DAWO. Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 (edytowane) Witam was serdecznie, jestem nowy i przedemną nowe doświadczenie... Kupiłem sobie F-16 w skali 1/72 Italeri. Mam kilka pytań odnośnie jego wykonania, wiem że jest to juz zapewne na forum opisane, ale tyle tego tutaj jest że znaleść to nielada wyzwanie, zwłaszcza jak z terminologią modelarską, nie jest najlepiej, a nie jest ! Dodatkowo wielki zapał i chęć rozpoczęcia przygody jest piorunująca. Proszę więc o pomoc. Moje pytania to... 1. Jak wykonać linie podziału blach, malując model pędzelkiem, używając tylko farbek ( Model Master ). 2. Jak na pomalowany model nałożyć lakier ? ( aerografu nie posiadam ), na testowej Iskrze, farba w trakcie lakierowania zaczeła mi schodzic płatami. 3. Co zrobić by kalkomanie po nałożeniu się nie świeciły ? 4. Jakiego papieru używać do szlifowania szpachli ? 5. Czym fotografujecie swoje dzieła ? ja zwykłym cyfrowcem, ale jakies takie zamazane mi wychodza zdjęcia, że nie widać szczegółów. Czy potrzebny jest profesjonalny aparat ? np. lustrzanka ? ( mój ma 6.0 MPIX. ) Prosze o wyrozumiałość i pozdrawiam. Edytowane 23 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Trochę zły temat, ale trochę pomogę 1. Podział blach to są takie rowki na całym modelu 2. Pędzlem, zależy jeszcze jaki lakier 3. Pomalować lakierem matowym 4. od 400 do 1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWO. Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Trochę zły temat, ale trochę pomogę 1. Podział blach to są takie rowki na całym modelu Dzięki, tyle to wiem Pytanie brzmi jak zrobić aby były czarne ? tzn. widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Do tego potrzebne jest aerograf, choć niektórzy robią pędzlem, ale nie zbyt ciekawie wygląda, jak chcesz to pisz na moje GG pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Dzięki, tyle to wiem Pytanie brzmi jak zrobić aby były czarne ? tzn. widoczne. Przeczytec temat ,,Wash" w tajnikach modelarstwa na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 5. albo pewną rękę trzeba mieć albo sobie statyw zafundować :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Ja robię zdjecia cyfrówką 5 mpx z ręki i nikt nei narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 5. Należy włączyć tryb makro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi