whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 (edytowane) Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i chciałbym przedstawić kilka swoich prac. Na początek - BA-20 z RPM-u. Model wykonany z "wściekle" zielonego tworzywa, przysporzył mi niezłego bólu głowy...a także wielu chwil zwątpienia Ale w końcu się udało. Na wozie umieściłem plakaty propagandowe, z jakimi, przez nasze dawne Kresy, poruszał się niejeden sowiecki pojazd. Na wykonanie zużyłem "kilogramy" szpachli i wiele metrów papieru ściernego Nawet nie chcę już dodawać, że niektóre części były fabrycznie zabrudzone, czymś, jakby klejem. Uchwyty oraz lampy wykonane samodzielnie. Pozdrawiam wszystkich i proszę o komentarze, a także o ewentualne pytania Edytowane 8 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Gratulacje z tytułu ukończenia tego zestawu modelopodobnego RPM, "co Cię nie zabije to Cię wzmocni". Maszyna trochę monotonna kolorystycznie, zdjęcia dość ciemne (może spróbuj z 2 źródłami światła), i chyba przydałby się mocniejszy wash, choć prawdę mówiąc detali do podkreślania nie ma w tym modelu zbyt wiele. Z czego wykonałeś klosze lamp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Model jest OK. Jest na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Klosze wykonałem z opakowania po pastylkach. W środku są żarówki, których tu nie widać. Jeśli chodzi o zdjęcia, to rzeczywiście następnym razem spróbuję z podwójnym źródłem światła. No cóż, prawda jest taka, że pojazdy wojskowe(oczywiście te malowane jedną barwą) w rzeczywistości też były monotonne. Starałem się podkreślić wszystko co się dało, a faktycznie za dużo do podkreślania nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Dlatego trzeba pokombinować żeby tę monotonię przełamać viewtopic.php?t=9769&highlight= viewtopic.php?t=6047&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Widziałem Twojego BA na Armoramie:) Mam rację? Wszystko ok, tylko mój BA-20 miał być konkretnie z kampanii polskiej 1939 roku. Także śnieg nie wchodzi w grę Na polskich wrześniowo-październikowych Kresach, tylko kurz, słońce, deszcz i błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Tymczasem wyszedł Ci efekt silnego nalotu rdzy na zielonej farbie, ale być może to przekłamanie kolorystyki zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Przekłamanie. W rzeczywistości wygląda inaczej. To efekt żółtawego światła z oświetlającej lampy. Spróbuję zrobić kilka "rzeczywistych" zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Mniej więcej tak wygląda w rzeczywistości(zdjęcia na początku). Rdza zniknęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Mnie też jakoś te malowanie nie przekonuje. Na jednych fotkach wygląda dość fajnie, a na drugich wygląda tak jakby został na tych Kresach i stał tam że 40 lat. Ale pewnie to wina bardziej oświetlenia. Spróbuj zrobić zdjęcia przy naturalnym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Wygląda tak jak na pierwszych zdjęciach. Co widać zresztą po kartonie, który w rzeczywistości jest właśnie błękitny, a nie jasnoszary. Usunę te zdjęcia, bo wypaczają faktyczny obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Rzeczywiście nabrał życia. Klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pala127 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Fajowy Brakuje tylko krasnoarmiejca w budionnówce z bagnetem na mosinie idącego obok ale to już temat na dio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Dzięki Właściwie to dopiero teraz model jest gotów do komentarzy Zostawię to jedno zdjęcie, jako przykład możliwych "przekrętów" w kolorystyce spowodowanych niewłaściwym oświetleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Łukasz- trafiłeś w sedno! Ten model docelowo przeznaczony jest na dioramę I owszem, będą przy nim krasnoarmiejcy z karabinami "na sznurkach" z zestawu Zvezdy. I bagnety też mają Będzie to scena z września 1939 roku, a konkretnie walki polskiej półkompanii czołgów lekkich(Renault R-35 i Hotchkiss H35) pod Buskiem. Oprócz BA-20 znajdą się na niej BT-7 oraz polski Hotchkiss. Obydwie strony będą wsparte piechotą. Ale to kwestia przyszłych wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 świetny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Fajny model:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Gratuluję fajnego wykonania ładnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 Dziękuję wszystkim za komentarze Nie wiem czy ktoś namówiłby mnie do ponownego wykonania tego zestawu Choć efekt(przy dużym nakładzie pracy) jest niezły, to przeżycia w trakcie budowy - nieciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi