Skocz do zawartości

B-17 F Academy - 1:200 :)

jachud3

Rekomendowane odpowiedzi

No... w przerwie między schnięciem Nashorna zacząłem sobie sklejać tą drobinkę. Mam nieco ambitne plany, mianowicie chce ją maksymalnie zwaloryzować własnym sumptem. I tu zwracam się do kochanych forumowiczów o pomoc Jeśli zauważycie jakiś błąd, nawet najmniejszy, od razu poproszę o alarm

Dobra, fota pudełka i jedynego malowania Fortecy:

DSC02736.jpg

Nie zdążyłem zrobić zdjęcia ramek, ale właściwie to nic straconego :P

(jak widać wyciąłem i skleiłem kadłub i jedno skrzydło)

DSC02739.jpg

Jakże obfita instrukcja

DSC02741.jpg

A tu sklejony kadłub, prawe skrzydło. Wyciąłem z ramek także tabliczkę z napisem "Boeing B-17F 1:200" do przyklejenia na podstawce oraz wyciąłem i zaszpachlowałem ślady po wypychaczach zarówno na tabliczce jak i na nóżce podtrzymującej model.

DSC02745.jpg

Części samolotu są na razie TYLKO sklejone, jeszcze nie szpachlowałem i nie szlifowałem po sklejeniu, wczoraj nie miałem wieczorem już sił

Jak pisałem, liczę na Waszą pomoc

pzdr.

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ha! Powodzenia To maleństwo jest troszke ponad 4x mniejsze od mojego I zobaczysz, że Twoj wyjdzie lepiej Siadam w pierwszym rzędzie i obserwuje Twe poczynania

Eee..nie będzie żadnych błędów

Jachud niestety chyba tego dokładnie malowania z tymi samymi numerkami nie ma... Ale, jeżeli chcesz moge Ci dać linki do zdjęć B-17 lub poprostu wejdź na airliners(pełno tam zdjęć, różnych malowań b-17), które też jest z dywizjonu/oddziału(nie wiem nie znam się na tym ), w każdym razie na ogonie ma literkę A w trójkącie Ogółem właśnie różni się tym, że to wersja G(wieżyczka przy kabinie bombardiera) i ma inne cyferki na ogonie Dla przykładu:

7f7a8991fac5a024med.jpg

Sorry za brak składni

a możę udałoby Ci się nawiercić okienka i podkleić kawałkiem folii? 100x lepiej wyglądałaby Twoja Fortecka:)

No żesz jasna cholera, ale ze mnie gapa! Pewnie, trzeba było to zrobić... Kurde, czemu ja skleiłem połówki...

Jakiś pomysł na wklejenie folii bez rozklejania? Jak nie to trudno, rozkleję :/

Aha, i co zrobic z oszkleniem na nosie? Tu już folia nie da rady :s Malować?

Jachud niestety chyba tego dokładnie malowania z tymi samymi numerkami nie ma...

No tak myślałem, też jakoś znaleźć nie mogłem.

lub poprostu wejdź na airliners(pełno tam zdjęć, różnych malowań b-17),

Trzeba będzie

Dzięki za odzew

Na airliners.net znalazłem zdjęcie załatwiające dla mnie dół:

0834515.jpg

Teraz muszę tylko pogodzić moją maszynę i jej malowanie z tym na zdjęciu i będzie

P.S.: Krzychu, pierwsze moje ruchy to właśnie wingspalette ;)

Aha, i co zrobic z oszkleniem na nosie? Tu już folia nie da rady :s Malować?

A utnijcież mu ten nosek i przyklejcież kawałek przeźroczystego plastiku dopiłowanego do kształtu. Będzie wyglądał dużo lepiej niż malowany A co do folii to chyba trza rozkleić...nie wiem jak inaczej to zrobić...

jachud3, Przednie oszklenie można zrobić po prostu wytłaczając je z folii, biorąc jako "kopyto" oryginalną przednią część kadłuba. Potem tylko odciąć przód i wkleić wytłoczkę.

A utnijcież mu ten nosek i przyklejcież kawałek przeźroczystego plastiku dopiłowanego do kształtu.

O, i to jest myśl Tylko.... przecież jak spiłuję przeźroczysty plastik to on nie będzie już taki przeźroczysty Wiem, że coś gdzieś na forum było z polerką oszklenia... Ktoś chce mi to w skrócie wyłożyć?

A co do folii to chyba trza rozkleić...nie wiem jak inaczej to zrobić...

