Kosiu Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Witam wszystkich. To mój pierwszy model w życiu. Można powiedzieć 2 ale pierwszy był 10 lat temu z pomocą brata. Miałem wtedy 10 lat. I tu już pytanie, Czy silnik ma być pod takim kątem co do ramy ? Bo jest dość mocno pochylony. Wypraski z Italeri dość słabej jakości dużo elementów nie pasuję całkowicie do siebie. Trzeba dużo modzić A tu fotki narazie tylko tyle. Mam słabej jakości aparat i cienko robi zdjęcia :( Oto początki mojego sklejania Edytowane 4 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj
Mechanik Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Witaj Co do silnika są tam takie zawiasy na ramie przyklej je i będzie dobrze Cytuj
Kosiu Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Napisano 2 Stycznia 2009 Tak wiem że są. Nie no raczej powinno tak być bo mniej więcej pasuje silnik do ramy. Cytuj
Bodzio Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Silnik ma być lekko pochylony względem ramy Życzę powodzenia w klejeniu A tu Masz fotkę ,jak to u mnie wyglądało: Pozdrawiam. Cytuj
Diesel fan Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Silnik jest pochylony, gdyżchodzi m.in. o wyważenie w prawdziwym samochodzie, bo jak wiadomo ciągniki są krótkie i jadąc solo większość masy jest z przodu Cytuj
Truckerek93 Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 większość masy jest z przodu Very Happy Myślę że myślisz o tym ze kabina jest ciężka, A tak nie jest. po przy podnoszeniu kabiny bez naczepy ciągnik stoi twardo na ziemi. Policz ile waży siodło, wał , most koła, zawieszenie , to wszystko wyrównuje wagę silnika kabiny i kół.. dodatkowa zobacz jak gruba jest rama z przodu a jaka gruba jest z tyłu. to wszystko działa na to ze sama ciężarówka ( bez naczepy) ma środek ciężkości miej więcej na środku ramy. Ale dlaczego silnik jest pochylony do ramy tego nie wiem. Może masz trochę racji pisząc Silnik jest pochylony, gdyżchodzi m.in. o wyważenie w prawdziwym samochodzie a może po prostu dlatego żeby wraz ze skrzynią biegów osiągnąć, poziom tak aby wał nie był za bardzo pochylony i aby krzyżaki szybko się nie zużywały. Cytuj
Diesel fan Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Hehe napisałem m.in. o wyważenie. Oczywiście chodzi też o krzyżaki, które mogą pracować tylko do pewnego kąta, a im mniejszy ten kąt tym lepiej dla nich. Idealnym kątem było by 180 stopni ale jest to nie do osiągnięcia ze względów konstrukcyjnych, gdyż silnik musiał by być praktycznie w jednej płaszczyźnie z tylnim mostem, a jak da się zauważyć, miska olejowa jest zawieszona niżej niż skrzynia - jest to kolejny powód skosu silnika względen ramy - prościej mówiąc ochrona miski olejowej. Pozdro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi