnie trafią więc będzie zabawa.

Tymczasem pytania 

1. Gaśnica czerwona czy w kolorze czołgu?

2. Elementy 36 i 39. Oba czarne-metaliczne, a "rączka" 36 ?

IMG_20260210_171348.jpg

1. Kolor gaśnicy był zbliżony do kamuflażu pojazdu, ale najczęściej był to Dunkelgrau

2. Nie jestem w 100% pewien, ale ja maluję zawsze albo na czarny, albo na gun metal. Chociaż podejrzewam że w niektórych czołgach z kamuflażem wielokolorowym ta "rączka" była malowana tak samo jak pojazd

Napisano (edytowane)

Gaśnica w kolorze czołgu, łom i  korba to różnie raczej w zależności od koloru bazowego, dla przykładu były ciemne, metaliczne w Panzergrau i żółte dunkelgelb, tak samo można łom potraktowac na bazowy lub metaliczny.

DSCN2433.jpg

20181206_204419-500x500.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 1
Napisano
12 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

Czyli np Dunkelgelb przypasi no czołg w tym samym kolorze. Tylko odcień zrobię kapkę ciemniejszy 

Moim zdaniem niekoniecznie.

Pojazd produkcja - jesień 1942 roku.
Montownia otrzymuje części do danego pojazdu od podwykonawców.
Część z nich pokryta tylko warstwą antykorozyjną, a co niektóre już z końcową warstwą malarską.
Do marca 1943 roku wszystkie małe elementy zewnętrzne malowane w kolorze RAL 7021 - skrzynki ; kanistry itp.
Podwykonawcy przechodzą na RAL 7028 po wyczerpaniu zapasów farby RAL 7021. Dlatego na pojazdach wczesnych z malowaniem nowego koloru są te ciemne elementy - doskonale widać to na fotkach na pierwszej stronie tego warsztatu..
Pojazdy w warsztatach polowych mają ograniczoną ilość nowych kolorów farb. Do malowania nowego koloru zdecydowana większość zdejmuje sprzęt z pojazdu. Dlatego liny ; ostrza siekier, obuchy młotków i ich trzonki ; haki S lub C ; łomy ; kanistry ; podnośniki itd, nie są w kolorze kamuflażu. Tak samo wygląda to w montowniach - sprzęt zewnętrzny mocowany na końcu.

Widziałem na pojazdach mocowanie gaśnicy w kolorze czarnym - tylko mocowanie czarne.
Gaśnice najczęściej różny odcień szarości lub szarozielone później RAL 7028.
W drugiej połowie 1944 roku zdarzało się że załogi malowały po wszystkim jak leci - jednak to też trzeba traktować jako wyjątek.
W montowniach też takie coś się zdarzało, najczęściej w pojazdach remontowanych.
Pojazdy ze starym kolorem (RAL7021) już w magazynach przed wysyłką nie malowano na nowy kolor pod warunkiem że dostanie kamo zimowe i zostanie wysłane do końca lutego 1943 roku.
Trzeba o tym pamiętać że co niektóre pojazdy latem 1943 roku jeździły jeszcze w RAL 7021.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, nowicjusz2001 napisał:

Ten jest akurat cały w Dunkelgelb. Z wiosny lub wczesnego lata 1943.

OK.

Czyli nie z frontu sowieckiego z 1Dywizji Pancernej która wróciła z Grecji w 1943 roku.

Gdzie otrzymała swoje jedyne dwa pojazdy w wersji C.

Może być już w RAL 7028 o czym już pisałem, ale dodatki niekoniecznie.

Nawet nowe z montowni nie miały wszystkich dodatków w jednolitym kolorze co widać na fotkach.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka
Napisano
6 godzin temu, meser262 napisał:

Moim zdaniem niekoniecznie.

Pojazd produkcja - jesień 1942 roku.
Montownia otrzymuje części do danego pojazdu od podwykonawców.
Część z nich pokryta tylko warstwą antykorozyjną, a co niektóre już z końcową warstwą malarską.
Do marca 1943 roku wszystkie małe elementy zewnętrzne malowane w kolorze RAL 7021 - skrzynki ; kanistry itp.
Podwykonawcy przechodzą na RAL 7028 po wyczerpaniu zapasów farby RAL 7021. Dlatego na pojazdach wczesnych z malowaniem nowego koloru są te ciemne elementy - doskonale widać to na fotkach na pierwszej stronie tego warsztatu..
Pojazdy w warsztatach polowych mają ograniczoną ilość nowych kolorów farb. Do malowania nowego koloru zdecydowana większość zdejmuje sprzęt z pojazdu. Dlatego liny ; ostrza siekier, obuchy młotków i ich trzonki ; haki S lub C ; łomy ; kanistry ; podnośniki itd, nie są w kolorze kamuflażu. Tak samo wygląda to w montowniach - sprzęt zewnętrzny mocowany na końcu.

Widziałem na pojazdach mocowanie gaśnicy w kolorze czarnym - tylko mocowanie czarne.
Gaśnice najczęściej różny odcień szarości lub szarozielone później RAL 7028.
W drugiej połowie 1944 roku zdarzało się że załogi malowały po wszystkim jak leci - jednak to też trzeba traktować jako wyjątek.
W montowniach też takie coś się zdarzało, najczęściej w pojazdach remontowanych.
Pojazdy ze starym kolorem (RAL7021) już w magazynach przed wysyłką nie malowano na nowy kolor pod warunkiem że dostanie kamo zimowe i zostanie wysłane do końca lutego 1943 roku.
Trzeba o tym pamiętać że co niektóre pojazdy latem 1943 roku jeździły jeszcze w RAL 7021.

Pozdrawiam

Krzysztof

Ok podążę tokiem myślenia, jaki przedstawiłeś w kwestii narzędzi.

Dzięki i pozdrawiam 

Napisano

Łopaty i ostrze siekiery - co to za kolor?

Trzonki łopat i siekiery - jakie drewno - kolor jakiego drzewa?

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
27 minut temu, meser262 napisał:

Łopaty i ostrze siekiery - co to za kolor?

Trzonki łopat i siekiery - jakie drewno - kolor jakiego drzewa?

Pozdrawiam

Krzysztof

Łopaty i ostrze dark aluminium Real Color Markera

Trzonki mahogany Brown. Mnie bardziej pasuje ciemniejszy odcień drewna. Jaśniejszy jest na skrzynce na wieży 

Napisano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź.

5 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

Łopaty i ostrze dark aluminium Real Color Markera

Coś nie tak z tym kolorem  lub fotką.

523519188_meser262@000.thumb.jpg.151287f3c4adf9ef3a9616bcfcc89b3a.jpg

5 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

Trzonki mahogany Brown.

Kolor Mahoniowca na trzonki w czasie wojny. 
No nie sądzisz że to trochę nie realne. 

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka
Napisano
Godzinę temu, meser262 napisał:

Dziękuję za odpowiedź.

Coś nie tak z tym kolorem  lub fotką.

523519188_meser262@000.thumb.jpg.151287f3c4adf9ef3a9616bcfcc89b3a.jpg

Kolor Mahoniowca na trzonki w czasie wojny. 
No nie sądzisz że to trochę nie realne. 

Pozdrawiam

Krzysztof

Z fotką jest nie tak.  

Mnie się taki kolor podobał, świeże drewno prosto z fabryki . Kolor zostaje.

Napisano (edytowane)

To już szybciej coś koloru jesionu na trzonki, jaśniejszy i na pewno niemcy mieli go pod dostatkiem, klocek na wieży powinien być  raczej ciemniejszy niż te trzonki narzędzi, te trzonki były jasne .

315084274_meser262@000.jpg.abab63e9eba6cd7fea41e5852fd60c3d.jpg

Edytowane przez Evildead