Skocz do zawartości

Fr. Wschodni - 1:72

Gościu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 136
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

za rzadko

tyle widać, resztę urwało.

Ale rozpierducha

niewiele sie różni dramaturgią od zdjęcia oryginału.

TankRed1070 - brak tylko puszek po coli, podgniłych paczek po pap....i oczywiście korków od ŁIN ;)

Wcielam plan w życie - skleiłem obramowanie właściwe, gdzieniegdzie odchylając by idealnie nie dolegało.

Jak mi wyschnie baza, biore się za niszczenie...ale to później.

ResizeofDSCF3362.jpg

ResizeofDSCF3361.jpg

ResizeofDSCF3360.jpg

ResizeofDSCF3359.jpg

Celowo juz teraz nadałem nazwe scence(Żółwik, wyjąłem Ci oręż z dłoni :p) by farbka wraz z drewnem się niszczyła równomiernie.

A tu zbliżenie na gruzik, znów nieco podkolorowany:

ResizeofDSCF3363.jpg

p.

Biorąc pod uwagę tempo prac to ja mam pytanie: robisz to zawodowo, czy co? Ktoś Ci płaci za te cudeńka? A tak na poważnie ile czasu dziennie poświęcasz modelarstwu? Bo to jest po prostu niemożliwe...

Człowieku weź się odczep. Co Cię obchodzi prywatne życie jakiegoś modelarza. Zamiast wypisaywac takie brednie zajmij się klejeniem i malowaniem. Może dojdziesz do takiego mistrzostwa bo jak na razie to jesteś mistrzem, ale w trollowaniu.

Biorąc pod uwagę tempo prac to ja mam pytanie: robisz to zawodowo, czy co? Ktoś Ci płaci za te cudeńka? A tak na poważnie ile czasu dziennie poświęcasz modelarstwu? Bo to jest po prostu niemożliwe...

Człowieku weź się odczep. Co Cię obchodzi prywatne życie jakiegoś modelarza. Zamiast wypisaywac takie brednie zajmij się klejeniem i malowaniem. Może dojdziesz do takiego mistrzostwa bo jak na razie to jesteś mistrzem, ale w trollowaniu.

Widzę, że dla niektórych użytkowników brak emoty jest barierą nie do przejścia w zauważeniu różnicy pomiędzy negatywnym wydźwiękiem postu, a wyrażeniem podziwu nad tempem pracy... bez komentarza...

Może byś tak coś więcej napisał o technice robienia tego gruzu? ;)

Jaka tam technika, to jest to samo co użyłem do wykonania rampy.

Opis techniki:

zgniotłem gips

koniec opisu techniki

Uznałem że będzie to właściwsze aniżeli zasypanie tonami pigmentu...czy wykonywanie na nowo z gipsu.

Zawsze staram się wykorzystać el. naturalne do maximum.

Reszta to układanie i malowanie - na to nie ma jednoznacznych wskazówek.

Bład w napiesie. To nie literka "n" u Ciebie jest "i".

dokładnie, lata świetlne wstecz temu żegnałem się z cyrylicą...co mnie nie usprawiedliwia...no może nocna zasiadka troszkę ;)

W każdym bądź razie zacząłem proces postarzania drewna.

W pierwszej wersji chciałem zrobić ostrzelane drewno...jednak wykombinowałem...no może nie wykombinowałem, bo propozycja już była..ale komu innemu podpowiadałem w warsztacie, nie skorzystał więc sam tak wykonam..a jak?

zobaczycie.

Po wczorajszym usypianiu nad warsztatem podciągnąłem do tego etapu:

ResizeofDSCF3365.jpg

ResizeofDSCF3372.jpg

ResizeofDSCF3366.jpg

ResizeofDSCF3367.jpg

p.

Opis techniki:

zgniotłem gips

koniec opisu techniki

p.

A czym scalasz ów zgnieciony gips? Wikol? Myslisz, że da się taką metodą zrobić coś w stylu Afrykańskiego gruntu? W sensie, czy na podstawie Twoich doświadczeń można to wykorzystać na większej powierzchni?

na podstawie Twoich doświadczeń

hah, dobre...to było pierwsze doświadczenie z gruzem....także można pospekulować(przynajmniej ja)

da się taką metodą zrobić coś w stylu Afrykańskiego gruntu?

skoro dało radę gruz...to wydaje się że i do każdego terenu się nada.

