Boss230 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Witajcie. Mam taki mały problem, a mianowicie: Maluje aerkiem (EW-770) i humbrollami i teraz tak: 1. jeśli farba jest za gęsta to pluje <--- to już wiem po lekturze tego forum i poradziłem sobie z tym, ale... 2. jeśli doleję wamodu tyle żeby nie pluł i ładnie malował to: - powstają jaśniejsze plamy mimo że model jest równo pokryty farbą i wygląda to tak jak bym np. podkładu za pierwszym razem nie zamalował dokładnie (to tylko porównanie, nie stosuje podkładu pod oleje) - po wyschnięciu pojawia się taki jak by puder z tej farby (podejrzewam pigment), ale żeby aż tak, że ściera sie jak "talk" pod palcami??? 3. farba jest dobrze rozmieszana więc już sam nie wiem. 4. Przerzucić się na akryle??? pomoże to coś, czy ja robie coś nie tak??? Wygląda to tak jak bym psiknął aero kompletnie zakurzony model Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 4. Jest tyle dobrych farb, Vallejo, Gunze, Tamiya, Lifecolor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 jeśli doleję wamodu tyle żeby nie pluł i ładnie malował to:- powstają jaśniejsze plamy mimo że model jest równo pokryty farbą i wygląda to tak jak bym np. podkładu za pierwszym razem nie zamalował dokładnie (to tylko porównanie, nie stosuje podkładu pod oleje) - po wyschnięciu pojawia się taki jak by puder z tej farby (podejrzewam pigment), ale żeby aż tak, że ściera sie jak "talk" pod palcami??? Zamiast wamodu stosuj oryginalny rozcieńczalnik humbrola. Problem znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss230 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 4. Jest tyle dobrych farb, Vallejo, Gunze, Tamiya, Lifecolor... tak reggy tylko widzisz, wracam do modelarstwa i mam ok 60 humbrolli i wiem, że nie jest to najwyższa półka. To co mam zupełnie wystarcza mi do moich potrzeb (paleta kolorów). Tak z dnia na dzień nie chcę wymieniać swojej palety farb, no bo wiadomo kasa. Mam tylko pytanie jak wyżej da się coś z tym zrobić??? Czy zmiana farb jest nie uchronna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Ja mam to samo z model masterami do tej pory było super ,jednak teraz problem pojawia się coraz częściej zwąłszcza jak za bardzo rozcięnczę farbę jest na to jakaś metoda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 nie jest to najwyższa półka. No, nie wiem, wielu świetnych modelarzy ich używa i są bardzo zadowoleni. Niemniej akryle z pewnością są prostsze w obsłudze, mniej problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Akryle są nie dla mnie zapychaja mi aero poza tym ciężko je usunąć a po olejach tylko przepłukuje rozpuszczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Mam tylko pytanie jak wyżej da się coś z tym zrobić??? Jeszcze raz powtarzam. Do rozcieńczania farb humbrola szczególnie przy malowaniu aerografem stosuj tylko ORYGINALNY rozcieńczalnik HUMBROLA.. i nie będziesz miał sensacji- meszku, tarki, przebarwień czy czego tam stryjenka życzy. Poważnie. Sam też maluję humbrolkami i niektóre z nich mają po kilkanaście lat- ot zostały się z dawnych czasów- i pod areo kiedy stosuję oryginalny rozcieńczalnik wszystko jest ok. natomiast jak robiłem próbę nowego aerografu rozcieńczyłem farbę wamodem i zrobiło mi się to samo co Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 No dobra ale ja stosowałem rozpuszczalnik firmy dragon (niemylić z dml) i wszystko było super tylko teraz niz tąd ni zowąd ten proszek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 No dobra ale ja stosowałem rozpuszczalnik firmy dragon (niemylić z dml) i wszystko było super tylko teraz niz tąd ni zowąd ten proszek . Producenci uniwersalnych rozcieńczalników (np dragon) mają to do siebie, że potrafią zrobić produkt różniący się składem w poszczególnych partiach produkcyjnych mimo to trzymając normę (oczywiście ichnią). Wszystko jest ok kiedy rozcieńczamy zwykłą olejną aby pomalować ścianę. Zwróć uwagę, że producenci farb do konkretnych zastosowań np lakiery samochodowe, zawsze mają rozcieńczalniki do nich. Nie inaczej jest w przypadku farb modelarskich. Tu dodatkowo dochodzi fakt, że pigmenty w nich zawarte są bardzo drobnoziarniste i w połączeniu z nieodpowiednim rozcieńczalnikiem powodują różne dziwne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 No tak zgadzam się ale originalne rozpuszczalniki są dużo droższe . A jeszcze jedno jak olej z afregatu połączuy sie z farbą to może być taki efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 No tak zgadzam się ale originalne rozpuszczalniki są dużo droższe . Fakt- ale powiedz co lepsze:wydać parę PLNów więcej na rozcieńczalnik czy zepsuć model i lamentować, że się farba na nim zważyła, przebarwiła albo zrobił się meszek... A jeszcze jedno jak olej z afregatu połączuy sie z farbą to może być taki efekt ? A nie używasz żadnego filtra? Olej w połączeniu z farbą na pewno współpracował nie będzie, ale jaki efekt tego będzie to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 A jeszcze jedno jak olej z afregatu połączuy sie z farbą to może być taki efekt ? Farba siądzie, będzie długi czas mazista (parę tygodni), a możliwe jest, że wcale nie wyschnie. Miałem tak rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 wodzik730 Heh ja niemam nic kabel z agregatu prosto do aero i do tej pory dawało rade . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Heh ja niemam nic kabel z agregatu prosto do aero i do tej pory dawało rade . Zakup sobie coś takiego To jest reduktor ciśnienia połączony z filtrem i odwadniaczem. Wytrąci z powietrza większość wody i oleju. Kupiłem to w Castoramie za ok 40 PLN. U mnie działa rewelacyjnie- trzyma stałe ciśnienie powietrza i oczyszcza w wystarczający sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Ta dobre tylko najbliższa castorama w Katowicach 30 km ale pomysle o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss230 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 Czyli mam rozumieć, że oryginał rozcieńczalnik i ma być dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Też miałem taki problem z Humbrolami, ale odkąd używam oryginalnego rozcieńczalnika wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Czyli mam rozumieć, że oryginał rozcieńczalnik i ma być dobrze? Dokładnie. Ta dobre tylko najbliższa castorama w Katowicach 30 km ale pomysle o tym http://www.allegro.pl/item595561024_filtr_reduktor_odwadniacz_1_4_aero_f_vat.html To takie coś co ja mam. Tyle, że cena jak z psiej d..... Teraz sobie przypominam- zapłaciłem za niego 38 PLN. Ale może po tych podwyżkach walut teraz tyle kosztuje..... Albo możesz zastosować takie coś- będzie taniej, a spełni też te same założenia. http://www.allegro.pl/item588430774_reduktor_pod_pistolet_z_manometrem.html i do tego w przewód trzeba wpiąć filtr paliwa rodem ze starego poloneza dostępny na każdej stacji benzynowej i sklepie motoryzacyjnym. O, coś takiego: http://www.allegro.pl/item578126404_filtr_paliwa_uniwersalny_z_koncowkami_f_6_f_8.html I też będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss230 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 (edytowane) Może trochę odbiegam od tematu, ale jeszcze takie pytania: do jakich farb można bez najmniejszych obaw stosować rocieńczalnik wamod? i czy można powiedzieć, że humbrole i revelle to takie same farby? Edytowane 30 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Może trochę odbiegam od tematu, ale jeszcze takie pytanie: do jakich farb można bez najmniejszych obaw stosować rocieńczalnik wamod? Do mycia pędzli i aerografu. To rozcieńczalnik uniwersalny, a więc jak do wszystkiego to do niczego... Taka niestety jest prawda, więc jeśli nie chcesz ryzykować, nie używaj go. Z resztą jak raz użyjesz oryginału o wamodzie zapomnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Witam.Ja jestem w dość podobnej sytuacji -posiadam trochę farb Revella jak i Humbrola i z powodzeniem używam do rozcieńcania- white spirytu. Działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 4. Jest tyle dobrych farb, Vallejo, Gunze, Tamiya, Lifecolor... ...nie zawsze są zamienniki :( Ja wczoraj używałem Revella + Wamod i wyszło całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss230 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 No i lipa!!! dzisiaj kupiłem rozcieńczalnik humbrola i to samo Już sam nie wiem o co chodzi. Chyba w kręgu podejrzeń została tylko farba, a ta była nowa. Zostały tylko białe smugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Boss230 lejesz farbę do kubeczka (np farbkę Revell'a), dolewasz rozcieńczalnika (Wamod jest bardzo dobry), mieszasz to jakimś patyczkiem w tym kubeczku, patrzysz co jakiś czas czy jest już wystarczająco rzadkie, np jak mleko, lejesz do aero i malujesz na czymś innym niż model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi