jachud3 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 No... w przerwie między schnięciem Nashorna zacząłem sobie sklejać tą drobinkę. Mam nieco ambitne plany, mianowicie chce ją maksymalnie zwaloryzować własnym sumptem. I tu zwracam się do kochanych forumowiczów o pomoc Jeśli zauważycie jakiś błąd, nawet najmniejszy, od razu poproszę o alarm Dobra, fota pudełka i jedynego malowania Fortecy: Nie zdążyłem zrobić zdjęcia ramek, ale właściwie to nic straconego :P (jak widać wyciąłem i skleiłem kadłub i jedno skrzydło) Jakże obfita instrukcja A tu sklejony kadłub, prawe skrzydło. Wyciąłem z ramek także tabliczkę z napisem "Boeing B-17F 1:200" do przyklejenia na podstawce oraz wyciąłem i zaszpachlowałem ślady po wypychaczach zarówno na tabliczce jak i na nóżce podtrzymującej model. Części samolotu są na razie TYLKO sklejone, jeszcze nie szpachlowałem i nie szlifowałem po sklejeniu, wczoraj nie miałem wieczorem już sił Jak pisałem, liczę na Waszą pomoc pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Ha! Powodzenia To maleństwo jest troszke ponad 4x mniejsze od mojego I zobaczysz, że Twoj wyjdzie lepiej Siadam w pierwszym rzędzie i obserwuje Twe poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Ach, zapomniałem dopisać... gdyby ktoś miał zdjęcia oryginału to nie pogardzę Dzięki igi, ale przy takim maleństwie łatwiej popełnić błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 a możę udałoby Ci się nawiercić okienka i podkleić kawałkiem folii? 100x lepiej wyglądałaby Twoja Fortecka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Eee..nie będzie żadnych błędów Jachud niestety chyba tego dokładnie malowania z tymi samymi numerkami nie ma... Ale, jeżeli chcesz moge Ci dać linki do zdjęć B-17 lub poprostu wejdź na airliners(pełno tam zdjęć, różnych malowań b-17), które też jest z dywizjonu/oddziału(nie wiem nie znam się na tym ), w każdym razie na ogonie ma literkę A w trójkącie Ogółem właśnie różni się tym, że to wersja G(wieżyczka przy kabinie bombardiera) i ma inne cyferki na ogonie Dla przykładu: Sorry za brak składni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 a możę udałoby Ci się nawiercić okienka i podkleić kawałkiem folii? 100x lepiej wyglądałaby Twoja Fortecka:) No żesz jasna cholera, ale ze mnie gapa! Pewnie, trzeba było to zrobić... Kurde, czemu ja skleiłem połówki... Jakiś pomysł na wklejenie folii bez rozklejania? Jak nie to trudno, rozkleję :/ Aha, i co zrobic z oszkleniem na nosie? Tu już folia nie da rady :s Malować? Jachud niestety chyba tego dokładnie malowania z tymi samymi numerkami nie ma... No tak myślałem, też jakoś znaleźć nie mogłem. lub poprostu wejdź na airliners(pełno tam zdjęć, różnych malowań b-17), Trzeba będzie Dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Jasiek, może już tu zaglądałeś a może nie: http://wp.scn.ru/en/ww2/b/439/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Na airliners.net znalazłem zdjęcie załatwiające dla mnie dół: Teraz muszę tylko pogodzić moją maszynę i jej malowanie z tym na zdjęciu i będzie P.S.: Krzychu, pierwsze moje ruchy to właśnie wingspalette ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Aha, i co zrobic z oszkleniem na nosie? Tu już folia nie da rady :s Malować? A utnijcież mu ten nosek i przyklejcież kawałek przeźroczystego plastiku dopiłowanego do kształtu. Będzie wyglądał dużo lepiej niż malowany A co do folii to chyba trza rozkleić...nie wiem jak inaczej to zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 jachud3, Przednie oszklenie można zrobić po prostu wytłaczając je z folii, biorąc jako "kopyto" oryginalną przednią część kadłuba. Potem tylko odciąć przód i wkleić wytłoczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 A utnijcież mu ten nosek i przyklejcież kawałek przeźroczystego plastiku dopiłowanego do kształtu. O, i to jest myśl Tylko.... przecież jak spiłuję przeźroczysty plastik to on nie będzie już taki przeźroczysty Wiem, że coś gdzieś na forum było z polerką oszklenia... Ktoś chce mi to w skrócie wyłożyć? A co do folii to chyba trza rozkleić...nie wiem jak inaczej to zrobić... OK, rozklejamy.... oby ta Contacta nie trzymała zbyt mocno Przednie oszklenie można zrobić po prostu wytłaczając je z folii Fakt, też opcja, ale kiedyś próbowałem wytłaczać owiewkę w 48 i nawet tu mi nie wyszło... Chyba jednak poszperam w nieużywanych częściach Ej! Przecież mam zbędne oszklenie do Heńka He111 Revella.... oby się nadawało Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 O, i to jest myśl Tylko.... przecież jak spiłuję przeźroczysty plastik to on nie będzie już taki przeźroczysty Wiem, że coś gdzieś na forum było z polerką oszklenia... Ktoś chce mi to w skrócie wyłożyć? Idziesz do kosmetycznego i kupujesz specjalny pilnik do paznokci...kosztuje 