Potrzebna tylko faktura, jeśli się ją uzyska...to pozostało tylko oszukać malowaniem.

Scalam wodą i pyłkiem startego gipsu na papierze.

Z reszta, jak już dokleję wiate i podmaluję by miało to ręce i nogi pstryknę fotkę dioramki na "boku" - ona nie jest "sypka" - gdzie przy najmniejszym kichnięciu pewnie wszystko by się sypnęło.

Otrzymałem także pytanie jak zatrzymałem pigmenty na torach.

Jakiś spory czas temu opisywałem technikę zatrzymywania pigmentów na gąskach, by się przy fixowaniu pacia nie zrobiła.

To samo obowiązuje do wszystkich powierzchni modelu i terenu - nietylko gąsek

Ładuję fixer do aerka i na najmniejszym ciśnieniu aplikuję na pow.

Ważne jes by przed fixacją, pigment był kładziony na mokra powierzchnię(zwilżoną WS czy Thinnerem)

p.

Fajnie, że poprawiłeś literkę. ja też miałem ruska dawno (mierny na maturze w 1994), ale litery jeszcze pamiętam

Podoba mi się kolor betonu i drewna.

Sądzę, że po udanym experymencie z PIII, zaludnisz dio jakimiś hitleriowcami?

Co do napisu to wygląda bardzo OK. Nie traktuj tego jako czepialstwo - dla Rosjan to nie był żaden front wschodni.

Przypomina to raczej to co w latach 90ych można było zobaczyć z tramwaju, którym jeździłem do szkoły:

-OK!

-Ale co?

-Wsjo.

-Co wsjo?

-OK

Podoba mi się kolor betonu i drewna.

a podziękować.

dla Rosjan to nie był żaden front wschodni.

zgadza się, tyle tylko..że historyjka o nich nie traktuje ;)

Dla szkopków był.

A po co cyrylicą?

2 znaczność ;)

zaludnisz dio jakimiś hitleriowcami?

Bez tego się nie obędzie...ale zawsze się wciągam w dany temat...to dodaje, dodaje...i ciężko mi powiedzieć sobie STOP.

Jak uczyniłem z wraczkiem.

Ogólnie...to już nawet nie wiem, czy chce tam mieć zimowego stuga, czy "zwykłego"...i czy to w ogóle ma być działo

Pewne jest to, że coś się wymyśli ;)

O, a ja ma także ciekawą kontrhistoryjke:

stoi x i y nad pralką.

X mówi:

- Ty, Y, ale ona jest popsuta

Y - tak? a skąd wiesz?

X - no nie wiem, ale jest popsuta.

Wracając do scenki:

ResizeofDSCF3377.jpg

ResizeofDSCF3376.jpg

ResizeofDSCF3375.jpg

ResizeofDSCF3374.jpg

Gruz leci za dioramkę i wciąga ramke w całość.

W pustych przestrzeniach między gruzem...a to znów później ;)

W każdym bądź razie jest to na razie czysta..hyh, czysta..no kartka pod dalsze mazianie.

Tu natomiast fotka pokazująca, iż scenka nie jest z tych "do zdjęcia":

ResizeofDSCF3378.jpg

p.

Odsptrokaciłem torowisko, gasząc jasne akcenty...do odpowiadającego mnie stopnia.

Przód ramki poszedłbył ziemią, a boki schodząc się z gruzem dają fajny kontrast boczny.

Gdzie tył to sam zsypany gruz, a przód to ziemia.

Obsadziłem wstępnie wiatę, nadając jej jasnych, żywych kolorków.

Zdrapałem ze słupa gdzieniegdzie farbki, pomarańczując.

Tu i ówdzie mazne kontrastem...i powinnobyło mi wyjść ok.

