tees Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Witam. Właśnie nabyłem trzy modele szybowców z nowej serii POLSKIE SZYBOWCE. Modeliki są znane już od lat. Wypraski nic nie zmienione i nawet kalki te same co przed laty. Skala oczywiście 1/72. Pozytywne wrażenie robi opakowanie i sposób pakowania wyprasek ala Hobby Boss . Jeśli chodzi o malowania to obrazki na pudełkach ni jak się nie mają do tego co w oparciu o kalki można wykonać a rysunek bociana jest całkiem innej wersji niż w pudełku co może niektórych zmylić. Na dodatek w modelach Jantara i Muchy mam kalki na jedną stronę kadłuba i na jedno skrzydło. Producent pewno zapomniał że takie coś jak szybowiec ma dwie strony lub kryzys firme tak skutecznie trafił że oszczędności robią nawet na kalkach. Ale zato dostajemy w każdym zestawie klej. Dobrze że znowu się pojawiły te modeliki ale niekonsekwencja producenta znowu daje o sobie znać. Oto fotki: Bocian Jantar Mucha POzdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Dobrze że się pojawiły znowu na runku te zestawy.Osobiście posiadam wszystkie z czasów kiedy sprzedawane były w innych pudełkach. Niekompletne kalkomanie to chyba przesada ze strony firmy która to wypuszcza na rynek.Może chcą aby kupić dwa identyczne modele żeby mieć komplet kalek. A sprzedawanie tych zestawów na Allegro jako Nowość to wprowadzanie kupujących w błąd.Mimo wszystko jedyne polskie szybowce w 1/72 na naszym rynku i wymagają sporego nakładu pracy (szczególnie Jantar). Na warsztacie mam Zefira - ciężko idzie, ale idzie. Pozdrawiam miłośników patyków. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimas Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 ja robie boćka ale zywicznego w 1:48 i zaczołem go juz malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 No muszą spieprzyć. Za co się polscy producenci nie wezmą - muszą spieprzyć. I znowu przez 20 lat nikt nie zrobi porządnego Bociana czy Muchy w 1/72. Bocian i Mucha są jeszcze znośne - Jantar to dopiero wynalazek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Właśnie nabyłem Jantara (łomatkoboska, ależ badziew :( ) i całkiem ładnego Gila. Dobrze, że ktoś wypuścił reedycję, bo modele te nawet na allegro już ciężko było dostać, ale z tymi kalkami to przegięcie totalne. Dobrze, że Gil ma obie, ale co ja zrobię z jantarem to naprawdę nie wiem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 26 Marca 2009 Autor Share Napisano 26 Marca 2009 Armia- po prostu zadzwoń do producenta czyli firmy M & H Bracia Darscy ( tel. znajdziesz na www bracia -darscy.com.pl)i poproś o przysłanie brakujących kalek. Ja tak zrobiłem i problem z głowy.A tak na marginesie to po rozmowie (bardzo miłej zresztą )z właścicielem tejże firmy mogę powiedzieć że zdają sobie sprawę z faktu iż poszła feralna seria z brakującymi kalkami i nie będą robili problemu z dosłaniem tychże kalek. Jakby co to bij do mnie bo mam jeden bloczek więcej więc podziele się z tobą. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Ot taka ciekawostka na wieczór - przyjrzałem się wypraskom Gila i zauważyłem coś dziwnego. Skrzydła i statecznik pionowy zrobione są ... w negatywie. Tam, gdzie poszycie powinno być zapadnięte, detale są wypukłe. Wygląda to absolutnie paskudnie a nie mam pojęcia, jak można to poprawić bez robienia skrzydeł od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi