Skocz do zawartości

Bronco Type XXIII u-boat 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Na warsztat, obok półmetrowego "kilo", wpadł drugi, metrowy type XXIII od bronco. Długo się zastanawiałem, bo to już kawał plastiku, ale, że pojawia się w sprzedaży raz na ruski rok, a i cena przyzwoita, to decyzja zapadła. 

Plany dość ambitne, bo prócz standardowego WTC 60mm mają wejść odpalane torpedy, wysuwane "antenki" i oświetlenie, przednie stery głębokości też zamierzam "ruszyć". 

No i tu zaczynam szukać materiałów zdjęciowych, planów i zastanawiam się nad jakimiś blachami, choć na moje oko można dodrukować coś z żywicy i dociąć "z puszki". 

Może na start, co w fabrycznym wypuście jest bezwzględnie do poprawy? wyczytałem, że kratki przelewowe zamienione? jak z otworami? 

Co do części RC, ma wejść WTC 60mm, ale waham się między cięciem kadłuba w poziomie tradycyjnym sposobem, a wykorzystaniem fabrycznego podziału pionowego w okolicach 3/5 od dziobu, to powinno zapewnić większą sztywność, gorzej z dostępem do mechanizmu odpalania torped. 

Myślę, że na tym temacie mógłbym się wzorować jeśli chodzi o detale: https://forum.rc-sub.com/forum/builder-threads/135694-atic-1-35-bronco-xxiii-with-interior/page25

P.S. Pokład u mnie raczej zostanie, bo pod nim będą otwory przelewowe, w końcu to RC. Konkretnie chciałbym odwzorować U-2336.

IMG_20260924_200930794.jpg

Edytowane przez BB84
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Szybka przymiarka systemu torpedowego. Zamierzałem zmieniać klapy na miedziane 0,5mm i kombinować z rurami, ale całość jest na tyle przemyślana, że wykorzystam to co jest. W rurach nawiercę otwory fi 10-12mm lub fasolki, aby torpedy były zalane wodą podczas odpalania. Samo odpalenie zrealizuję na małym serwie, które popchnie torpedę o 10-20mm do przodu poza magnes, który w stanie spoczynku blokuje reedswitch. Do zamykania klap wykorzystam te sprytne magnesy 4x12x3,5mm, które się odpychają, bardzo fajny patent zastosowany przez bronco. Do otwierania użyję żyłki wędkarskiej/cięgna, gdyż miejsca na bardziej wyszukany system tam brak. Do składania połówek kadłuba wykorzystam drukowane wręgi, które wkleję w prawą połówkę i zatopię mosiężne inserty M3, do których dokręcana będzie lewa strona. W ten sposób uzyskam dostęp do sterów i układu torpedowego w razie jakiejś awarii lub zużycia mechanizmów. 

IMG_20260929_210951697.jpg

IMG_20260929_215622940.jpg

Edytowane przez BB84
Napisano (edytowane)

Poproszę Was o pomoc, bo mam mętlik. Czy zestaw bronco, z którego można niby złożyć U-2322, U-2326, U-2336, U-2360 to wersja wczesna czy późna? otóż AI oraz fora podpowiadają, że Balkongerat (ta broda z przodu) odpowiada wersji późnej, ale w takim wypadku z przodu powinno być 7 otworów przelewowych w jednym rzędzie zamiast 3, znów dla 3 otworów nie zgadza się zupełnie Balkongerat (wersja wczesna), gdyż powinien być znacznie uproszczony. Moglibyście poratować materiałami wyjaśniającymi jak powinno to prawidłowo wyglądać? 

A tu efekt końcowy wiercenia, pokład będzie demontowalny, pod nim śruby M2 do rozkręcenia kadłuba. 

IMG_20261001_001359069.jpg

IMG_20261001_001617018.jpg

Edytowane przez BB84
Napisano

Kolej na rury torpedowe. Odpalanie przez przesunięcie torpedy serwem poza zakres działania magnesu lub przez małą sprężynę zwalnianą serwem, ewentualnie poprzez odchylenie/odsunięcie magnesu od torpedy. Tak czy inaczej rury trzeba nawiercić, żeby śruba napędowa miała dobry kontakt z wodą. 

IMG_20261001_221220380.jpg

IMG_20261002_014420670.jpg

• Like 1
Napisano
18 godzin temu, BB84 napisał:

U-2322, U-2326, U-2336, U-2360 to wersja wczesna czy późna? otóż AI oraz fora podpowiadają, że Balkongerat (ta broda z przodu) odpowiada wersji późnej.....

z tym to różnie bywało szczególnie pod koniec wojny, zdarzały się nawet miksy...

tak na szybko kwit mogę ci dać tylko do 2360  :

60.thumb.jpg.5da6f1337037b80ed2139d50e247cbfa.jpg

jak widać GHG w wersji później i 3 otwory... 

daty z budowy też nie są zbytnio pomocne bo tutaj przykładowo masz 2365 (oddany do służby miesiąc później niż 2360) a GHG ma wczesne i 3 otwory :

61.thumb.jpg.b8195878be4c64b77608a7b9b2fd4eda.jpg

( fotka z czasów już powojennych podczas "porządkowania" portu)

a tutaj wrak 2344 ( więc "teoretycznie" powinna być wersja wczesna ) a dziób klasycznie późny :

62.jpg.d51ebb2f443e92a20be53e10de39d0b9.jpg

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Zdjęcia pochodzą bodajże z książki Vom Original zum Modell. To zostajemy przy tym co stworzył bronco. Jeszcze jedna kwestia, uchwyty na kiosku widziałem w dwóch wersjach, proste i wygięte w dół. Czy tu też panowała dowolność? 

Co do kratek w bronco, dziobowe i środkowe wyglądają przyzwoicie, natomiast rufowe będą raczej do wycięcia, powinny mieć chyba odpowiednio dwie sztaby dla większej i jedną dla mniejszej kratki. 

IMG_20261002_174157132.jpg

IMG_20261002_174250169.jpg

IMG_20261002_174307820.jpg

Edytowane przez BB84
Napisano (edytowane)

Mam nadzieję, że nie zanudzę Was na śmierć drobnymi postępami, ale w ten sposób łatwiej relacjonować mi postępy. Rury gotowe, powiercone, wyszlifowane, reszta to druk 3D.

Dotarły też inserty M2, M3, które zamierzam wtopić w drukowane wręgi i połączyć połówki kadłuba w okolicach otworów przelewowych pod pokładem, które wcześniej wierciłem. W ten sposób będą niewidoczne, a na spodzie nie będą rzucać się w oczy. Podział robię pionowy jak przewidział producent, w ten sposób całość będzie sztywna bez szpecących szczelin, a zachowam pełny dostęp do mechanizmu torped i sterów. 

IMG_20261004_175037564.jpg

Edytowane przez BB84