Po zabiegach typu...bawimy sie pędzelkiem tony osłabną, nadając ponurego stanu.....chociaż juz teraz, bez gaszenia jest ponuro...zdjęcie na ciemno ;)

ResizeofDSCF3394.jpg

A tu oczo..krzykliwe tło:

ResizeofDSCF3386.jpg

ResizeofDSCF3383.jpg

ResizeofDSCF3382.jpg

ResizeofDSCF3381.jpg

ResizeofDSCF3380.jpg

Zastanowie się, czy siąść olejami na dachu, czy pigmentami..a może zmieszam...zobaczysię.

p.

rObO87 - jak dotąd akrylami i pigmentami.

maznąłem tu i tam, ma sie tak:

ResizeofDSCF3408.jpg

ResizeofDSCF3404.jpg

ResizeofDSCF3403.jpg

ResizeofDSCF3401.jpg

ResizeofDSCF3397.jpg

Tak wymaltretowałem dach:

ResizeofDSCF3407.jpg

Część któraśtam dioramologu:

ResizeofDSCF3418.jpg

ResizeofDSCF3416.jpg

ResizeofDSCF3415.jpg

ResizeofDSCF3414.jpg

ResizeofDSCF3410.jpg

ResizeofDSCF3409.jpg

trafiony i zasypany w gruziku, trafienie w lewą płytę wanny - od boku.

Postaram sie to wszystko jakoś podmalować...i może cosik z tego wyjdzie.

p.

Panzer IV: dwa szczegóły mi nie leżą: krzyż na lewej burcie wypada w miejscu "skrzynki" na zapasowe koła jezdne. A samych zapasów nie widać. To jednak moim zdaniem mocno ryzykowny zabieg. Właz kierowcy powinien moim zdaniem być albo "kość słoniowa" albo w kolorze podstawowym.

StuG: otwarty tylko właz dowódcy... to chyba nie wróży najlepiej dla reszty załogi... :(

EDIT: Teraz przyjrzałem się dokładniej zoomom i powiem Ci, że wygląd zadrapań na StuGu mnie zmiótł. RE-WE-LA-CJA!

dwa szczegóły mi nie leżą

jest ich więcej, sam je widzę i dzięki za zwrócenie uwagi.

Myk polega na tym, że miałem je zrobić OOTB a w zestawie F1 tego Dragon nie przewidział.

Dorabiać nie chciałem z uwagi na powyższe.

Właz miał byc jako wymieniony(odświeżony, awers i rewers sa w minii)...ale skoro koncepcja się zmieniła zostanie zmienione zgodnie z wytycznymi.

Załuje tylko, że upartość nie pozwala mi na zaprzestanie.....

Zamiast robić sobie coś od nowa, robię od końca...próbując to jakoś poskładać..ech.

Nie wiem czy to dobrze, jednak znając mnie nie odpuszczę i wypale pewnie jeszcze jedną dioramolożką ^^

Co do KO stuga, przeczucie Cię nie zwodzi...ja chciałem wpierw usypać dwa kopczyki obok z gruzu...a nawet przeszła mi błyskotliwa myśl by wystrugać 2 trumienki.Na moje(i chyba Wasze także) szczęscie osobista Yurorka wyperswadowała mi to szybkim "zerkiem".

p.

Myk polega na tym, że miałem je zrobić OOTB a w zestawie F1 tego Dragon nie przewidział.

Żartujesz! Oglądając wypraski nie zwróciłem na to uwagi... No to niezły babol. Co ciekawe w innych czwórkopochodnych z Dragona są i skrzynki albo uchwyty na zapasy jak i same zapasy.

miło mi to "słyszeć", zważywszy iż to były kompletnie nieplanowane operacje.

Zasadniczo to scenke KO ukończyłem, fotki przy świetle nieoczobijącym machnę późniejszą porą i umieszczę w odpowiednim dziale z dioramkami.

Tak machnąłem szpachlą po stugu:

ResizeofDSCF3463.jpg

ResizeofDSCF3461.jpg

ResizeofDSCF3460.jpg

ResizeofDSCF3457.jpg

ResizeofDSCF3451.jpg

ResizeofDSCF3450.jpg

ResizeofDSCF3449.jpg

ResizeofDSCF3446.jpg

A tu zdjęcia z "epoki"

ResizeofDSCF3459.jpg

ResizeofDSCF3452.jpg