Skocz do zawartości

BA-20 (RPM 1/35), Polska 1939

whiteeagle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum i chciałbym przedstawić kilka swoich prac. Na początek - BA-20 z RPM-u. Model wykonany z "wściekle" zielonego tworzywa, przysporzył mi niezłego bólu głowy...a także wielu chwil zwątpienia

Ale w końcu się udało. Na wozie umieściłem plakaty propagandowe, z jakimi, przez nasze dawne Kresy, poruszał się niejeden sowiecki pojazd.

Na wykonanie zużyłem "kilogramy" szpachli i wiele metrów papieru ściernego

Nawet nie chcę już dodawać, że niektóre części były fabrycznie zabrudzone, czymś, jakby klejem. Uchwyty oraz lampy wykonane samodzielnie.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o komentarze, a także o ewentualne pytania

6c4290039af78fc9.jpg

1a64a4ea8f91407a.jpg

Edytowane przez Gość

Gratulacje z tytułu ukończenia tego zestawu modelopodobnego RPM,

"co Cię nie zabije to Cię wzmocni".

Maszyna trochę monotonna kolorystycznie, zdjęcia dość ciemne (może spróbuj z 2 źródłami światła), i chyba przydałby się mocniejszy wash, choć prawdę mówiąc detali do podkreślania nie ma w tym modelu zbyt wiele.

Z czego wykonałeś klosze lamp?

Klosze wykonałem z opakowania po pastylkach. W środku są żarówki, których tu nie widać. Jeśli chodzi o zdjęcia, to rzeczywiście następnym razem spróbuję z podwójnym źródłem światła.

No cóż, prawda jest taka, że pojazdy wojskowe(oczywiście te malowane jedną barwą) w rzeczywistości też były monotonne. Starałem się podkreślić wszystko co się dało, a faktycznie za dużo do podkreślania nie ma...

Widziałem Twojego BA na Armoramie:)

Mam rację?

Wszystko ok, tylko mój BA-20 miał być konkretnie z kampanii polskiej 1939 roku. Także śnieg nie wchodzi w grę

Na polskich wrześniowo-październikowych Kresach, tylko kurz, słońce, deszcz i błoto

Przekłamanie. W rzeczywistości wygląda inaczej. To efekt żółtawego światła z oświetlającej lampy. Spróbuję zrobić kilka "rzeczywistych" zdjęć.

Mnie też jakoś te malowanie nie przekonuje. Na jednych fotkach wygląda dość fajnie, a na drugich wygląda tak jakby został na tych Kresach i stał tam że 40 lat. Ale pewnie to wina bardziej oświetlenia. Spróbuj zrobić zdjęcia przy naturalnym świetle.

Wygląda tak jak na pierwszych zdjęciach. Co widać zresztą po kartonie, który w rzeczywistości jest właśnie błękitny, a nie jasnoszary. Usunę te zdjęcia, bo wypaczają faktyczny obraz.

Dzięki

Właściwie to dopiero teraz model jest gotów do komentarzy

Zostawię to jedno zdjęcie, jako przykład możliwych "przekrętów" w kolorystyce spowodowanych niewłaściwym oświetleniem

Łukasz- trafiłeś w sedno!

Ten model docelowo przeznaczony jest na dioramę

I owszem, będą przy nim krasnoarmiejcy z karabinami "na sznurkach" z zestawu Zvezdy. I bagnety też mają

Będzie to scena z września 1939 roku, a konkretnie walki polskiej półkompanii czołgów lekkich(Renault R-35 i Hotchkiss H35) pod Buskiem.

Oprócz BA-20 znajdą się na niej BT-7 oraz polski Hotchkiss. Obydwie strony będą wsparte piechotą.

Ale to kwestia przyszłych wakacji.

Dziękuję wszystkim za komentarze

Nie wiem czy ktoś namówiłby mnie do ponownego wykonania tego zestawu Choć efekt(przy dużym nakładzie pracy) jest niezły, to przeżycia w trakcie budowy - nieciekawe