8 zł a efekty rewelacyjne...ma trójkątny przekrój i 6 gradacji , od piłowania do polerowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 .... w uzupełnieniu wypowiedzi przedmówcy - tylko uważaj, bo są też trójkątne pilniki wyłącznie do polerowania i te są ciut bardziej kosztowne [jakieś profi??] - piłopolerka koło mnie jakieś 9 zł góra, te do polerki od 15 w górę... lepiej zapytać panią, co ją ciemne moce rzuciły do drogerii i pracować kazały :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 jachud3 a może cuś takiego ? Taka odskocznia od realu Miód na moje serce miłośnika sf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 W tytm modelu będziesz się pewnie ścierał z silnikami... Nie bardzo pasują do całości... UWażaj na ten element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 artoor_k świetne ale nie... może kiedy indziej Co do oszklenia... Rozkleiłem, wycinam i... szok! Plastik grubości 1mm. Przy takiej wielkości okienek na B-17 jest to niewykonalne... Ledwie przebiłem się przez plastik i już muszę uważać, żeby nie wyjechać poza granice okienka Nawet gdyby mi się udało, grubość folii jako szybki jest śmiesznie mała w porównaniu do grubości plastiku. Postanowiłem zrobić tak: wszystkie okna (wyłączając oszklenie bombardiera i bocznych strzelców, te wytnę) pomaluję na czarno i nakleję na nie odpowiedniego rozmiaru kawałki folii. Przy takiej skali błysk folii da iluzję szyby a czarny zapewni iluzję głębi Czy ktoś ma może jakieś inne propozycje? W tym modelu będziesz się pewnie ścierał z silnikami... Nie bardzo pasują do całości... Uważaj na ten element Dzięki za ostrzeżenie artoor_k, LordDisneyland, dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Możesz pocienic ten plastik papierem ściernym.Potem będzie ci łatwiej wycinac a podklejenie folią będzie wykobnalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Możesz pocienic ten plastik papierem ściernym. Próbowałem tam manewrować... jakoś mi się to nie uśmiecha No ale dobra, jeszcze się nie poddam A tak alternatywnie jak wypada pomysł z czarną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Jachud, a może wywierć otwory na okienka i pokombinuj z tym wynalazkiem humbrola do robienia szybek? Clearfix czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 Jachud, a może wywierć otwory na okienka i pokombinuj z tym wynalazkiem humbrola do robienia szybek? Clearfix czy jakoś tak Sam nie wiem.. może. Wczoraj siedziałem ponad pół godziny i poceniałem, pocieniałem, pocieniałem... Efekty bliskie zeru, ale porobię to dalej, po konkursie będę miał duuuużo czasu Nowy pomysł: do przedniej szyby jak i do owiewek strzelców górnego i dolnego zrobię vacu. Na tym plastiku jest więcej linii mięzy oknami niż samych okien więc vacu dobrze im zrobi, potem te linie sobię namaluję po prostu. Aha, na razie odkładam na chwilę B-17... konkurs zobowiązuje, a wszystko się chyba sprzysięgło przeciwko mnie :/ tak więc do zobaczenia około 4 kwietnia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2009 No dobra, zakończyłem pracę na konkurs, wracam do B-17 Na razie wyciąłem okno strzelca i pilota, podkleiłem folią.... Artur, jednak to świetny pomysł był, dzięki Teraz forteca wygląda trochę lepiej ^^ Jeśli mnie żaden sprawdzian niedługo nie dopadnie, jakieś focisze powinny się znaleźć. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Mały apdejt: skleiłem i pomalowałem na czarny mat 'nóżkę' modelu: Kadłub... wyciąłem okienka boczne i takie małe okno po boku oraz szybę strzelca górnego, dokleiłem stateczniki do obu połówek kadłuba: W tym modelu będziesz się pewnie ścierał z silnikami... Nie bardzo pasują do całości... Uważaj na ten element Dzięki za ostrzeżenie Kamilu, miałeś 100% racji. Silniki i śmigła to jedna wielka pomyłka. Łopaty łamią się jak nie wiem co... na szczęście człowiek wynalazł CA I tak na koniec - pomalowałem sobie tabliczkę na nóżkę: chyba nie wyszło źle? Wycinanie i obróbka okien to masakra Jeszcze nie zrobiłem połowy a już mam serdecznie dość. Nowe fotki wraz z postępami, a te chyba będą rzadsze.. przeklęty plastik pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 na szczęście człowiek wynalazł CA Mr. Green No, God bless CA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Ech.... Fortecka nieźle daje mi w kość :/ Mam zrobione około... 70-75% "szybek" a mam serdecznie dooooość!! Na dodatek szpachla jak na złość kamienieje Jak to skończę, to będę wniebowzięty.... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 No Jachud ładnie Ci idzie Ja już znowu pewnie na jakieś 2 miesiące straciłem faze na modelarstwo, za szybko sie poddaje Mnie szpachlowanie i szlifowane dobiło, już z 5godzin mi to zajęło i zostawiam moją fortece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi