Skocz do zawartości

Pomocy z olejami!!

Boss230

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam taki mały problem, a mianowicie:

Maluje aerkiem (EW-770) i humbrollami i teraz tak:

1. jeśli farba jest za gęsta to pluje <--- to już wiem po lekturze tego forum i poradziłem sobie z tym, ale...

2. jeśli doleję wamodu tyle żeby nie pluł i ładnie malował to:

- powstają jaśniejsze plamy mimo że model jest równo pokryty farbą i wygląda to tak jak bym np. podkładu za pierwszym razem nie zamalował dokładnie (to tylko porównanie, nie stosuje podkładu pod oleje)

- po wyschnięciu pojawia się taki jak by puder z tej farby (podejrzewam pigment), ale żeby aż tak, że ściera sie jak "talk" pod palcami???

3. farba jest dobrze rozmieszana więc już sam nie wiem.

4. Przerzucić się na akryle??? pomoże to coś, czy ja robie coś nie tak???

Wygląda to tak jak bym psiknął aero kompletnie zakurzony model

Dziękuję za odpowiedzi.

4. Jest tyle dobrych farb, Vallejo, Gunze, Tamiya, Lifecolor...

jeśli doleję wamodu tyle żeby nie pluł i ładnie malował to:

- powstają jaśniejsze plamy mimo że model jest równo pokryty farbą i wygląda to tak jak bym np. podkładu za pierwszym razem nie zamalował dokładnie (to tylko porównanie, nie stosuje podkładu pod oleje)

- po wyschnięciu pojawia się taki jak by puder z tej farby (podejrzewam pigment), ale żeby aż tak, że ściera sie jak "talk" pod palcami???

Zamiast wamodu stosuj oryginalny rozcieńczalnik humbrola. Problem znika.

tak reggy tylko widzisz, wracam do modelarstwa i mam ok 60 humbrolli i wiem, że nie jest to najwyższa półka. To co mam zupełnie wystarcza mi do moich potrzeb (paleta kolorów). Tak z dnia na dzień nie chcę wymieniać swojej palety farb, no bo wiadomo kasa.

Mam tylko pytanie jak wyżej da się coś z tym zrobić???

Czy zmiana farb jest nie uchronna?

nie jest to najwyższa półka.

No, nie wiem, wielu świetnych modelarzy ich używa i są bardzo zadowoleni. Niemniej akryle z pewnością są prostsze w obsłudze, mniej problematyczne.

Mam tylko pytanie jak wyżej da się coś z tym zrobić???

Jeszcze raz powtarzam. Do rozcieńczania farb humbrola szczególnie przy malowaniu aerografem stosuj tylko ORYGINALNY rozcieńczalnik HUMBROLA.. i nie będziesz miał sensacji- meszku, tarki, przebarwień czy czego tam stryjenka życzy. Poważnie.

Sam też maluję humbrolkami i niektóre z nich mają po kilkanaście lat- ot zostały się z dawnych czasów- i pod areo kiedy stosuję oryginalny rozcieńczalnik wszystko jest ok. natomiast jak robiłem próbę nowego aerografu rozcieńczyłem farbę wamodem i zrobiło mi się to samo co Tobie.

No dobra ale ja stosowałem rozpuszczalnik firmy dragon (niemylić z dml) i wszystko było super tylko teraz niz tąd ni zowąd ten proszek .

Producenci uniwersalnych rozcieńczalników (np dragon) mają to do siebie, że potrafią zrobić produkt różniący się składem w poszczególnych partiach produkcyjnych mimo to trzymając normę (oczywiście ichnią). Wszystko jest ok kiedy rozcieńczamy zwykłą olejną aby pomalować ścianę. Zwróć uwagę, że producenci farb do konkretnych zastosowań np lakiery samochodowe, zawsze mają rozcieńczalniki do nich. Nie inaczej jest w przypadku farb modelarskich. Tu dodatkowo dochodzi fakt, że pigmenty w nich zawarte są bardzo drobnoziarniste i w połączeniu z nieodpowiednim rozcieńczalnikiem powodują różne dziwne efekty.

No tak zgadzam się ale originalne rozpuszczalniki są dużo droższe .

Fakt- ale powiedz co lepsze:wydać parę PLNów więcej na rozcieńczalnik czy zepsuć model i lamentować, że się farba na nim zważyła, przebarwiła albo zrobił się meszek...

A jeszcze jedno jak olej z afregatu połączuy sie z farbą to może być taki efekt ?

A nie używasz żadnego filtra? Olej w połączeniu z farbą na pewno współpracował nie będzie, ale jaki efekt tego będzie to nie wiem.

A jeszcze jedno jak olej z afregatu połączuy sie z farbą to może być taki efekt ?

Farba siądzie, będzie długi czas mazista (parę tygodni), a możliwe jest, że wcale nie wyschnie. Miałem tak rok temu

Heh ja niemam nic kabel z agregatu prosto do aero i do tej pory dawało rade .

Zakup sobie coś takiego

ScreenShot024.jpg

To jest reduktor ciśnienia połączony z filtrem i odwadniaczem. Wytrąci z powietrza większość wody i oleju. Kupiłem to w Castoramie za ok 40 PLN. U mnie działa rewelacyjnie- trzyma stałe ciśnienie powietrza i oczyszcza w wystarczający sposób.

Czyli mam rozumieć, że oryginał rozcieńczalnik i ma być dobrze?

Dokładnie.

Ta dobre tylko najbliższa castorama w Katowicach 30 km ale pomysle o tym

http://www.allegro.pl/item595561024_filtr_reduktor_odwadniacz_1_4_aero_f_vat.html

To takie coś co ja mam. Tyle, że cena jak z psiej d..... Teraz sobie przypominam- zapłaciłem za niego 38 PLN. Ale może po tych podwyżkach walut teraz tyle kosztuje.....

Albo możesz zastosować takie coś- będzie taniej, a spełni też te same założenia.

http://www.allegro.pl/item588430774_reduktor_pod_pistolet_z_manometrem.html

i do tego w przewód trzeba wpiąć filtr paliwa rodem ze starego poloneza dostępny na każdej stacji benzynowej i sklepie motoryzacyjnym. O, coś takiego:

http://www.allegro.pl/item578126404_filtr_paliwa_uniwersalny_z_koncowkami_f_6_f_8.html

I też będzie git.

Może trochę odbiegam od tematu, ale jeszcze takie pytania: do jakich farb można bez najmniejszych obaw stosować rocieńczalnik wamod? i czy można powiedzieć, że humbrole i revelle to takie same farby?

Edytowane przez Gość

Może trochę odbiegam od tematu, ale jeszcze takie pytanie: do jakich farb można bez najmniejszych obaw stosować rocieńczalnik wamod?

Do mycia pędzli i aerografu. To rozcieńczalnik uniwersalny, a więc jak do wszystkiego to do niczego... Taka niestety jest prawda, więc jeśli nie chcesz ryzykować, nie używaj go. Z resztą jak raz użyjesz oryginału o wamodzie zapomnisz.

...nie zawsze są zamienniki :(

Ja wczoraj używałem Revella + Wamod i wyszło całkiem nieźle

Boss230 lejesz farbę do kubeczka (np farbkę Revell'a), dolewasz rozcieńczalnika (Wamod jest bardzo dobry), mieszasz to jakimś patyczkiem w tym kubeczku, patrzysz co jakiś czas czy jest już wystarczająco rzadkie, np jak mleko, lejesz do aero i malujesz na czymś innym niż model