Skocz do zawartości

Scania R500 V8

Kosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

To mój pierwszy model w życiu. Można powiedzieć 2 ale pierwszy był 10 lat temu z pomocą brata. Miałem wtedy 10 lat.

I tu już pytanie, Czy silnik ma być pod takim kątem co do ramy ? Bo jest dość mocno pochylony.

Wypraski z Italeri dość słabej jakości dużo elementów nie pasuję całkowicie do siebie. Trzeba dużo modzić

A tu fotki narazie tylko tyle. Mam słabej jakości aparat i cienko robi zdjęcia :(

Oto początki mojego sklejania

2472b7bcf7de6de9m.jpg

f935567ef80805c6m.jpg

0f293b0f9cb63c38m.jpg

ee61482cb81b1f57m.jpg

a5491f3587fc947cm.jpg

717036474b636fdfm.jpg

a0ab3bce7db9e173m.jpg

1e404ec03a80f3fdm.jpg

fd74762553a2ae48m.jpg

Edytowane przez Gość

Silnik ma być lekko pochylony względem ramy Życzę powodzenia w klejeniu

A tu Masz fotkę ,jak to u mnie wyglądało:

1159939.jpg

Pozdrawiam.

większość masy jest z przodu Very Happy

Myślę że myślisz o tym ze kabina jest ciężka, A tak nie jest. po przy podnoszeniu kabiny bez naczepy ciągnik stoi twardo na ziemi. Policz ile waży siodło, wał , most koła, zawieszenie , to wszystko wyrównuje wagę silnika kabiny i kół.. dodatkowa zobacz jak gruba jest rama z przodu a jaka gruba jest z tyłu. to wszystko działa na to ze sama ciężarówka ( bez naczepy) ma środek ciężkości miej więcej na środku ramy. Ale dlaczego silnik jest pochylony do ramy tego nie wiem. Może masz trochę racji pisząc

Silnik jest pochylony, gdyżchodzi m.in. o wyważenie w prawdziwym samochodzie

a może po prostu dlatego żeby wraz ze skrzynią biegów osiągnąć, poziom tak aby wał nie był za bardzo pochylony i aby krzyżaki szybko się nie zużywały.

Hehe napisałem m.in. o wyważenie. Oczywiście chodzi też o krzyżaki, które mogą pracować tylko do pewnego kąta, a im mniejszy ten kąt tym lepiej dla nich. Idealnym kątem było by 180 stopni ale jest to nie do osiągnięcia ze względów konstrukcyjnych, gdyż silnik musiał by być praktycznie w jednej płaszczyźnie z tylnim mostem, a jak da się zauważyć, miska olejowa jest zawieszona niżej niż skrzynia - jest to kolejny powód skosu silnika względen ramy - prościej mówiąc ochrona miski olejowej. Pozdro