BB84 Napisano 24 Września Napisano 24 Września (edytowane) Na warsztat, obok półmetrowego "kilo", wpadł drugi, metrowy type XXIII od bronco. Długo się zastanawiałem, bo to już kawał plastiku, ale, że pojawia się w sprzedaży raz na ruski rok, a i cena przyzwoita, to decyzja zapadła. Plany dość ambitne, bo prócz standardowego WTC 60mm mają wejść odpalane torpedy, wysuwane "antenki" i oświetlenie, przednie stery głębokości też zamierzam "ruszyć". No i tu zaczynam szukać materiałów zdjęciowych, planów i zastanawiam się nad jakimiś blachami, choć na moje oko można dodrukować coś z żywicy i dociąć "z puszki". Może na start, co w fabrycznym wypuście jest bezwzględnie do poprawy? wyczytałem, że kratki przelewowe zamienione? jak z otworami? Co do części RC, ma wejść WTC 60mm, ale waham się między cięciem kadłuba w poziomie tradycyjnym sposobem, a wykorzystaniem fabrycznego podziału pionowego w okolicach 3/5 od dziobu, to powinno zapewnić większą sztywność, gorzej z dostępem do mechanizmu odpalania torped. Myślę, że na tym temacie mógłbym się wzorować jeśli chodzi o detale: https://forum.rc-sub.com/forum/builder-threads/135694-atic-1-35-bronco-xxiii-with-interior/page25 P.S. Pokład u mnie raczej zostanie, bo pod nim będą otwory przelewowe, w końcu to RC. Konkretnie chciałbym odwzorować U-2336. Edytowane 24 Września przez BB84 1 Cytuj
BB84 Napisano 28 Września Autor Napisano 28 Września Na pierwszy ogień poszły otwory w lukach torpedowych. 2 Cytuj
BB84 Napisano Wtorek o 20:16 Autor Napisano Wtorek o 20:16 (edytowane) Szybka przymiarka systemu torpedowego. Zamierzałem zmieniać klapy na miedziane 0,5mm i kombinować z rurami, ale całość jest na tyle przemyślana, że wykorzystam to co jest. W rurach nawiercę otwory fi 10-12mm lub fasolki, aby torpedy były zalane wodą podczas odpalania. Samo odpalenie zrealizuję na małym serwie, które popchnie torpedę o 10-20mm do przodu poza magnes, który w stanie spoczynku blokuje reedswitch. Do zamykania klap wykorzystam te sprytne magnesy 4x12x3,5mm, które się odpychają, bardzo fajny patent zastosowany przez bronco. Do otwierania użyję żyłki wędkarskiej/cięgna, gdyż miejsca na bardziej wyszukany system tam brak. Do składania połówek kadłuba wykorzystam drukowane wręgi, które wkleję w prawą połówkę i zatopię mosiężne inserty M3, do których dokręcana będzie lewa strona. W ten sposób uzyskam dostęp do sterów i układu torpedowego w razie jakiejś awarii lub zużycia mechanizmów. Edytowane Wtorek o 20:18 przez BB84 Cytuj
BB84 Napisano Środa o 15:50 Autor Napisano Środa o 15:50 Kolejne kopyto i otwory przelewowe 4mm pod pokładem. 1 Cytuj
BB84 Napisano Czwartek o 13:58 Autor Napisano Czwartek o 13:58 (edytowane) Poproszę Was o pomoc, bo mam mętlik. Czy zestaw bronco, z którego można niby złożyć U-2322, U-2326, U-2336, U-2360 to wersja wczesna czy późna? otóż AI oraz fora podpowiadają, że Balkongerat (ta broda z przodu) odpowiada wersji późnej, ale w takim wypadku z przodu powinno być 7 otworów przelewowych w jednym rzędzie zamiast 3, znów dla 3 otworów nie zgadza się zupełnie Balkongerat (wersja wczesna), gdyż powinien być znacznie uproszczony. Moglibyście poratować materiałami wyjaśniającymi jak powinno to prawidłowo wyglądać? A tu efekt końcowy wiercenia, pokład będzie demontowalny, pod nim śruby M2 do rozkręcenia kadłuba. Edytowane Czwartek o 13:59 przez BB84 Cytuj
BB84 Napisano Czwartek o 23:51 Autor Napisano Czwartek o 23:51 Kolej na rury torpedowe. Odpalanie przez przesunięcie torpedy serwem poza zakres działania magnesu lub przez małą sprężynę zwalnianą serwem, ewentualnie poprzez odchylenie/odsunięcie magnesu od torpedy. Tak czy inaczej rury trzeba nawiercić, żeby śruba napędowa miała dobry kontakt z wodą. 1 Cytuj
M.A.V. Napisano Piątek o 08:47 Napisano Piątek o 08:47 18 godzin temu, BB84 napisał: U-2322, U-2326, U-2336, U-2360 to wersja wczesna czy późna? otóż AI oraz fora podpowiadają, że Balkongerat (ta broda z przodu) odpowiada wersji późnej..... z tym to różnie bywało szczególnie pod koniec wojny, zdarzały się nawet miksy... tak na szybko kwit mogę ci dać tylko do 2360 : jak widać GHG w wersji później i 3 otwory... daty z budowy też nie są zbytnio pomocne bo tutaj przykładowo masz 2365 (oddany do służby miesiąc później niż 2360) a GHG ma wczesne i 3 otwory : ( fotka z czasów już powojennych podczas "porządkowania" portu) a tutaj wrak 2344 ( więc "teoretycznie" powinna być wersja wczesna ) a dziób klasycznie późny : 1 Cytuj
BB84 Napisano Piątek o 15:49 Autor Napisano Piątek o 15:49 (edytowane) Zdjęcia pochodzą bodajże z książki Vom Original zum Modell. To zostajemy przy tym co stworzył bronco. Jeszcze jedna kwestia, uchwyty na kiosku widziałem w dwóch wersjach, proste i wygięte w dół. Czy tu też panowała dowolność? Co do kratek w bronco, dziobowe i środkowe wyglądają przyzwoicie, natomiast rufowe będą raczej do wycięcia, powinny mieć chyba odpowiednio dwie sztaby dla większej i jedną dla mniejszej kratki. Edytowane Piątek o 15:50 przez BB84 Cytuj
BB84 Napisano wczoraj o 17:29 Autor Napisano wczoraj o 17:29 (edytowane) Mam nadzieję, że nie zanudzę Was na śmierć drobnymi postępami, ale w ten sposób łatwiej relacjonować mi postępy. Rury gotowe, powiercone, wyszlifowane, reszta to druk 3D. Dotarły też inserty M2, M3, które zamierzam wtopić w drukowane wręgi i połączyć połówki kadłuba w okolicach otworów przelewowych pod pokładem, które wcześniej wierciłem. W ten sposób będą niewidoczne, a na spodzie nie będą rzucać się w oczy. Podział robię pionowy jak przewidział producent, w ten sposób całość będzie sztywna bez szpecących szczelin, a zachowam pełny dostęp do mechanizmu torped i sterów. Edytowane wczoraj o 18:02 przez BB84 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi