kubaszon555 Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 KonDi nie kupowałem jeszcze w żadnym zagranicznym sklepie, robili to moi znajomi i od nich mam te informacje. Nie kupowałem z bardzo prozaicznego powodu, przelewy zagraniczne są cholernie drogie, a druga opcja to płatnośc kartą kredytową (podajesz jej numer i oni Ci ściągają) Jednak ja takowej karty nie posiadam i nie wiem czy chcę ją miec (gdyby moja ukochana się do niej dorwała-byłaby tragedia na miarę titanica ). Co do przesyłki...zależy co kupujesz, w jakim kraju i jaką opcję wysyłki wybierasz, jeśli kupisz kalkę to za list z europy (strefy euro) zapłacisz w przeliczeniu jakieś 20 zł, za model do 3 razy tyle. Kurier jest oczywiście droższy. Bardzo mnie kuszą te zagraniczne sklepy jednak póki co dużo moich potrzeb kupuję w polskim internecie, z roku na rok jest coraz więcej bardzo ciekawych modeli i dodatków, tak więc nie spieszy mi się żeby kupowac na całym świecie. Choc może dla 3 DC-8 z minicraftu zrobię kiedyś wyjątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Myślę że chodzi o te kalki... Dokładnie o te mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 No tak , gdyby nie te płatnosci juz bym zamówi bo chciałem zrobić jak juz pisałem w amerykańskim i oto taki znalazłem Bardzo mi sie podoba to malowanie jak i ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 No właśnie mam dokładnie ten sam. Ciężko jest dobrac kolor granatowy na górę kadłuba, z tego co pamiętam mieszałem 2 farby matowe i na koniec dałem lakier błyszczący i chyba tak za ciemne wyszło KonDi poczekaj trochę i uważnie śledź alle...o w ostatnim roku były 3 takie boeingi i chyba ze 4 inne w tym 300 w barwach AA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Do zakupów poza sklepami polecam też e-bay. Co ciekawe (a na pewno już wiecie) część sprzedających na w/w serwisie oraz część sklepów honoruje zapłatę pay-pal'em. Założenie konta jest bezpłatne. Co ważne od 2008r zasilenie konta na pay-palu może odbyć się przelewem w zł z polskiego konta - pieniądze są księgowane po ok 48 godzinach. Jednyny haczyk jest w tym że pay-pal za płatności w funtach czy euro liczy sobie po wyższym kursie niż NBP. Sciągałem kilka razy paczki z Honkongu (LuckyModel) pocztą lotniczą. Mniej się opłaca oczywiście sciąganie chemii modelarskiej (ciężka paczka:) ) ale mimo sporej opłaty za przesyłkę - przebicie i tak jest spore (np. areograf Gunze z przesyłką wyniósł 50% ceny w Polsce). Wracają do e-bay - ciekawe aucje są z Wielkiej Brytanie - dzięki przesyłką ekonomiczną. Np. Niemiec przeważnie koszt przesyłki to 17euro - ale jak jest okazja to i tak warto. Teraz gorzej - bo euro sporo poszło do góry. Ale udało mi się w przyzwoitej cenie upolować np. DC-10 czy B747. Zresztą jest to jedyne miejsce na zakupy dawno już nie produkowanych przez revella czy airfixa modeli np. B727-100, Tristar czy właśnie DC-10. Wracając do paczek z np. Hanannstsa jak kogoś nie odstraszają ceny - moża zawsze paczkę zamówić wspólnie Ciekawym rozwiązaniem poza zakupami konkretnych modeli czy to na aukcjach czy w sklepach - są konwersje. Polecam BrazModel http://www.brazmodels.com/ Dzięki temu można np. wykonać nie produkowany model B 757 - 300 (na podstawie modelu Minicrafta) http://www.brazmodels.com/Boeing/B757-300/B757-300Kitphoto.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 My tu gadu gadu a to przeciaż warsztat więc jak budowa idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Generalnie stoję z robotą bo dziś w nocy położyłem drugą warstwę szpachlówki, która jeszcze nie wyschła Dziś jadę to teściów i niestety wrócę do domu późno, mam nadzieje, że uda mi się dziś coś jeszcze zrobic... Od 2 lat mam zaczętego MD-81 z minicraftu w barwach SAS (do wyboru nowe lub stare-wybrałem stare). Wczoraj otworzyłem karton, żeby zobaczyc na czym stanęło-mam sklejony kadłub i skrzydła. Tak więc niedługo założę wątek z kończenia tej latającej rury Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Wstępnie skrzydła świetnie leżą tak więc nie przewiduję szpachlowania Co do 757 chodzi mi o wszystkie 3 wersje silnikow czyli GE, PW i RR. Co prawda silniki RR w wykonaniu minicraftu to czysta fikcja, na okładce są RR w środku PW dlatego wykorzystam RR z 767 Revella. Przy okazji machnę jakieś in-boxy Mam pytanie za zarazem prośbę o pomoc... Niestety z obrazków na pudełkach 757 nie wiele wynika :( Mam jeden model w malowaniu TWA i jeśli instrukcja nie kłamie jest to model z silnikami PW2040 - więc pasuje do polskiego Fischer'a (SP-FVP). Pisałeś że jeszcze są modele z innymi silnikami - które to wersje minicraftu? A może obiecane in-box ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Niestety przez najbliższy tydzień nie zamieszczę zdjęc bo pożyczyłem mojemu tacie kartę pamięci. Dlatego zamieszczam zdjęcia okładek: silniki GE silniki PW silniki RR Kiedyś na stronie minicraftu były opisane te modele (z jakimi są silnikami itp), teraz niestety częśc z nich nie jest już oferowana i co za tym idzie nie ma ich na tej stronie. Na ostatnim zdjęciu masz 757-200 z silnikami RR na okładce widac ich charakterystyczny długi rurowaty kształt. Niestety w środku są te same silniki co do TWA czyli PW. Co do malowania United i silników GE muszę zerknąc do pudełka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Właśnie byłem zajrzec do pudełek 757, niezłe jajca są! 757-200 w barwach TWA faktycznie ma silniki PW 2040 (opis z instrukcji) 757-200 Eastern posiada silniki RR (opis z instrukcji, okładka plus zdjęcie sklejonego modelu na boku instrukcji), jednak w pudełku znajdują się standardowe silniki PW 2040 (na szczęście mam silniki RR) 757-200 United posiada silniki PW 2037 (opis z instrukcji), W zestawie oczywiście te same silniki co w dwóch poprzednich, a żeby było jeszcze ciekawiej, na okładce i zdjęciu ze sklejonym modelem są obecne silniki RR! Ręce i wszystko inne opada, pozostaje zdobyc dokumentację i samemu przerobic co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Czyli jak z drogą - wszystkie prowadzą do Rzymu Wynika z tego że we wszystkich pudełkach są te same model tylko inne kalki... no to faktycznie ciekawe doświadczenie ;) Druga spraw z podobnej beczki : mam dwa revelowskie B747 jeden Lufthansy (B747-430) a drugi British Airways (B747-436) jak się domyślam z silnikami RR A pytania brzmią: - czy ktoś inny używa wersji RR ? - nie wiesz kto robi (i gdzie można kupić) fajne kalki do tej wersji - podbna sprawa z wersją 430 - może da się ją przerobić na inne linie lotnicze? Brakuje mi zestawienia jakie wersje latają z jakimi silnikami a ze zdjęć czasami trudno wywnioskować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Też mam te modele:) Co do silników RR nie spotkałem się z innym użytkownikiem poza British Airways (podobnie było z revelloskim 767-300 RR tylko do BA) a Wersję Lufthansy możesz śmiało przerobic na KLM, ANA, UA. Na pewno są robione kalki do malowania ANA z Bdecals bo je mam zresztą mam zamiar je użyc zamiast malowania Lufthansy. W KLM ten model był robiony od 1997 do 1999, a United to amerykańska edycja revella (nieosiągalny). Zajrzyj dziś na all...o jest tam ktoś kto sprzedaje dziś kalki do 747-400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Dzięki za pomoc i podpowiedź... I jak w sklepie - człowiek idzie po jedno a kupuje drugie Nie kupiłem w końcu kalek do 747 (jeszcze jest w dalekich planach) ale za to dwa "polskie" zestawy LOT oraz AirPolonia, Fischer itd. Dzięki temu mam komplet kalek na B737-300/400/500 z Dako i B757 a może kiedyś będzie wtrysk z ATR i Embraer 145 oraz jakieś wznowienie (lub Zvezda) B767 - będzie szansa na wykorzystnie całości A jak model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 To fajnie, że kupiłeś te kalki, ja mam od tego samego sprzedawcy i naprawdę cieszę oko. Zastanawiam się nad komplecikiem (fischer, central, air polonia, eagle) Jednak nie bardzo mam na co je przykleic. Musiałbym zdublowac moje sklejone 737 Z modelem niestety stoję, w niedzielę zacząłem szlifowac kadłub i wstępnie wpasowałem kabinę, niestety wczoraj dostałem zlecenie, które muszę zrobic na przyszłą środę i przez to nie mam kompletnie czasu na moją maskotkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Dziś chyba dobry dzień na ciekawe zakupy Znalazłem na jednym z serwisów aukcyjnych taki wynalazek : Nawet nie wiedziałem że Revell robił w takich barwach A310 I nawet udało mi się go zakupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Hehe mam też ten model Jedyny minus tego zestawu to kalki, wtedy revell robił je sam, dosłownie 3 lata później zaczął korzystac z innych firm pokroju cartografa. ( o wiele bardziej bogate w szczegóły)Model jest chyba z 1997 ale głowy nie daję. Dobrze, że go zdobyłeś, w tej chwili to zabytek klasy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Ile zapłaciłeś Ja mam w planach kupić Airbus A 321-100 Lufthansa Retro Design Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 KonDi zwróc uwagę na silniki tego Airbusa 321 to nie są zwykłe CFM tylko IAE Jeśli chcesz go zrobic w innym malowaniu weź to pod uwagę. Mój będzie w nowym malowaniu SAS Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 No najtaniej nie było ale jak pisał mój szanowny przedmówca zabytek klasy zero poza tym jeszcze jest tylko drugi model A310 Revella w malowaniu Interflug - więc mam wrażenie że brzydszym Model kosztował na e-... jedyne 16f + 5f przesyłka więc na nasze jakieś 100zł ... czy to dużo ... hmmm - zostawię ocenę potomnym A wracając do A321 - nie wiem czy jest jeszcze w naszych sklepach - przed chwilą sprawdzałem jest w lucky model - za jednyne 11$ + ok 6$ paczka lotnicza - więc jakieś 60zł. Jednym słowem pasażery tanie nie są ale te ceny biją modele pasażerów z Amodel'u w 1/72 po 200-300$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 KonDi zwróc uwagę na silniki tego Airbusa 321 to nie są zwykłe CFM tylko IAE Jeśli chcesz go zrobic w innym malowaniu weź to pod uwagę. Mój będzie w nowym malowaniu SAS Pozdrawiam Aż sprawdziłem (mam w szafce jeszcze nie ruszony) patrzą po rejestracji wynika że to model A321-131 hmmm... mam jeszcze drugiego w normalnym malowaniu Lufthansy - też mam takie same motorki to też ta sama wersja - chyba revell nie robił innej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 To i tak dużo nie zapłaciłeś, ja dałem 2 lata temu za niego (allegro) 160 zł z przesyłką Miałem też wersję Interflugu ale sprzedałem bo wydawała mi się nudna, teraz żałuję bo mógłbym ją zrobic bez wingletów w barwach Panamu Revell robił także wersję z CFM oto dowód: Wydawało mi się, że revell wznowił model z tymi silnikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Nawet na pudełku jest napis Oj za mocny w silnikach nie jestem - ale tak to jest jak się człowiek na stare lata z normalnych modeli na pasażery przerzucił (kłopoty wieku średniego ? ) Fajny jest np. A319 - w pudełku są do wyboru dwa komplety silniczków jedne to IAE V-2500 do BA (czyli A319-131) a drugi dla Germanwings to CFM56 (czyli to wersja A319-112) Ponieważ i tak go mam zamiar robić w malowaniu BA - mam pytanie czy te silniki da się wykorzystać do A321 ? Jeszcze sprawdziłem A320 (SWISS+THOMAS COOK) to też chyba V-2500? Szkoda że nie dają silników do wyboru... I przydał by się do kolekcji A318 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Byłem sprawdzic wypraski 321 i 319 (te same zestawy co Twoje) i po przymierzeniu, wnioskuję, że są takie same W rzeczywistości te od 321 były nieco mocniejsze, ale z zewnątrz są identyczne. 320 Thomas Cook ma też te same silniki, a swoją drogą ciekawe jest to malowanie...a na 318 przyjdzie nam niestety poczekac, liczyłem, że revell się podejmie tego tematu, jednak ostatnio temat pasażerów nie jest dopieszczany przez tego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 kilka lat temu kupiłem model A 321 Austrian "Millenium" firmy Revell. Producent zamieścił dwa rodzaje silników: IAE V-2500 oraz CFM56. Swojego airbusa zbudowałem z silnikami CFM56 wzorując się na zdjęciach oryginału (zdjęcia w galerii). Ale A 321 też można zrobić z silnikami IAE V-2500. Przykładem może być egzemplarz D-AIRX Lufthansy w malowaniu "Retro". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 A Revellowski A-320 jakie silniki oferuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi