RobertROBO Napisano 7 Lutego 2009 Napisano 7 Lutego 2009 Cześć Jak widać na załączonym obrazku pokład jest, delikatnie mówiąc, niedokładnie pomalowany. Malowałem go farbą w sprayu, gdyż nie posiadam aeorgrafu, a malowanie pędzlem wychodziło mi bardzo kiepsko. Linie imitujące deskowanie zostały poprostu zalane farbą( 3 warsty farby zrobiły swoje). Jak nalepiej je przywrócić? Czy zmyć farbę czy też lekko przeszlifować? Proszę o radę. Pozdrawiam Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Lutego 2009 Super Moderator Napisano 7 Lutego 2009 Proponuję farbę całkowicie zmyć w jakimś ustrojstwie - inny koledzy podpowiedzą w czym. Jeśli jednak chodzi o pomalowanie ponowne to, jeśli nie masz aero, to pozostaje pędzelek. Spróbuj olejami artystycznymi: Najpier na pokład jakiś podkład a potam tak jak byś robił washa, ale żeby farby bylo więcej niż w standardowym washu. Podczas kilkudniowego wysychania delikatnie pędzelkiem, najlepiej płaski, nakładasz inne odcienie, i tak po kilku dniach cierpliwej pracy powinien wyjść ładny waloryzowany kolorami pokład... Nie byłem jeszcze w takiej sytuacji, gdzie pokład nie jest malowany aero ale własnie w ten sposób bym zrobil. Cytuj
BALROG Napisano 7 Lutego 2009 Napisano 7 Lutego 2009 Mój ulubiony kolega z Kartonwork Grzegorz75 używa do tego celu kreta do rur plastiku nie ruszy ale nie wiem czy sobie poradzi z olejna Cytuj
perdidos Napisano 8 Lutego 2009 Napisano 8 Lutego 2009 Jak wystarczająco mocne stężenie a pokład odleży słuszny czas w kąpieli- to powinno sobie poradzić;) Nie zapomnij o rękawicach ochronnych i najlepiej skombinować metalową emaliowaną miskę. Życzę miłej zabawy w ''młodego chemika'' ;) Cytuj
tornado Napisano 8 Lutego 2009 Napisano 8 Lutego 2009 Aby przyspieszyć zmycie farby pokład można ptraktować zmywaczem Wamoda, odczekać z pół godzinki i dopiro po tym zabiegu wymoczyć go w Krecie. Cytuj
RobertROBO Napisano 14 Lutego 2009 Autor Napisano 14 Lutego 2009 Cześć, Dziękuję wszystkim za pomoc.Użyłem Wamoda i wszystko elegancko zeszło........kurcze ale śmierdzi ten zmywacz, po godzinie głowa jak balon. Pozdrawiam Cytuj
Scania :D Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Mam pytanko ile dlugosci ma ten model po zlozeniu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi