FAHR Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Witam W swojej wspaniałomyślności zdecydowałem się dać drugie życie staremu modelowi Italeri, którego popełniłem jakieś 8 lat temu. Nieboraczek nie wyglądał za wyjściowo i wstyd go było stawiać obok moich siedem-dwójek, pięć-piątek czy innych topasów. Model wykąpany w krecie, niektóe części porozklejane, inne odpadły same, jak to po krecie. Obecnie walczę aby to wszystko złożyć do kupy i poprawić babole producenta, który w tej materii poszedł na prawdę szeroko i obdarował model straszną ilością niepotrzebnych ozdobników i części nie mających za dużo wspólnego z rzeczywistością. Na początek wieża. Spiłowane imitacje pasków na jej burtach, dodanie zaczepów pod paski z blaszki, uchwytu na włazie z druciku, rurki na wieży i nowego reflektora z przewodem oraz spawów. Tylna ściana kadłuba. Drzwi desantu pozbawione tych dziwnych wytłoczeń i "uszu", dodałem osłony peryskopów, które są teraz łukowate oraz dolne zawiasy. Na górnej części kadłuba pozbyłem się tych pseudo- siatek i wykonałem je po swojemu. Teraz są przeźroczyste i widać te poprzeczne grzebienie pod siatkami, których tak jak w oryginale jest 13 a w wylocie spalin 3. Musiałem też wykonać mocowanie reflektora dowódcy i osłony reflektorów . Dalsze uzupełnianie detalami będzie kontynuowane dopiero jak wóz stanie na gąsienicach. Poprawiłem też kształt lufy. Miałem się jeszcze zabrać za wyrzutnię malutkiej, ale daruję sobie. To na razie tyle. Zdrów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 kibicuje... ciekawy watek.....jakie gąsienice wkładasz do swojego bwp. Sam mam ten model dawno dawno temu popełniony i największą jego wadą są właśnie gąsienice. Moim zdaniem zrobiłeś trochę za grube ramki siatek chłodnic. Pomyśl tez nad wywaleniem plastikowych uchwytów tak jak te na pokrywie transmisji i i wywaleniem lufy i zastąpienie jej jakąś rurką, może uda się dobrać coś z metalowych cienkich wkładów do pisaków. Pozdrawiam i czekam na dalsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Jarusgoral>> z uchwytami się zastanowię, ale tak jak pisałem, najpierw model musi stanąć na gąsienicach, zresztą na kadłub dojdzie sporo detali jeszcze. Lufa jest już poprawiona i wydaje się być ok. Gąsienice będą z zestawu trumpetera, ogniwkowe, składane, plastik. Miałem dać jeszcze koła, ale nie wiem czy się zdecyduję, wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi