Skocz do zawartości

[in box] 1/144 U-boot type 206A - Revell

Andreya

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przedstawiam model niemieckiego op. typu 206A firmy Revell w skali 1/144 . Kadłub tego op. tak jak jego poprzednicy typu 201 i 205 oparty jest konstrukcyjnie na klasie XXIII z okresu wojennego . Konstrukcja jednokadłubowa , silne uzbrojenie torpedowe ( 8 wyrzutni) i bogata elektronika. Pierwsze i następne okręty tego typu powstały na początku lat 70-tych do wykorzystania głównie na płytkich akwenach i w strefie brzegowej.

Model posiada trzy ramki z częściami kadłuba , kiosku i pozostałą "drobnicą" wyposażenia i osprzętu. Wypraski ładne bez nadlewek . Instrukcja krok po kroku prowadzi nawet początkującego modelarza.

Kalkomania pozwala na wybór oznakowania z kilku jednostek tego typu.

Ogólnie ciekawy model do powiększenia kolekcji u-bootów.

Pozdrawiam - andreya

W następnym in boxie o typie 212A pokażę fotkę z różnicami wielkości kadłubów typów 206,212,214 i typu VIIC (wszystkie skala 1/144)

Poniżej fotki modelu typu 206A w skali 1/144

20601.jpg

20602.jpg

20603.jpg

20604.jpg

20605.jpg

20606.jpg

20607.jpg

20608.jpg

20609.jpg

20613.jpg

Ciekawe - zapowiadali to jako "nowość", a ja mam "Coastal Submarine U-Boot Typ 206A" z Revella z nr-em katalogowym 05021.

W środku były takie same wypraski, instrukcja ("printed in Poland") z innym zdjęciem (reszta wygląda na bardzo podobną) i inna kalkomania.

• 1 month later...
zapowiadali to jako "nowość", a ja mam "Coastal Submarine U-Boot Typ 206A" z Revella z nr-em katalogowym 05021.

Tak, to chyba jest ten sam model, tylko w nowym pudełku i z innym numerem katalogowy. Nawet rysunki w instrukcji są te same. (też mam zestaw 05021 )

Jeżeli chodzi o "spasowalność" i "klejalność", to choćby patrząc po wcześniejszym modelu, są one naprawdę na wysokim poziomie. Ba, można się pokusić o przeróbkę na naszego "Sokoła" lub innego Kobbena, przerabiając przód kiosku (wystarczy go trochę pochylić) i dorabiając studzienkę z włazem ewakuacyjnym przed kioskiem.