Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Stycznia 2009 Super Moderator Share Napisano 8 Stycznia 2009 Witam wszystkich w nowym wątku. W moim doku stoi IJN Mikasa (relacja) jednak pomału szykuję się do położenia stępki pod USS San Francisco (CA-38) - pewnie nastapi to w okolicach wiosny, kiedy już Mikasa sobie odpłynie . CA-38 zamierzam zrobić z okresu bitwy o Guadalcanal z końcówki 1942 roku. Zebrałem nieco zdjęć z sieci, ale tak prawdę mówiąc są to narazie nikłe choć cenne materiały. Czy ktoś z was, drodzy koledzy, ma w swoich zbiorach zdjęcia tego okrętu z w/w okresu? Może ktoś jest w stanie udostępnić monografię (ciężką do zdobycia) Warship Pictorial Nr 05? A może jakieś plany, rysunki (niekoniecznie z 1942 bo przecież w czasie remontów nie wszystko pozmieniali)... Będę wdzięczy za każdą pomoc, linki i sugestie dotyczące detali tego SZCZĘŚLIWEGO okrętu (mam na myśli 07.12.1941) ps. W doku pojawi się model od Trębacza 1:350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Niestety nie mam publikacji CW o SF (a bardzo bym chciał ). Z tego co wiem, są tam jakieś fotki z ostatniej przed Guadalcanalem drobnej przebudowy w maju 1942. Jest też planik, czy raczej jednokolorowy rzut z góry i z boku oraz pokładów nadbudówki w stanie na 1942. Klasycznych planów SF wg stanu na I bitwę pod Guadalcanalem chyba nikt nie wydał do tej pory. Można się za to posiłkować planami Astorii z PM – w połowie 1942. miała ona praktycznie identyczną konfigurację co SF (poza głównymi wieżami), drobne różnice były w rufowej nadbudówce. Z opisów w necie wynika, że model Trumpka ma ogólnie dobrą konfigurację uzbrojenia i oceniany jest jako jedna z lepszych ich produkcji. Jednym z baboli jest na pewno zły kształt osłon dział 127 mm – jak sobie kupisz zestaw PE GMM to znajdziesz tam prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2009 Można się za to posiłkować planami Astorii z PM – w połowie 1942. Ooooo..... ciekawy trop, spróbuję coś wyszperać w tej materii PM to masz na myśli Profile Morskie, Plany Modelarskie czy jeszcze coś innego ? jak sobie kupisz zestaw PE GMM to znajdziesz tam prawidłowe Oprócz GMM, dedykowane blaszki ma jeszcze Toms Modelworks (to takie info dla innych zainteresowanych tematem) - narazie zastanawiam się, na które się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Profile Morskie 86 z Astorią powinny być spokojnie do dostania. GMM są lepsze od Tom’sa, aczkolwiek zawsze droższe. WEM też robi swoje WEM 1/350 New Orleans Class Cruiser i zazwyczaj też są one bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2009 Niemalże już "starożytne" Profile Morskie 02 przedstawiają sylwetke USS San Francisco i mają plany ze stanu na 1944 r. - to też tak dla ewentualnych zainteresowanych. Chyba poszperam za tą Astorią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Abstra:bip:ąc od wieku publikacji, to zmiany pomiędzy 1942 i 44 były dość drastyczne, więc raczej te planiki są nie do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2009 Tak, tak... Zgadza się, stąd też Astoria z 1942 nada się prawie idealnie A połączona z fotkami CA-38 z netu może spowodować, że urodzi cię całkiem przyjemny cruiser ... dołożę wszelkich starań, by tak się stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Błędna jest w też w modelu Trumpka instrukcja malowania - w II poł. 1942 r okręt był cały w Navy Blue czyli MS21. Tak jak pokazuje boxart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Błędna jest w też w modelu Trumpka instrukcja malowania - w II poł. 1942 r okręt był cały w Navy Blue czyli MS21. Tak jak pokazuje boxart. Powiem tak: w instrukcji malowania jest Navy Blue + Deck Blue (MS21) - więc zdaje się że OK, ale...... na pudełku zdjęcia modelu są faktycznie w malowaniu późniejszym, bodajże MS22 czyli dopiero z 1945r. Edytowane 9 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2009 A tak swoją drogą.... coraz mocniej się zastanawiam, czy zrobić okręt z 1942 sprzed bitwy o Guadalcanal czy może np. z 15 listopada 1942 czyli z chwili po bitwie... I powiem szczerze, coraz częściej ta koncepcja się tuła po mojej głowie... Co o tym myślicie, koledzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Osobiście lubię okręty "najeżone" artylerią przeciwlotniczą . Jak dla mnie to wersja późnowojenna >>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2009 Osobiście lubię okręty "najeżone" artylerią przeciwlotniczą . Jak dla mnie to wersja późnowojenna >>> Mam na półce v.1942 więc taki będzie - fakt, po generalnym remocie zdecydowanie zmienił i profil i uzbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Spojrzałem sobie na mój egzemplarz i wygląda, na to, że są tam aż trzy wersje malowania : pudło - cały navy blue, bok pudła - z podziałem na burcie i rozkładówka - podział na lini kadłub-nadbudowki (przynajmniej tak to wygląda) Mnie podobają się zarówno wersje z początku jaki i końca wojny - po prostu krążowniki typu New Orleans coś w sobie mają, te okręty zawsze były miłe dla oka (przynajmniej mojego ). Okręty US Navy z końca wojny to niestety sporo roboty z drobnicą przeciwlotniczą. Ale niektórzy to lubią Jeśli chcesz zrobić wersję sprzed samej bitwy to powinieneś pokiereszować nieco rufową nadbudówkę, w którą przywalił wtedy Japoniec (chyba Betty). Oczywiście żartuję - to dla hardcorowców :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi