Skocz do zawartości

Pod Warszawą sierpień 1944 1:35

Bartosz Ciesielski

Rekomendowane odpowiedzi

Na przełomie lipca sierpnia 1944 roku doszło do największej bitwy pancernej na ziemiach polskich.  Bitwy pod Wołominiem. Moja mała diorama bedzie odnosić sie do tych wydarzeń. Głównym bohaterem bedzie Tamy-owski Sdkfz 223 w skali 1:35. Budowę modelu rozpoczą mój Tatą po jego śmierci model przelażał zamknięty w pudełku 8 lat . Model ma żywiczne wnętrze tak wygląda w środku 

20160615_150348.jpg

20160620_152044.jpg

20160620_152103.jpg

20160620_152125.jpg

20160620_152151.jpg

20160622_125219.jpg

20160622_125223.jpg

20160622_125244.jpg

20160620_152114.jpg

20160620_152135.jpg

20160620_152200.jpg

20160620_152501.jpg

20160615_150950.jpg

20160615_150359.jpg

20160615_150337.jpg

• Like 2

W dniu 24.04.2026 o 18:41, Bartosz Ciesielski napisał:

Głównym bohaterem będzie Tamyjowski Sd.kfz 223 w skali 1:35. Budowę modelu rozpoczął mój Tata , po jego śmierci model przeleżał zamknięty w pudełku 8 lat . Model ma żywiczne wnętrze, tak wygląda w środku 

Przejąłeś Bartoszu spuściznę po ojcu , temat wybrałeś fajny. Ten Sdek ma chyba nie tylko wnętrze ale i  kadłuba też wygląda na żywiczny , Świadczy o tym kolor materiału z którego go zrobiono jak i grubość ścianek wieży. Powodzenia w dalszej pracy nad dioramą.

W dniu 26.04.2026 o 00:01, bulik58 napisał:

Przejąłeś Bartoszu spuściznę po ojcu , temat wybrałeś fajny. Ten Sdek ma chyba nie tylko wnętrze ale i  kadłuba też wygląda na żywiczny , Świadczy o tym kolor materiału z którego go zrobiono jak i grubość ścianek wieży. Powodzenia w dalszej pracy nad dioramą.

Sdek jest plastikowy tylko wnętrze z żywicy plus poprawki. Ja od dziecka wychowywałem się z modelami a uwierz mi są dwie rzeczy które mnie uspokajają modele i sztuki walki 

• Like 1

5 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał:

Sdek jest plastikowy tylko wnętrze z żywicy plus poprawki. Ja od dziecka wychowywałem się z modelami a uwierz mi są dwie rzeczy które mnie uspokajają modele i sztuki walki 

Kurde jakoś grubawe mi się wydawały na tej fotce i ten kolor podobnie  wyglądały żywicze przed laty np.Verlindena . Co do uspokajaczy to mam ich  parę , np. sztuka walki..... z nałogiem kupowania nowych modeli, jazda autem , czytanie książek a modele?  Dopóki nie wezmę np. Zvezdy do rąk , nie mam szczęścia do składania ich modeli a ICM, Eastern Models , MiniArt czasem , z powodu jakości plastyku

• Like 1

Na niektórych fotkach jest widoczny kabel podpięty do anteny , raz z prawej 

German Sd.Kfz.223 Radio Tank (Plastic model) その他の画像1 Modal

raz z lewej 

Captured SdKfz 261 Italy 1943

z prawej (z podłączeniem do gniazda ? )

SdKfz 223 15

Edytowane przez bulik58
  • Like 1

• 2 weeks later...

EsDek pomalowany ładnie ale... Czemu on jest tak niemiłosiernie obity i nienaturalnie, jakby jakiemuś Helmutowi kapral zaszedł za skórę i ten w nocy, przed apelem poszedł z młotkiem zrobić mu psikusa... Popatrz na zdjęcia oryginałów, które zamieścił kolega bulik58. Widzisz tam takie ekstremalne obicia, jak na wraku zostawionym samopas przez 30 lat na polu...

2 godziny temu, neptun1939 napisał:

EsDek pomalowany ładnie ale... Czemu on jest tak niemiłosiernie obity i nienaturalnie, jakby jakiemuś Helmutowi kapral zaszedł za skórę i ten w nocy, przed apelem poszedł z młotkiem zrobić mu psikusa... Popatrz na zdjęcia oryginałów, które zamieścił kolega bulik58. Widzisz tam takie ekstremalne obicia, jak na wraku zostawionym samopas przez 30 lat na polu...

Generalnie pojazd jest jeszcze nie skończony a dwa 1944 kiedy Rosjanie prawie cały czas nacierają to wozy nie będą jak na defiladzie 

W dniu 14.05.2026 o 01:01, Bartosz Ciesielski napisał:

Generalnie pojazd jest jeszcze nie skończony a dwa 1944 kiedy Rosjanie prawie cały czas nacierają to wozy nie będą jak na defiladzie 

Widać, że nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz, ale brniesz w zaparte w obronę błędnej tezy... Pooglądaj zdjęcia wraków, pojazdów porzuconych, rozwalonych itp itd. ŻADEN nie wygląda tak jak zaprezentowałeś (mowa o obiciach i zużyciu powierzchni malarskiej). Obicia można zrobić, owszem ale: 1) lekkie 2) w miejscach NATURALNYCH, gdzie mogły powstać. To nie są/nie były pojazdy do Crash-testów, nikt nimi nawalony nie jeździł "od ściany do ściany". To była broń i załoga dbała o nią, cytując klasykę kina wojennego, "bardziej jak o cnotę własnej siostry", bo to było ich żyć, albo nie żyć. 
 Tak samo kwestia malarska - pojazdy były malowane fabrycznie, porządnymi lakierami lub w określony kamuflaż (lub naprędce na kamuflaż fabryczny był w warsztacie polowym nakładany nowy kamuflaż). To nie były akrylowe farbki, które paznokciem zedrzesz, tylko solidne, porządne farby, które nawet 80-90 lat później "trzymają się jak głuchy drzwi" i nawet mechanicznie ( piaskowanie bądź szczotka druciana/ kątówka) trzeba się porządnie przyłożyć, by zedrzeć tą powłokę malarską (mówię jako osoba, co konserwowała "trochę" ziemniaków 😉 ). Tutaj znów: przejrzyj zdjęcia wykopów: pomimo tak ekstremalnych warunków w jakich były 80 lat, jeśli "ruda" nie uszkodziła powierzchni POD farbą, to ta farba się trzyma nadal mocno. Tutaj odeślę Cię np. do profilu na fb. Panzer Farm. Popatrz na ich konserwację Sd.Kfz.250 - ile razy byli w szoku, że nawet pod solidną warstwą rudej wychodzi piękny, oryginalny kamuflaż z 1945 roku... (https://www.facebook.com/PanzerFarm?locale=pl_PL)
Nawet na 3 powyższych zdjęciach masz przykłady - pojazdy używane bojowo i zdobycze (myślisz, że o te ostatnie dbano ? do póki jeździł ok,  stanął to nikt się w naprawę nie bawił tylko na szrot). Są zakurzone i uświnione błotem ( czyli normalny wygląd pojazdu eksploatowanego w terenie), ale żaden nie nosi takich ekstremalnych śladów użytkowania (obić).

• Like 1