OK, rozklejamy.... oby ta Contacta nie trzymała zbyt mocno

Przednie oszklenie można zrobić po prostu wytłaczając je z folii

Fakt, też opcja, ale kiedyś próbowałem wytłaczać owiewkę w 48 i nawet tu mi nie wyszło... Chyba jednak poszperam w nieużywanych częściach

Ej! Przecież mam zbędne oszklenie do Heńka He111 Revella.... oby się nadawało

Dzięki

O, i to jest myśl Tylko.... przecież jak spiłuję przeźroczysty plastik to on nie będzie już taki przeźroczysty Wiem, że coś gdzieś na forum było z polerką oszklenia... Ktoś chce mi to w skrócie wyłożyć?

Idziesz do kosmetycznego i kupujesz specjalny pilnik do paznokci...kosztuje 8 zł a efekty rewelacyjne...ma trójkątny przekrój i 6 gradacji , od piłowania do polerowania.

.... w uzupełnieniu wypowiedzi przedmówcy - tylko uważaj, bo są też trójkątne pilniki wyłącznie do polerowania i te są ciut bardziej kosztowne [jakieś profi??] - piłopolerka koło mnie jakieś 9 zł góra, te do polerki od 15 w górę... lepiej zapytać panią, co ją ciemne moce rzuciły do drogerii i pracować kazały :/

artoor_k świetne ale nie... może kiedy indziej

Co do oszklenia... Rozkleiłem, wycinam i... szok! Plastik grubości 1mm. Przy takiej wielkości okienek na B-17 jest to niewykonalne... Ledwie przebiłem się przez plastik i już muszę uważać, żeby nie wyjechać poza granice okienka Nawet gdyby mi się udało, grubość folii jako szybki jest śmiesznie mała w porównaniu do grubości plastiku. Postanowiłem zrobić tak:

wszystkie okna (wyłączając oszklenie bombardiera i bocznych strzelców, te wytnę) pomaluję na czarno i nakleję na nie odpowiedniego rozmiaru kawałki folii. Przy takiej skali błysk folii da iluzję szyby a czarny zapewni iluzję głębi

Czy ktoś ma może jakieś inne propozycje?

W tym modelu będziesz się pewnie ścierał z silnikami... Nie bardzo pasują do całości... Uważaj na ten element

Dzięki za ostrzeżenie

artoor_k, LordDisneyland, dzięki za wyjaśnienie

Jachud, a może wywierć otwory na okienka i pokombinuj z tym wynalazkiem humbrola do robienia szybek? Clearfix czy jakoś tak

Jachud, a może wywierć otwory na okienka i pokombinuj z tym wynalazkiem humbrola do robienia szybek? Clearfix czy jakoś tak

Sam nie wiem.. może.

Wczoraj siedziałem ponad pół godziny i poceniałem, pocieniałem, pocieniałem... Efekty bliskie zeru, ale porobię to dalej, po konkursie będę miał duuuużo czasu

Nowy pomysł: do przedniej szyby jak i do owiewek strzelców górnego i dolnego zrobię vacu. Na tym plastiku jest więcej linii mięzy oknami niż samych okien więc vacu dobrze im zrobi, potem te linie sobię namaluję po prostu.

Aha, na razie odkładam na chwilę B-17... konkurs zobowiązuje, a wszystko się chyba sprzysięgło przeciwko mnie :/ tak więc do zobaczenia około 4 kwietnia ;)

No dobra, zakończyłem pracę na konkurs, wracam do B-17 Na razie wyciąłem okno strzelca i pilota, podkleiłem folią.... Artur, jednak to świetny pomysł był, dzięki Teraz forteca wygląda trochę lepiej ^^ Jeśli mnie żaden sprawdzian niedługo nie dopadnie, jakieś focisze powinny się znaleźć.

pzdr.

Mały apdejt:

skleiłem i pomalowałem na czarny mat 'nóżkę' modelu:

DSC02805.jpg

Kadłub... wyciąłem okienka boczne i takie małe okno po boku oraz szybę strzelca górnego, dokleiłem stateczniki do obu połówek kadłuba:

DSC02806.jpg

W tym modelu będziesz się pewnie ścierał z silnikami... Nie bardzo pasują do całości... Uważaj na ten element

Dzięki za ostrzeżenie

Kamilu, miałeś 100% racji. Silniki i śmigła to jedna wielka pomyłka. Łopaty łamią się jak nie wiem co... na szczęście człowiek wynalazł CA

DSC02809.jpg

I tak na koniec - pomalowałem sobie tabliczkę na nóżkę:

DSC02812.jpg

chyba nie wyszło źle?

Wycinanie i obróbka okien to masakra Jeszcze nie zrobiłem połowy a już mam serdecznie dość.

Nowe fotki wraz z postępami, a te chyba będą rzadsze.. przeklęty plastik

pzdr.

No Jachud ładnie Ci idzie Ja już znowu pewnie na jakieś 2 miesiące straciłem faze na modelarstwo, za szybko sie poddaje Mnie szpachlowanie i szlifowane dobiło, już z 5godzin mi to zajęło i zostawiam moją fortece