Krzysiek Napisano 14 Października 2006 Share Napisano 14 Października 2006 W ramach koalicji antyirackiej w 1990 francuska Armee de'l Air wysłała do Zatoki Perskiej między innymi kilka eskadr Mirage 2000 w sile ponad 130 samolotów. Między innymi E.C. 2/5 "Ile de France", która ulokowała się w bazie Al Ahsa w Arabii Saudyjskiej. Jednak samoloty tej eskadry nie wzięły udziału w operacjach bojowych w czasie Pustynnej Burzy, wykonywały jedynie loty ćwiczebne i patrolowe. Mój model to Mirage 2000 C o numerze 45/5-OM (dzięki Jackowi Kryszakowi wiem że ten samolot faktycznie brał udział w tej operacji). Oprócz zestawu Hellera wykorzystałem też blaszki Eduarda + parę elementów dorobionych samodzielnie. Zestaw Hellera jest niezły - Francuzi się przyłożyli i model sklejało się całkiem fajnie. Kokpit z zestawu jest dość ubogi i dużo zyskuje po wzbogaceniu blaszkami. Podstawowy mankament to brak podwieszanego zbiornika paliwa, który standardowo był wykorzystywany przez Mirage w Zatoce Perskiej. Zbiornik i belkę dorobiłem z pozostałości po innych modelach. Inne dorobione elementy to lufy działek z igieł lekarskich, instalacja hydrauliczna i elektryczna w podwoziu, kilka czujników z przodu i z tyłu na bokach kadłuba. Kalki to kolejny wielki plus zestawu Hellera - jakiekolwiek płyny do zmiękczania były zbędne, kalki kładły się fantastycznie i same wchodziły we wszelkie szczeliny Więcej fotek: Tydzień przed zrobieniem tych fotek model miał kraksę - spadł na twardą podłogę, zgubił większą część podwozia i podwieszeń + parę pęknięć i zadrapań. Prawie wszystko udało się naprawić, zostały jedynie peknięcia wzdłuż połączenia połówek kadłuba na górze i spodzie - na szczęście niezbyt wyraźnie widoczne. Szkoda, ale nic więcej z tym już nie zrobię. Zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 14 Października 2006 Share Napisano 14 Października 2006 Jakoś tych peknięć nie widać Sklejałeś go wpuszczając CA w szczeline z góry że popękał? A tak w klimacie Mirage i dla zachęty do budowy wersji dwumiejscowej: http://www.virtual-jabog32.de/index.php?section=downloads&subcat=30&file=505 Świetny filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 14 Października 2006 Autor Share Napisano 14 Października 2006 (edytowane) Ale jesteś czujny - ledwo umieściłem post w galerii ;) Kadłub sklejałem klejem do polistyrenu. Potem szczeliny zalałem CA i szlifowałem. Model przy upadku dostał uderzenie w bok nosa. Teraz właśnie pomyślałem sobie że te delikatne pęknięcia to odpryśnięty CA. To bardzo delikatne powierzchniowe pęknięcie - kadłub na szczęście został w jednym kawałku. O kolejnych Mirage myślę - najprawdopodobniej wersja N w jakimś fajnym malowaniu. Ale to raczej odległa przyszłość, teraz na warsztacie Spit, a już woła mnie z pudełka Rafale ;) Edit: pęknięcie widać na pierwszej miniaturce - na niebieskim kolorze między dwiema żółtymi antenami. Podobne pęknięcie jest na spodzie między komorą podwozia a osłoną radaru (nie ma tego na zdjęciach) - nic wielkiego ale ja o tym wiem i mnie to drażni ;) Edytowane 14 Października 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 14 Października 2006 Share Napisano 14 Października 2006 Akurat odlewałem w zywicy i mam kompa włączonego. Rafale mówisz... http://www.virtual-jabog32.de/index.php?section=downloads&subcat=30&file=500 Zaczernianie linii podziałowych chyba warto przemyśleć przed zrobieniem. Na Twoim modelu wydają się zbyt przerysowane. Ten model jednak wygląda na moje oko bardziej realistycznie: Hellerowski model ma te linie jednak głębokie i samo załamanie swiatła by chyba wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 15 Października 2006 Autor Share Napisano 15 Października 2006 Zgadza się, z zaczernianiem linii przesadziłem. Mam już wnioski i doświadczenie na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 No to zdaje się że nasze modele dziś się spotkały A co do twojego modelu to świetna robota, mi się podobał bardzo. Mój Mirage pochodzi dokładnie z tego samego zestawu i wylondował na wystawie w Radzyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 15 Października 2006 Autor Share Napisano 15 Października 2006 Dzięki Twój to ten F-16, czy któryś z F-15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 F-15 i 16 na podstawkach, to moje modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 F-15 i 16 na podstawkach, to moje modele. "15"stka ma wycięte loteczki jak trzeba Revellek? A "16"stka to Has? Masz może fotki z bliska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 Oba modele są z zestawu Academy co do fotek to zabacz galerię F-16 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 15 Października 2006 Autor Share Napisano 15 Października 2006 Trochę off-topic ;) Ładne, obu porobiłem fotki W F-15 świetnie zrobiony kokpit, a w F-16 oglądałem dokładnie kanał wlotowy silnika, bo mam rozbabrany zestaw Academy i walczę z tym kanałem - szpachla i szlif, szpachla i szlif. U Ciebie wygląda to świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 znalazłem te fotke z budowy: [/url Część kanału wykonana jest z papieru który jest zalany od wewnątrz białą farbą w celu usztywnienia. Przednią część wyprofilowałem z kawałków pasków plastikowych i szpachlówki samochodowej, po uzyskaniu odpowiedniego kształtu całaść zamalowałem białym błyszczącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Października 2006 Share Napisano 16 Października 2006 No Krzysiek Nic tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Niestety linki wygasły i obejrzenie zdjęci jest niemożliwe. Można prosić o ponowne załadowanie zdjęć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi