kubisz Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Kilkanaście lat temu też miałem okres Hummeromanii, skleiłem ich 8. Wtedy wydawały mi się bardzo do przyjęcia. Jakiś czas temu, kiedy ja wróciłem do modelarstwa, a Hummeromania wróciła do mnie, przyjrzałem się im i już do przyjęcia nie były. Z pierwszego odzyskałem 1 część, poszedł do kosza. Z drugiego odzyskałem części 5, też poszedł do kosza. Trzeci i czwarty po przeróbkach i przemalowaniu znowu są do przyjęcia. Z czterech ostatnich (i z jeszcze jednego sklejonego, wycyganionego od kolegi) powstały 3 kolejne do kolekcji. Ten jest ostatnim z nich. Przedstawia pojazd w wersji M1025 HMMWV Armament Carrier z dodatkowym opancerzeniem, w barwach USMC z wczesnego okresu operacji OIF (2003). W swoim pierwszym życiu był to M998 z Italeri w wersji z brezentowym dachem, te części zostały już wcześniej wykorzystane w innym składaku. Tutaj podwozie i dolna część nadwozia pozostała z Humvee Italeri, a model dostał przednie okno, osłonę z przodu i osłonę strzelca z Academy, lusterka, dach i uzbrojenie z Tamiyi oraz koła MIG Productions. Stary model Italeri przedstawia prototyp Humvee, dla którego charakterystyczny jest brak potrójnych, podłużnych przetłoczeń na bokach pod drzwiami oraz otworów wentylacji kabiny z prawej strony przed drzwiami pasażera. Żeby zasłonić te braki użyłem zestawu dodatkowego opancerzenia z drzwiami z Eduarda (35778). W środek poszło sporo elementów ze "szrotu", bo we wnętrzu proponowanym przez Italeri hula wiatr. Dodatkowe wyposażenie to Tamiya, Italeri i Legend Productions. Model jest nie tylko zlepkiem różnych części, ale także różnych pomysłów. Jego ostateczny wygląd był wzorowany na wielu zdjęciach oryginałów. W sieci udało mi się znaleźć zaledwie 2 fotki Humvee w wariancie Armament Carrier z drzwiami o takim kształcie, ale bez dodatkowego opancerzenia boków. Jednak biorąc pod uwagę to, że w Iraku jeżdżą różne dziwaczne Humvee, a aż 3 firmy (oprócz Eduarda także Lion Roar i Blast Models) mają w ofercie podobne zestawy dodatkowe z taką konfiguracją opancerzenia, powstał właśnie taki cudak. Mam tylko wątpliwości co do przecinaka do drutu, czy miałoby sens zamontowanie go do górnej części przedniej osłony? Wytrzymałby? Poniżej dwa zdjęcia "warsztatowe" - tak wygląda w środku: A tutaj w towarzystwie kolegów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Ładnie odpicowałeś tego HUMVEE-ego. Wyszedł chyba nawet lepiej niż mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Wyszedł bardzo fajnie. Z resztą jak wszystkie. ;-) Żebym ja miał tyle samozaparcia, aby wszystko skończyć.;-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi