Skocz do zawartości

Drewniana podłoga wagonu mieszkalnego.

2jacks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Robię projekt z serialu Carnivale. Chodzi o wagon managmentu w skali 1:35. Mam problem z podłogą, bo w zasadzie nie wiem jak ją po prostu zrobić, żeby wyglądała jak należy. Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych inspiracji. Drewna jest stosunkowo mało, ale jak już jest gdzieś, to raczej szopy, stodoły czy deski. Ja potrzebuję czegos innego. 

Wagon to lata 20, 20 wieku. Wrzuciłem 3 zdjęcia na których widać o jaki efekt mi chodzi. Nie ma tam słojów, sęków. Podłoga jest po prostu bardzo znisczona, starta. Zdjecie nr3 to wynik działania szkodników typu korniki, nr 2 to zbliżenie ze zdjęcia nr1. Tylko tyle udało mi się znaleźc. 

Jeśli chodzi o research i informacje to prawdopodobnie deski wubrzuszały się lekko o środku i krawędzie schodziły a dół. Przetarcia z czasem stawały się ciemniejsze, ponieważ wchodził w nie bród, natomiast na reszcie deski brod był wyślizgany. 

Chyba najlepszą opcją będą deseczki lipy, które po namoczeniu zmienią kształt co nada realizmu ale nie wiem w zasadzie co z malowaniem i wetheringiem, bo podłoga była oryginalnie typem odłogi olejnej i farby olejne chyba będą najlepsze na wierzh i weathering, ale nie wiem jak co zrobić. Chodzi głównie o przetarcia. Gdyby udało mi się znaleźć jakiś podobny projekt, czy tutorial byłoby mi łatwiej. Jednak nic nie widzę. Na tą chwilę mam podłak mr surfacer brązowy, którym pokryję te deseczki, ale co dalej i w jakiej kolejnośći? Będę wdzięczny za informacje i pomoc. Na tą chwillę

Screenshot 2026-04-22 at 22-17-08 ⁨Damascus NE⁩ • HBO Max.png

Zrzut ekranu 2026-05-15 214058.png

Zrzut ekranu 2026-04-26 164638.png