daro Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Przeglądając fora modelarskie (okrętowe) zauważyłem, że na tzw. "zachodzie" ukazuje się sporo książek o modelarstwie okrętowym (głównie wydawnictwa japońskie, ale nie tylko) i monografii o znanych okrętach z czasów II wojny światowej ( nie biorę tu pod uwagę Profili Morskich, które edytorsko i wydawniczo "trochę" odbiegają od wydawnictw zagranicznych). Rozumiem, że rynek jest tam większy, ale zastanawia mnie dlaczego nie drukuje się u nas książek np. p. Skulskiego z serii Anatomy of ship, które są już w pewnym sensie klasyką. Książki te na polskich aukcjach osiągają spore ceny... Czyżby, jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Możesz podac jeszcze jakieś ciekawe serie zagranicznych książek o okrętach. Popytam się w księgarni może będę mógł coś zamówic. No i poszperam na ebayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Często jest tak że istnieje możliwość wydrukowania książek które są w języku angielskim ( każdym innym też ) po zakupie odpowiedniej licencji od własciciela ( wydawnictwa ). Tylko że tu już zaczynają się schody w postaci kosztów jak trzeba ponieść z tytułu kupienia licencji, przetłumaczenia, wydrukowania ( tak skrótowo te koszty ), często w zakupionej licencji jest zapis jaką liczbe egzempalrzy zobowiązujemy się wydrukować. To tylko cześć kosztów które tak naprawde jest dużo więcej. Zapewne pozycja taka byłaby bardzo droga i może nie mam racji ale chyba co lepiej opłaca się wydać ze względów finansowych napisanego od podstaw niż w takim przypadku jak powyżej. Swego czasu podobna sytuacja była chyba z polską wersją zeszytów osprey które są teraz ponownie sprzedawane w języku polskim. Przykładów jest zapewno wiele niestety nie pracuje w tej branży więc moje horyzonty są ograniczone w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 Kupić nie kupię, bo mnie nie stać .... http://www.modelwarships.com/reviews/reviews.html zakładka "books" Do wyboru, do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi